Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ska du besöka sommarstugan i helgen? Kolla in vår checklista inför det första stugbesöket

Person målar röd stuga med vita knutar vid strand.
Bildtext Innan det man kan sparka av sig skorna och helt koppla av och njuta finns det ändå en del praktiskt man borde tänka på.

Gasspisen farfar köpte för flera år sedan fungerar säkert bra också i år och förstahjälpen-väskan finns kanske i någon låda. Tänker du så här kan det finnas skäl att kolla in räddningsverkets checklista inför det första stugbesöket.

Många inleder årets säsong vid sommarstugan inleds i midsommarhelgen. Innan man kan sparka av sig skorna och helt koppla av och njuta finns det ändå en del praktiskt man borde tänka på.

Brandinspektör Mats Björkman vid Österbotten räddningsverk har några goda råd inför sommarens första besök vid stugan.

En man klädd i blå uniform framför ett blått av.
Bildtext Brandinspektör Mats Björkman tipsar alla som är på väg till sommarstugan vad de ska tänka på under första besöket.
Bild: Johanna Ventus / Yle

1. Kolla att skorstenen är säker att elda i

Vid en fritidsbostad ska skorstenen sotas vart tredje år men trots att man gjort det är det skäl att börja besöket vid stuga med att kolla att skorstenen är i skick.

– Börja med att kolla att muren är sprickfri och att det inte finns några fågelbon i skorstenen. Då det gäller kajor hjälper det att lägga ett galler ovanpå, men det hindrar tyvärr inte måsarna som gärna bygger bo ovanpå gallret, säger Björklund.

Mökin savupiippu, jonka päällä on suojapelti
Bildtext Ett tak på skorstenen hjälper för att hålla fåglarna borta.
Bild: Sirkka Haverinen / Yle

2. Finns allt du behöver för att släcka en eventuell brand?

Också vid sommarstugan måste man kolla att brandvarnaren fungerar och byta batterier vid behov. Är brandvarnaren över tio år gammal kan det finnas anledning att helt byta ut den.

– Kom ihåg att brandsläckaren måste kontrolleras varje år och en brandfilt är mycket bra att ha i till exempel köket, säger Björklund.

Någon håller i en brandvarnare där batteriet är urplockat.
Bildtext Batteriet i brandvarnaren blir gammalt också på sommarstugan.
Bild: Mostphotos.

3. Kontrollera att gasköket är helt

Gasspisen som farfar köpte för 40 år sedan har kanske fungerat klanderfritt under åren, men kolla att alla slangar ser ut som de ska.

– Kolla alltid att slangen inte börjat spricka sönder. Tänk också på var man förvarar gasflaskorna. I en fritidsbostad med bra ventilation får man förvara gasflaskor inne i köket. Men man får däremot inte ha gasflaskor i ett källarutrymme som inte är ventilerat. Om en gasläcka skulle uppstå skulle gasen fylla hela utrymmet, säger Björklund.

Kuokkalan kartanon keittiöremontissa asennettu uusi kaasuliesi
Bildtext Också gasen gäller det att ha koll på.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

4. Är förstahjälpen-väskan är uppdaterad?

Det går att köpa färdiga förstahjälpen-väskor med allt man behöver men inte heller här räcker det att man fyllt på förråden för fem år sedan, inför varje ny säsong måste man kolla att inget blivit gammalt.

– Bandage håller men då vi talar med allt som är sterilt så finns ett bäst före-datum för hur länge produkten håller, säger Björkman.

– Då det gäller första hjälpen brukar jag säga att det viktigaste man kan ha med sig är kunskapen man har mellan öronen. Vad kommer man ihåg från den där första hjälpen kursen man gick för flera år sedan? Det hjälper inte att man har massa nyttiga saker med sig på stugan om man inte vet hur man ska använda dem om olyckan är framme, säger Björkman.

Första hjälpen utrustning i en bil
Bildtext Kolla att innehållet i första-hjälpen väskan inte blivit gammalt.
Bild: Ilse Klockars / Yle

5. Se till att alla vet var ni befinner er

Om olyckan är framme och man behöver hjälp av nödcentralen är det viktigt att kunna uppge exakt var man befinner sig.

– Se till att adressen är klar också för gästerna. På 112.fi kan man printa ut en blankett där man kan flytta i adressen och körbeskrivningen vilket behövs i våra finländska skogar. Skriv också ner koordinaterna och ha informationen synlig på sommarstugan.

Nödsamtal
Bildtext Ladda ner 112-appen och kom ihåg att också gäster vid sommarstugan måste veta var ni befinner er.

– Sedan rekommenderar jag varmt att alla laddar ner 112-appen i telefonen. Ringer du nödcentralen via appen så ser operatören automatiskt din position. I appen finns också information om hur man kommer i kontakt med giftcentralen och sjöräddningen om det skulle behövas.

För att kunna använda telefonen är det också bra att det finns en powerbank på sommarstugan så att telefonen går att ladda.