Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Varför klättrar människor upp på statyer och förstör platser i segeryran? Psykologen säger att förbud i allafall inte hjälper

Från 2022
Uppdaterad 02.06.2022 07:10.
Havis Amanda
Bildtext Frågan är hur Havis Amanda ska kunna skyddas.
Bild: Yle / Olli-Pekka Kursi

Är det så att man ska göra dumma och skadliga saker då det är fest? Att klättra upp på en staty i en fontän är en symbol för frihet som inte kan förhindras genom förbud, säger psykolog.

De glada hockeyfestligheterna bleknade en aning då det kröp fram vilken förödelse firandet orsakade.

På Salutorget i Helsingfors var den ikoniska statyn Havis Amanda skyddad av staket och vakter, men det hindrade inte de personer som ville fira Finlands hockeyseger extra mycket genom att klättra upp i fontänen.

Statyn skadades och repades. Också statyns stomme fick skador.

Också restaurang Kappeli i Helsingfors blev offer för skadegörelse under festligheterna. Terrassmöbler och fönster krossades och uppskattningsvis över hundra människor klättrade upp på restaurangens tak.

I Åbo skadades Salutorgets byggarbetsplats när en folkmassa steg upp på taket till en marknadspaviljong som var halvfärdig.

Varför får en sådan här seger på hockeyplanen finländarna att glömma hur man ska bete sig ?

Enligt psykologen och forskaren Kaisa Saurio handlar det till stor del om värderingar.

Att bada i en fontän har under de senaste åren blivit en tradition.

– Fontänen är för en del människor ett viktigt kulturarv, men för andra människor är Lejonens seger i hockey en sådan höjdpunkt i livet att statyns värde trängs undan. Med tanke på hur viktig traditionen att bada och klättra i en fontän har blivit så hade det varit mer oroande om stängslet hade hållit festdeltagarna borta, säger Saurio.

På festen är konsekvenserna suddiga. I firandets ögonblick suddas allt annat ut, vilket kan få förödande konsekvenser och leda till omfattande skador.

Att bada i en fontän har blivit en tradition

– Det är väldigt typiskt att människor värderar frihet framom trygghet och komfort. Då gör man dumma saker vilket i slutändan kan vara bra – för hur skulle livet se ut om det inte fanns frihet och självbestämmande?

Saurio konstaterar att det naturligtvis inte är rätt att förstöra något, men hon påpekar också att ju mer man försöker förbjuda en tradition – "Nu iväg till torget" – desto mer blir till exempel klättrande och badande i en fontän en symbol för frihet.

– Moraliserande och skrämsel leder sällan till att folk ändrar sitt beteende. Ofta blir reaktionen den motsatta.

Fest utomhus i Tammerfors efter ishockeyseger.
Bildtext I Tammerfors visste man hur man skulle förbereda sig för festandet efter ishockeysegern. Den traditionella fontänen ersattes med ett nytt vattenelement där folk kunde dansa.
Bild: Marjut Suomi / Yle

Förbud hjälper inte

I Helsingfors försöker man febrilt hitta en lösning som kunde förhindra klättrandet på Havis Amanda.

Utöver skydd av statyn handlar det förstås också om människors säkerhet.

– Man borde hitta en lösning på det här problemet. En lösning som inte skulle förhindra traditionen med fontänen – och något som också tar hänsyn till det kulturarv som en staty är.

Psykologen Kaisa Saurio undrar om det exempelvis skulle behövas statyer med hockeytema som skulle vara mer motståndskraftiga mot klättring.

– I Tammerfors visste man hur man skulle förutse firandet och där placerade man en skyddande huva över den historiska fontänen på torget. Vattenfirandet kunde i stället äga rum i en specialbyggd fontän.

Hockey kommer att spelas på hemmaplan igen år 2023. Det finns ett år tid för nya planer.

Artikeln är en sammanfattning av Yle Uutisets artikel Mikä saa fiksut suomalaiset kiipeilemään ja tuhoamaan paikkoja kiekkohuumassa? Psykologi sanoo, että ainakaan kieltäminen ei auta skriven av Maria Salovaara.