Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Liten skara från Pansio flyktingförläggning trotsade regnet och tog sig till fotbollsplanen – finlandssvensk organisation hoppas kunna främja integration genom idrott

Zlatan Yenin spelar fotboll på evenemangsdagen inom ramen för projektet WELLcome - Wellbeing and integration through sports i Pansio i Åbo den 31.5.2022.
Bildtext Zlatan Yenin lät inte regnet störa fotbollsspelandet under Åbo IFK:s idrottsevenemang i Pansio idrottspark i tisdags.
Bild: Arash Matin / Yle

Trots ösregn är humöret på topp i Pansio idrottspark i Åbo när föreningen Åbo IFK ordnar en aktivitetsdag för flyktingar från den lokala flyktingförläggningen. Den här dagen är en del av ett projekt, vars syfte är att integrera genom idrott.

Uppskattningsvis ett tiotal flyktingar i varierande ålder har dykt upp vid konstgräsplanen den här tisdagen, och skratten och hejaropen avlöser varandra när de spelar fotboll tillsammans med arrangörerna.

Evenemanget i Pansio är en del av ett integrationsprojekt som organisationen Finlands Svenska Idrott ordnar tillsammans med Finlands humanistiska yrkeshögskola. Målet med det EU-finansierade projektet är att främja integrationen av barn och unga med invandrarbakgrund genom idrotten. Det första evenemanget inom ramen för projektet ordnades den 11 maj.

Nasrullah Akbari (i rött) och Nahwo Mahamud (i grått) spelar fotboll på evenemangsdagen inom ramen för projektet WELLcome - Wellbeing and integration through sports i Pansio i Åbo den 31.5.2022.
Bildtext Nasrullah Akbari (i blå väst) och Nahwo Mahamud (i grått) hörde till den lilla skara som trotsade regnvädret och kom för att spela fotboll till Pansio idrottspark i tisdags.
Bild: Arash Matin / Yle

Projektledare Tarja Krum från Finlands Svenska Idrott säger att huvudsaken i projektet egentligen inte är det som pågår i Pansio just denna dag, utan snarare de lärdomar som idrottsföreningarna och de som leder verksamheten tar med sig från mötet med flyktingar och asylsökande.

– De lärdomar vi får kommer vi att använda oss av när vi utbildar nya ledare och tränare. Vi tar alla dessa intryck med oss, säger Krum.

Vilka lärdomar är ni ute efter?

– Inom idrotten har vi ganska strikta normer, förväntningar och ideal om vem som får vara med, vilket gör att flera blir exkluderade. Vi vill bland annat få lärdomar, erfarenheter och exempel som öppnar för tränare och ledare att bli mer normmedvetna och se vad de behöver göra för att göra idrotten mer inkluderande.

Tills vidare är Åbo IFK den enda idrottsföreningen som är med i projektet, men tanken är att utvidga verksamheten till andra föreningar och orter efter projektets inledande pilotskede. Planen är att integrationsprojektet ska pågå i två år.

Tarja Krum på en evenemangsdag inom ramen för projektet WELLcome - Wellbeing and integration through sports i Pansio i Åbo den 31.5.2022.
Bildtext Tarja Krum är hållbarhetschef och projektledare vid organisationen Finlands Svenska Idrott.
Bild: Arash Matin / Yle

Diskussion om artikeln