Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sisco-hus i Haiko sålda för flera miljoner på auktion – invånare: "Höjs hyran söker jag efter en lägenhet som är i bättre skick och varm på vintern"

Uppdaterad 01.06.2022 15:23.
Pia Uddström på sin gårdsplan.
Bildtext För hyresgästen Pia Uddström kom försäljningen av Bärbacksgatan 1 som en överraskning.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Hyreshusen på Bärbacksgatan 1 i Borgå byter snart ägare. Utsökningsverket har godkänt en köpare efter en livlig auktion på nätet.

I affären byter 44 lägenheter i fem hus ägare. Det är aktiebolaget ZN Vuokra-Asunnot som tvingas sälja fastigheten. Företaget är ett dotterbolag till det konkurssatta byggbolaget Sisco och har pantskulder till Kuntarahoitus.

Intresset för nätauktionen var stort och många bud gavs på hyreshusen. Det högsta budet var 4,2 miljoner euro, ett pris som i senare förhandlingar blev högre.

– Vi förde flera diskussioner med köpare efter auktionen och har nu fått ett betydligt högre pris för husen, säger häradsfogde Olli Tala från utsökningsverket i östra Nyland och Mellannyland.

Inte en privatperson

Han kan i det här skedet inte berätta köpesummans storlek eller vem köparen är.

– Så mycket kan jag säga att det inte är en privatperson som köper husen.

Köparen har nu sex veckor på sig att slutföra affären.

Gårdsplan med bil.
Bildtext Många av lägenheterna står tomma.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Pia Uddström hör till de få invånare som har bott på Bärbacksgatan 1 ända från första början. Det blir i dagarna exakt sex år sedan hon flyttade in.

Tillsammans med sina grannar är hon nu bekymrad över vad som kan hända med hyran de betalar.

– Höjs hyran söker jag efter en annan lägenhet som är i bättre skick och är varm på vintern. I badrummet har jag nu tolv grader då det är kallt ute, säger Pia Uddström.

Hyran stiger troligtvis

Hyreslägenheterna på Bärbacksgatan 1 är i tiden byggda med stöd från finansierings- och utvecklingscentralen för boende (ARA). I höstas befriades lägenheterna från gällande ARA-reglering - något som är sällsynt.

Det betyder att den nya ägaren fritt kan bestämma hyresnivån i lägenheterna vilket gjorde att fastighetens värde steg inför försäljningen.

Under åren har invånarna drabbats av en hel del besvär och bekymmer. Det handlar om allt från problem med att få tillbaka sina hyresgarantier till polisanmälningar och byggnadstekniska fel. Byggbolaget Sisco gick dessutom i konkurs och lämnade efter sig en ekonomisk härva.

Yle Östnyland uppmärksammade hyresgästernas svåra sits i november 2019. Finska Yle har flera gånger granskat Siscos verksamhet bland annat i programmet MOT.

Många huskroppar.
Bildtext Pia Uddström är nöjd med läget och trivs bra i Haiko och Tolkis.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

För Pia Uddström kom försäljningen som en stor överraskning.

– Vi har inte fått reda på någonting, inte fick vi heller veta något då Sisco gick i konkurs. Jag har inte ens fått ett nytt hyresavtal, trots att vi fick en ny hyresvärd, säger hon.

Många lägenheter i hyreshusen har stått tomma länge.

– Jag vet att många andra också tar sitt pick och pack och försvinner om hyran nu höjs, säger Pia Uddström.

Alla hyresavtal övergår till köparen. Tidigare har det varit svårt för en del hyresgäster att få tillbaks den hyresgaranti de har betalat. I köpet åläggs nu den nya ägaren att betala de hyresgarantier som tidigare har getts.

Också en radhusfastighet i Söderkulla, som hör till konkursboet efter Sisco, har den här veckan varit till salu via en auktion på nätet.