Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nystart för parkschack i Lovisa – säsongen öppnades med maratonlångt parti

Från 2022
Uppdaterad 01.06.2022 22:34.
Stora schackpjäser i närbild. Två män står och ser fundersamt på schackbrädet.
Bildtext De stora schackpjäserna är framtagna igen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Två unga män och två lite äldre män står på var sin sida om det stora schackbrädet i Ankarparken i Lovisa. Staden vill återuppliva parkschackhobbyn och sommarsäsongen har nyss öppnats.

Omkring dem står åskådare och följer med den nästan 1,5 timmar långa matchen den här onsdagseftermiddagen. Spelarna tittar fundersamt på pjäserna innan de gör sina drag, men till slut är partiet över.

– Det var ganska jämnt spel ganska länge, sedan gjorde vi ett viktigt misstag där vi glömde att motståndaren också får flytta på sina pjäser. Så gick det som det gick och vi kom in på slutsituationen där de hade tre bönder mot två, en position vi omöjligt kunde vinna.

Det säger Axel Mickos som den här gången gick förlorande ur partiet tillsammans med spelkompisen Anton Salminen.

Två unga män står och ser fundersamt på ett enormt shackbräde i en park. Runt dem står publik och ser på.
Bildtext Axel Mickos och Anton Salminen funderar på sitt nästa drag.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

De går i Lovisa gymnasium och är vana schackspelare. Det stora schackbrädet i Ankarparken har inte varit i användning på länge, men i sommar kan Lovisaborna igen utmana varandra.

– Jag ser fram emot att klå mina farbröder i schack, säger Mickos.

Det är flera decennier sedan parkschackbrädet i Ankarparken senast var i bruk, och sökoperationen för att hitta de metalliska pjäserna tog nästan ett år. Två springare gick inte att hitta, så slöjdläraren Mikael Lax i Lovisavikens skola snickrade ihop ett par nya ståtliga hästar.

Två unga glada män i en park med enorma schackpjäser i händerna.
Bildtext Anton Salminen och Axel Mickos är vana schackspelare och har klarat sig bra i skolans schackturnering.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Lovisa lovar stort schackevenemang nästa år

Lovisa stad återupplivar parkschackhobbyn som en del av projektet Lovisa Schack. I planerna ingår att ordna ett stort schackevenemang på Lovisa torg sommaren 2023.

”Vi bjuder nu in alla stadsbor att spela schack och således att delta i det stora evenemanget som ordnas på sommaren 2023”, uppmanar schackprojektets initiativtagare stadsdirektör Jan D. Oker-Blom i stadens pressmeddelande.

En ung man flyttar på en stor schackpjäs i en park.
Bildtext Sommarens första match blev maratonlång.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Stadsdirektören får själv öva på att spela parkschack på Kymmene älv-dagen den 6 augusti då Lovisa stad utmanar Pyttis kommun i ett vänskapsschackspel i Strömfors bruk.

Ankarparkens schackpjäser förvaras i lådan bredvid parkens glasskiosk, och man får nyckeln till lådan från glasskiosken. Om man inte vill eller kan spela på egen hand så ordnas det schackkvällar med handledning för alla intresserade. Instruktören är schackspelare Tapio Tuomala från Lovisa. Parkschackkvällar ordnas i Ankarparken intill torget på torsdagar klockan 17–19 från och med den 9 juni om vädret tillåter.

I början av sommaren skaffar staden nya parkschackbräden också för Lovisa Camping och för Strömfors Bed & Bistros gård i Strömfors bruk. Kiosken på badstranden Plagen ska ha ett mindre schackbräde som man får låna.

Schackprojektet fortsätter på medborgarinstitutets kurser i vinter då man förbereder sig för evenemanget på sommaren 2023.

Nystart för parkschack i Lovisa – säsongen öppnades med maratonlångt parti

6:23

Diskussion om artikeln