Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karriärens viktigaste säsong väntar? Efter halvår på bänken finns inga ursäkter – nu vill Carljohan Eriksson spela i Skottland: "Mer att bevisa när man är från Norden"

Carljohan Eriksson tränar på gym 2022.
Bildtext Carljohan Eriksson avslutar säsongen med landslaget, där Lukas Hradecky och Jesse Joronen är de två övriga målvakterna.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Nollan är intakt – men just den här nollan vill landslagsmålvakten Carljohan Eriksson krossa. Efter sommarpausen är målet att debutera i skotska ligan och bli förstavalet i Dundee United.

En välkommen semester, minst sagt.

Carljohan Eriksson är hemma i Helsingfors – just nu på landslagets spelarhotell för Nations League-starten – efter ett och ett halvt år med klubbfotboll.

I praktiken hela 2021 var Eriksson i gång med Mjällby i allsvenskan. Efter årsskiftet skrev han på för Dundee United och den skotska ligasäsongen avslutades i mitten av maj.

– När vi kom fram till mars–april märkte jag att energin var slut. Jag pratade med tränarna i Dundee om det och de förstod mitt läge. De lade ingen press på mig, de ville bara att jag skulle göra mitt bästa.

Den finska landslagsmålvakten har inte gjort sin debut i Skottland än. Schweizaren Benjamin Siegrist var given etta i Dundee United under den gångna säsongen, men klubben har redan kommunicerat att han ska lämna.

– När vi samlas efter semestern har jag min chans. Min plan är förstås att ta hand om startplatsen och bygga vidare på min spelstil. Klubben har också sagt samma sak, jag behöver inte förändra mig och bli en brittisk målvakt.

"Finns inga ursäkter"

Eriksson kom till Helsingfors sista veckan i maj och hann jobba en del tillsammans med sin personliga tränare Ville Rapeli innan landslagssamlingen startade i måndags.

Efter att Finland har spelat de fyra Nations League-matcherna har Eriksson en kort semester innan försäsongen i Dundee inleds. Den skotska ligasäsongen kör i gång i slutet av juli.

– Det stämmer mer än någonsin att nästa säsong är den viktigaste för mig. Jag vill inte påstå att britter ser sin fotboll som överlägsen, men om någon kommer från Norden kan det räcka för att vara ett frågetecken. De tycker kanske att jag har mer att bevisa.

Carljohan Eriksson i Dundee Uniteds kläder.
Bildtext Carljohan Eriksson fick nöja sig med bänken första halvåret i Skottland.
Bild: Jeff Holmes/Shutterstock/All Over Press

– Jag känner att jag har kapaciteten för att klara mig på den nivån, men den största utmaningen är att verkligen visa det från dag ett. Nu har jag fått ett halvår för att anpassa mig. Det finns inga ursäkter inför nästa säsong.

Hur mycket längtar du efter att spela en match?

– Mycket. Det börjar kittla att spela på nytt. Det är inte det enklaste att gå från nästan given förstamålvakt till lika given andramålvakt, säger Eriksson omedelbart.

– Det är ingen skön känsla, men jag var medveten om situationen och möjligheten att jag nöter bänk en stund. Samtidigt fick jag tid på mig att ta mig in i allt från staden till fotbollen, så det har inte varit en katastrof att inte spela.

Ny konkurrent

Nu är målet att få speltid.

Det kommer inte gratis, Dundee United kommer att förstärka målvaktssidan under sommarens transferfönster.

– Det sker ju med hundra procents sannolikhet. Då blir det en konkurrenssituation. Igen.

Carljohan Eriksson tränar på gym 2022.
Bildtext Carljohan Erikssons senaste match var i december med Mjällby.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Eriksson ler och konstaterar att det är "story of my life". Under säsongerna i Mjällby varvade han perioder på bänken med att vara allsvenskans bästa målvakt.

– Men så här är det för alla. Det hade varit lite för bra för att vara sant om jag går till Skottland och blir given etta direkt. Jag har märkt att konkurrens passar mig.

Målsättningen är att etablera sig i Skottland, men när han valde ny klubb i vintras tänkte han också framåt. Skotska ligan kan vara en bra väg för att kunna ta sig till exempelvis England.

– Det är klart att dörrar öppnas om man imponerar. Det är också min långsiktiga plan. I vintras kändes det här som bästa helheten, ett säkert val där det också fanns en rutt framåt.

Ska kvala till Europa

Den gångna säsongen maximerade Dundee United sin prestation i ligaspelet och slutade fyra. Det betyder kval till Conference League under sensommaren.

I en liga som är så strikt uppdelad med Glasgowgiganterna Rangers och Celtic långt före resten är det inte realistiskt att hoppas på mycket mer än så här för Dundee United.

– Poäng i matcherna mot Rangers och Celtic är inget som vi räknar med. Det går inte att tävla mot dem.

– När det gäller fotbollskulturen är den annorlunda jämfört med Norden. Ljudnivån går mycket mer upp och ner enligt matchbilden. Stämningen följer händelserna på planen, i Sverige sjunger supportrar i nittio minuter.

Carljohan Eriksson tränar på gym 2022.
Bildtext För första gången på drygt tio år ska Dundee United – en klubb med storhetstid på 1980-talet – spela i Europa.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Utanför fotbollen har det mesta gått som på räls för Eriksson. De största utmaningarna: den skotska dialekten och att köra i vänstertrafik.

– Ibland kan det vara mer eller mindre omöjligt att förstå vad de säger.

Bor nära golfmecka

Dundee är en rätt grå kuststad ("Inte den vackraste staden man har sett"), men bara en halvtimme bort ligger St Andrews ("Det känns som en by från serien Miss Marple"). Och för en golfentusiast som Eriksson är St Andrews rätt helig mark.

– Det var en positiv överraskning när jag kollade var Dundee ligger – men det är inte lätt att få en tid till St Andrews. Däremot har jag hunnit spela på andra banor i närheten.

I juni väntar två hemmalandskamper på Olympiastadion och bortaresor till Bukarest och Zenica. Tågordningen i landslagets målvaktstrio är tydlig och Lukas Hradecky lär vakta målet så mycket han orkar – men med fyra matcher på elva dagar lär det bli frisk rotation i startelvan.

– Skaderisken har diskuterats, och belastningen blir ju en annan för utespelare. Men för en målvakt är det en hög mental belastning och det tar ett par dagar att återhämta sig.

Diskussion om artikeln