Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Personalen vid glassfabriken i Massby förbereder sig inför stängningen – några företag har redan varit i kontakt om nya jobb

Glasspaket i en frysdisk.
Bildtext Den långa traditionen med glasstillverkning i Sibbo tar slut i juli.
Bild: Katarina Lind / Yle

Glassproduktionen vid fabriken i Sibbo avslutas i juli och en del av personalen har redan sökt nya jobb. Förhoppningsvis kan merparten sysselsättas till hösten.

I mars meddelade Unilever att glassproduktionen avslutas i Sibbo och de 62 anställda vid fabriken blir av med sina jobb.

Fram till 31 juli produceras glass vid fabriken i Massby, men sedan flyttar produktionen till i Sverige.

Bland personalen är stämningen på förekommen anledning inte på topp, men betydligt bättre än i våras och man vågar nu se framåt.

– När budet kom rådde en dyster stämning, men jag tror att folk börjar acceptera och förstå situationen. Några har redan sökt nya jobb och man ser ljus i andra ändan av tunneln, säger huvudförtroendeman Johanna Lundberg.

Personalen har sinsemellan pratat om möjliga jobb och till exempel vilka uppgifter som är viktiga att nämna i en meritförteckning.

– Några företag inom livsmedelsbranschen har varit i kontakt så det verkar finnas möjligheter att fortsätta inom samma bransch, säger Lundberg.

Lundberg nämner att några företag inom livsmedelsbranschen har besökt fabriken och presenterat sin verksamhet, men förutom fabriksjobb känner hon inte till om de söker efter specifika kompetenser.

Fabriksbyggnad bakom barrträd. På byggnadens vägg syns logotypen för Ingman.
Bildtext Glassproduktionen i Massby flyttar till Sverige. Arkivbild.
Bild: Milena Hackman / Yle

Några av de dryga 60 anställda är så pass gamla att de kan avväga en möjlig pensionering.

Lundberg känner inte till att arbetsgivaren skulle ha erbjudit möjligheter att jobba i Sverige eller att någon anställd skulle ha frågat om detta.

Stängningen berör också Johanna Lundberg.

– Jo, det gör det. Jag börjar söka först nu, men jag sköter först det här till slutet av juli och ser sedan efter nya möjligheter. Det finns många företag här nära så det finns nog säkert något jobb.

Innan fabriken stänger i slutet av juli planerar personalen en gemensam sommarfest.