Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

ÅU öppnar redaktion i Ekenäs och riktar blicken mot Hangö: "Ju fler butiker det finns på området, desto större är sannolikheten att hitta det du vill ha"

Uppdaterad 02.06.2022 07:20.
Man i skjorta och kostym står lutad mot en vit trädörr.
Bildtext Tom Simola hoppas de olika aktörerna i regionen kan komplettera varandra.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Efter en mjuklandning med fyra gratisnummer tar Finlands äldsta tidning klivet in i Västnyland med en lokalredaktion i Fix-huset på Ystadsgatan i Ekenäs. Till näst riktar Åbo Underrättelser även blickarna mot Finlands sydligaste stad.

Under sina fyra år som chefredaktör har Tom Simola, Raseborgs tidigare stadsdirektör, hunnit uppleva flera adresser.

Nu finns Åbo Underrättelsers huvudredaktion sedan ett år tillbaka i hörnet av Eriksgatan och Kristinegatan, och har alltså återvänt till centrum efter några år i Logomohuset på andra sidan järnvägen i Åbo.

Simolas tes är ändå att om tidningen ska finnas ute i regionerna så ska också redaktionerna göra det.

– Jämfört med många andra tidningar som valt att koncentrera redaktionen till ett ställe, så vill vi finnas lokalt och på så sätt få en bättre inblick i människors vardag, säger han.

En kvinna jobbar vid sin dator bakom en glasdörr. På dörren står "Livet är lokalt".
Bildtext Redaktionen i Åbo finns i Hansakvarteret i centrum.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

ÅU har sedan tidigare en lokalredaktion i Pargas och Kimitoön. Senast till hösten kommer de även att efter en lång paus ha en stadigvarande redaktör som jobbar i Nagu och bevakar skärgården.

Dessutom tar tidningen ett rejält kliv in i Västnyland med en lokalredaktion i Fix-huset på Ystadsgatan. ÅU riktar även blickarna mot Hangö.

– Vi skulle gärna hitta någon att samarbeta med där så att vi skulle vara dagligen närvarande i Hangö. Vi vill stärka vår regionala roll uttryckligen med Raseborg och Hangö – och varför inte någon annan kommun i framtiden.

En orange byggnad intill en grå byggnad. Tre flaggstänger utanför.
Bildtext Här ska Åbo Underättelsers lokalredaktion i Ekenäs finnas.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Efter årsskiftet doppade tidningen tårna i de västnyländska vattnen med fyra gratisnummer till hushållen i Hangö och Ekenäs, men nu dyker de alltså i med huvudet före.

– Efter en mjuk inkörningsperiod under våren så kommer vi att ha åtminstone två storutdelningar i höst. Vi kommer också att synas väldigt mycket i regionen efter sommaren, vara närvarande vid olika evenemang och hoppas annars också stärka vår närvaro i regionen, berättar Simola som menar att vårens försök redan lett till nya prenumeranter och annonsörer.

Från och med september ska tidningen komma med morgonutdelningen och inte på dagen som den gjort hittills.

En kvinna sträcker på sig. Hon sitter bakom en glasdörr och jobbar vid en dator. I kontorslandskapet sitter också en man.
Bildtext Tanken är att redaktörerna i regionerna ska samarbeta kring olika ämnen i framtiden.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Simola har erfarenhet av Raseborg i egenskap av tidigare stadsdirektör och menar att det finns många gemensamma nämnare mellan regionerna.

– Vi har en stor gemensam skärgård som påminner mycket om varandra med samma problematik, hamnar i Hangö och Åbo, utbildning som är gemensam för Åboland och Västnyland och sporten har en stor gemensam kontaktyta, nämner han som några exempel.

Tror de lokala aktörerna kompletterar varandra: "Ingen orsak till stridigheter"

Tom Simola ser inte det som ett problem att regionen redan har en lokaltidning på svenska, Västra Nyland.

– Det finns en regel som gäller både journalistik och näringslivet överhuvudtaget: "Ju flera butiker det finns på ett område, desto större sannolikhet är det att du hittar det du vill ha", säger han.

Man som hänger i stång och ler mot kameran.
Bildtext ÅU och chefredaktör Tom Simola tar i med nya muskler i Västnyland.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Han tänker att tidningarna kan kompletterna varandra.

– Jag tror det håller motivationen uppe för alla aktörer – också för Yle – att veta att det också finns andra i området som vill lyfta fram viktiga frågor. Jag ser ingen orsak till några stridigheter, tvärtom så tycker jag att ett samarbete kommer att gagna alla.

Mervärde åt läsaren att bevaka flera regioner

ÅU har under våren inlett ett samarbete med Nya Åland och med Svenska Yle. Simola hoppas att ÅU ska kunna bevaka hela den sydvästra kusten i framtiden.

Han menar att den lokala rapporteringen också kan gynnas av ett större område och nämner social- och hälsovårdsreformen som ett exempel.

– Västra Nylands och Egentliga Finlands välfärdsområden är lika stora och har båda en betydande svenskspråkig befolkning och i lagstiftningen en roll när det gäller svenskan.

Jag tycker vi ska konkurrera med innehåll men samarbeta med tekniska lösningar

― Tom Simola, chefredaktör på ÅU

Han säger att de regionala reportrarna kunde samarbeta genom heltäckande granskningar av gemensamma ämnen så som välfärdsområdena, men ur den egna regionens vinkel.

– Jag tycker att det ger ett mervärde åt både läsare och redaktör att jämföra dessa områden och vilka lösningar som skapats, konstaterar han.

Utöver samarbetet mellan de egna reportrarna så hoppas Simola på ytterligare samarbete med andra aktörer.

– Jag tycker vi ska konkurrera med innehåll men samarbeta med tekniska lösningar. Det finns mycket i Svenskfinland som vi kunde samarbeta kring som språkvård och applikationer som behövs för att läsa nyheter, föreslår han.