Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronablinkern och covidintygen slopas: "Det finns inte längre några skäl att ha dem i bruk"

En hand som håller i en mobiltelefon där appen coronablinkern är igång.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den 1 juni upphör både coronablinkern och covidintygen att gälla i Finland. Appen kommer inte längre att meddela om coronaexponeringar och covidintyget kommer inte längre att användas inom landet.

Coronablinkern togs i bruk den 31 augusti 2020. På ett dygn laddade en miljon människor ner appen och som mest hade den 2,5 miljoner användare.

EU:s digitala covidintyg började i sin tur användas 15 oktober 2021. Det började då krävas på en mängd olika platser, såsom restauranger och nattklubbar, vid offentliga evenemang, i gym, simhallar och på dansställen och museer.

Både coronablinkern och covidintyget tampades i början med problem, men har ändå använts flitigt när coronaepidemin varit som värst i Finland.

En tillbakablick från då coronablinkern och covidintygen togs i bruk

Covidintyg kan ännu krävas vid utlandsresor

Men nu är sagan slut för både coronablinkern och covidintygen. Institutet för hälsa och välfärd meddelade på onsdagen att det inte längre finns någon orsak att ha appen i bruk när det nuvarande epidemiläge är så lugnt.

Från Statsrådets kansli kom det en stund senare också ett meddelande på Twitter om att man också upphör med covidintygen av samma orsak.

Dock kan covidintyg ännu krävas vid utlandsresor, påpekar Statsrådet.