Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mördarsnigeln har kommit till både Borgå och Lovisa – nu behövs invånarnas hjälp för att bekämpa den

Den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln, har fått fotfäste i Östnyland. Nu finns den invasiva arten både i Borgå och Lovisa. Snigeln äter 50 gram grönt per dag och kan förflytta sig 50 meter på ett dygn.

I Nystaden i Lovisa går stadsträdgårdsmästare Mona Bäckman och trädgårdsmästare Riikka Taskinen omkring krumryggade i buskarna. Taskinen bär på en tio liters hink och har en spade i handen. Bäckman har gula nitrilhandskar på händerna.

De är ute på sin dagliga mördarsnigeljakt.

– Tjugoen, tjugotvå, vi räknar vårt saldo varje dag så att vi kan hålla lite koll på hur många det finns, säger Taskinen.

En stor, brun mördarsnigel.
Bildtext Mördarsnigeln har fått sitt öknamn på grund av sin kannibalism, det vill säga att den äter andra sniglar. I trädgårdslandet käkar den upp grönsaker och andra växter och skadar växtligheten.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

I går hittade de ett tjugotal mörka slemmiga sniglar på den cirka 50 kvadratmeter stora gräsmattan. Den här dagen har det regnat och saldot efter bara tio minuter ligger redan på över tjugo sniglar.

– Vi vet inte hur de har kommit hit till Lovisa, men vi la märke till dem i stor skala i fjol efter midsommar, säger Mona Bäckman. Nu gör vi vårt bästa för att få bukt med dem.

Ifjol hittade de över 3 000 exemplar på området. Året innan var saldot bara 20, så de förökar sig blixtsnabbt.

Mördarsnigeln är en invasiv art i både Finland och Europa. På sina håll har den blivit ett verkligt problem då den förökar sig så fort och kryper så långt på en dag.

En kvinna i gul regnrock.
Bildtext Mona Bäckman säger att Lovisa stad inte använder gift när de försöker bli av med sniglarna, eftersom gift kan vara skadligt för djur och andra organismer.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Den spanska skogssnigeln behöver ingen partner för att föröka sig och den kan lägga 100–200 ägg per sommar. Ett fullvuxet exemplar kan ta sig 50 meter framåt på en dag och den kan klämma i sig 50 gram grönt varje dag.

– I Riihimäki har man ett riktigt allvarligt snigelproblem. Där har man plockat flera tusen kilo sniglar på en sommar, säger Taskinen. I en kartläggning i Riihimäki kom man fram till att snigeln sniglar sig upp på tågvagnar via rälsen och sprider sig bland annat den vägen.

Byt inte växter eller muld med någon om du vet att det finns mördarsniglar på orten.

I höstas gjorde Riikka Taskinen en undersökning bland Lovisaborna. Hon ville veta om Lovisaborna kände till mördarsnigeln och frågade också om någon rent utav hade sett sådana i Lovisa. Tanken var att kartlägga hur långt den spridit sig och var den finns just nu.

Det kom en hel del svar på undersökningen, men med klarhet har Taskinen bara kunnat bekräfta att den spanska skogssnigeln finns i Nystaden, på området nära stadens tekniska depå, och i Tessjö.

– Om vi är på vår vakt och försöker få den att inte sprida sig finns det ännu hopp, säger Taskinen.

Det finns observationer på misstänkt mördarsnigel också i Forsby och Strömfors, men Taskinen säger att hon med hundra procents säkerhet inte kan säga att det faktiskt är frågan om just den snigeln på de ställena. Det kan också vara den gråsvarta kölsnigeln som krupit omkring. Den förväxlas lätt med mördarsnigeln.

En glad kvinna i regnrock.
Bildtext Riikka Taskinen uppmanar alla som stöter på en mördarsnigel att skriva in det på sajten vieraslajit.fi. Staden får information direkt från sidan.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Mördarsnigeln har också kommit till Borgå

En ovälkommen nyhet för i år är att mördarsnigeln också har upptäckts i Borgå. På Borgå stad säger Inkeri Tarkiainen, ansvarig trädgårdsmästare, att man har upptäckt mördarsnigel i Säterihagen vid Hjortronstigen i Huktis.

Det är stadens område och tillsvidare har man inte bekämpat snigeln på andra sätt än att man plockat bort den för hand.

Trots att det är ett långsamt jobb som kräver både tid och resurser känner varken Tarkiainen i Borgå eller Bäckström i Lovisa till några effektivare metoder för att bekämpa den invasiva arten. Det finns olika slags snigelgift, men varken Borgå eller Lovisa vill använda gift eftersom det kan vara skadligt också för djur och andra organismer.

– Jag hoppas att invånarna skulle hjälpa till, säger Tarkiainen. Hon önskar att människor som bor i närheten av Säterihagen håller koll på sina gårdar och plockar bort de stora svarta sniglarna om de dyker upp.

Det kan vara svårt att skilja välkomna sniglar från den spanska skogssnigeln. Taskinen är osäker på vad det här är för snigel. Lufthålet sitter ändå på ett kännspakt ställe för den spanska skogssnigeln, alltså går den i ättikssoppan.

Man ska också göra en anmälan på sajten vieraslajit.fi eller kontakta kommunen om man stöter på en mördarsnigel. Via nätsidan vieraslajit.fi skickas anmälningarna om observationerna direkt till kommunen eller staden där upptäckten av den invasiva arten gjorts.

I Lovisa stannar den regniga dagens snigelsaldo på 100 mördarsniglar. Sedan måste både Riikka Taskinen och Mona Bäckman sköta andra arbetsuppgifter.

– Vi gör ett stort jobb med att bekämpa dem, så att vi inte av misstag för ut dem med våra blomplanteringar, säger Bäckman.

Hur räcker resurserna till?

– Jag vet inte om de räcker, men vi har inte andra resurser och känner inte till andra sätt att bekämpa dem än att plocka bort dem.

Mördarsnigeln finns nu både i Borgå och Lovisa

6:29

Diskussion om artikeln