Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Krigsvetaren Ilmari Käihkö: Jag kollar varje morgon när mina ukrainska vänner senast varit aktiva i sociala medier – för att se att de lever

Från 2022
En man med skägg mot en somrig bakgrund.
Bildtext Krigsvetaren Ilmari Käihkö är docent vid Försvarshögskolan i Stockholm. Redan i fem års tid har han forskat i kriget i Ukraina. I februari i år blev en hel värld intresserad av hans forskning. I dag sommarpratar han om krig.
Bild: Parad Media, Grafik: Yle/Clas Christiansen

Han drabbades av oro när Putin invaderade Ukraina, trots att han forskar i krig och själv har bevittnat konsekvenser av krig i Tchad, Liberia och Ukraina. Nu sommarpratar Ilmari Käihkö om krig och fred och om att kriga för freden.

Docent Ilmari Käihkö vid Försvarshögskolan i Stockholm blev tidigt intresserad av kriget i Ukraina. Det som bröt ut redan år 2014 när Ryssland annekterade Krimhalvön.

– Mitt beslut att börja forska i kriget i Ukraina berodde på förvåning. Förvåningen över att det pågick ett krig i Europa, som nästan ingen verkade vara intresserad av, säger Ilmari Käihkö.

Men den 24 februari i år förändrades allt över en natt. Putins storinvasion gjorde att en hel värld blev intresserad av Käihkös forskning. Sedan februari har han gett närmare 200 intervjuer i media i Finland, Sverige och resten av Europa.

– Att bli ”kändis” har aldrig varit mitt mål, men syns man mycket i media blir man tydligen känd.

Folk kommer fram till honom på gatan och undrar om vi ska vara rädda? Om det blir krig?

– Vi ska inte vara naiva, men inte heller oroliga. Vårens säkerhetspolitiska beslut har fattats för att garantera vår fortsatta säkerhet, trots hotet från vårt stora och oförutsägbara grannland, säger han.

I dag sommarpratar Ilmari Käihkö om krig i allmänhet och kriget i Ukraina i synnerhet. Vad är krig? Och är alla krig alltid av ondo?

Krigsvetaren Ilmari Käihkö – om att följa med kriget i Ukraina som expert

Programmet är inte längre tillgängligt

Trots att Ilmari Käihkö till vardags forskar i krig och också själv har upplevt krigets vardag som fredsbevarare i Tchad, drabbades han av oro när Putin inledde sin storinvasion i februari.

– Jag sov bara varannan natt och fick påminna mig om att dricka vatten och äta. Varje morgon inleddes med en snabb kontroll av när mina ukrainska bekanta senast hade varit aktiva på sociala medier. Jag ville kolla att de fortfarande levde.

Man i militärutrustning står med ett gevär i händerna.
Bildtext Före sin forskarkarriär tjänstgjorde Ilmari i Tchad. Han trivdes med det fysiskt krävande miltärlivet – men saknade intellektuell stimulans och återvände till akademin.
Bild: Privat

Vi får inte glömma Ukraina

Så småningom blev kriget ändå vardag – på gott och ont.

– Vi människor har en förmåga att vänja oss vid olika situationer. Det är förstås viktigt för vår överlevnad, säger Käihkö.

Men han ser också stora risker i det.

– Den stora faran med att bli van vid kriget är att vi börjar glömma Ukraina och ukrainarna. Även om det är ohållbart att vara orolig och upprörd i längden, får inte ett krig i Europa bli vardag.

Man klädd i frack med krans på huvudet.
Bildtext Ilmari doktorerade år 2016 med en avhandling om rebell- och milisstyrkor och deras sammanhållning i västafrikanska Liberia. Han bodde sammanlagt 15 månader där under sin forskning.
Bild: Privat

Förlorade en nära vän i ett ryskt bakhåll

Kriget i Ukraina har krävt tiotusentals dödsoffer och fler personer än hela Finlands befolkning har redan flytt landet.

– Det mänskliga lidandet har varit enormt. De omfattande materiella förlusterna kan ersättas under år och årtionden som kommer, men vi kan aldrig återuppväcka någon från döden, säger Käihkö.

Sorgen har också drabbat honom själv.

– Jag har förlorat en nära vän som hamnade i ett ryskt bakhåll och försvann. Flera som jag känner har också blivit sårade. Det är svårt att inte ibland känna att det hela bara är ett vansinnigt stort slöseri.

I dag sommarpratar Ilmari Käihkö om krig i allmänhet och kriget i Ukraina i synnerhet. Han tar lyssnarna med till Tchad där han varit fredsbevarare och till Liberia där han forskat i före detta kombattanter från de två inbördeskrigen.

Man står framför en skärm med grafik av Natos logo samt Sveriges och Finlands flaggor.
Bildtext Sedan kriget i Ukraina bröt ut har Ilmari gett cirka 200 intervjuer i press, radio och tv i Finland, Sverige och övriga Europa.
Bild: Privat

Vegas sommarpratare sänds 27.6–12.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Ruger Hauer: Ukraina

Advanced Art: Blind

Stefan Andersson: Svenska liljor

Courtland & Jeffries: Oh! It’s A Lovely War (1918)

Go_A: Kalyna

Zventa Sventana На горе мак

Balaklava Blues: Shelter Our Sky

Pekka Kuusisto & Paula Vesala: Kiestinki