Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark ansluter sig till EU:s försvarssamarbete – "Vi har skickat en tydlig signal till Putin"

Uppdaterad 02.06.2022 01:53.
Danmark ordnar folkomröstning om att slopa det så kallade försvarsförbehållet. Vi frågade några väljare vad de röstat på. - Spela upp på Arenan

Danmark kommer att ansluta sig till EU:s försvarssamarbete. Det står klart efter en folkomröstning där ja-sidan vann med klar marginal. Svenska Yle träffade väljare i centrala Köpenhamn.

Danmark folkomröstade på onsdag om att slopa försvarsförbehållet, ett av fyra undantag i landets EU-medlemskap.

Danska TV2 rapporterar att det slutgiltiga resultatet i folkomröstningen blev 66,9 procent för att gå med i EU:s försvarssamarbete, medan 33,1 procent röstade för att fortsätta vara utanför samarbetet. Danmark går därmed som sista EU-land med i unionens försvarssamarbete. Det innebär att Danmark i framtiden bland annat kan delta i EU:s militära insatser.

– Efter 30 år har Danmark röstat om att slopa försvarsförbehållet, skriver Danmarks förra statsminister och Natos förra generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen på Twitter.

Han menar att det är en stark signal om att Danmark står enade med Ukraina i kampen för frihet och demokrati.

Mette Frederiksen håller tal.
Bildtext Danmarks statsminister Mette Frederiksen har fört kampanj för att slopa försvarsförbehållet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) säger i ett tal under kvällen att landet i och med valresultatet har skickat en viktig signal till sina allierade.

– Och vi har skickat en tydlig signal till Putin, säger Frederiksen.

Morten Messerchmidt omringad av mikrofoner.
Bildtext Dansk Folkepartis ordförande Morten Messerschmidt säger att danskarna har vunnit, trots att hans nej-sida ser ut att gå mot en förlust.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dansk Folkeparti har varit ett av tre partier som fört kampanj för nej-sidan. Ordförande Morten Messerschmidt säger i ett tal på partiets valvaka att partiet nu kommer att kontrollera hur ja-sidan förvaltar resultatet av folkomröstningen.

– Det finns ingen vinnare eller förlorare här i dag. Det finns endast en vinnare och det är danskarna, för vid en folkomröstning är det befolkningen som tar ansvar och sätter riktningen för vårt land, säger Messerschmidt.

Det danska försvarsförbehållet i EU

  • Försvarsförbehållet innebär att Danmark inte deltar i de delar av EU:s utrikes- och säkerhetspolitik som påverkar försvarsområdet.

  • Danmark får inte delta i beslut i EU om försvars- och säkerhetspolitik eller i EU:s militära operationer.

  • Danmark är det enda landet som står utanför EU:s försvarssamarbete.

  • Danmark står även, tillsammans med Malta, utanför det fördjupade försvarssamarbetet Pesco.

  • Danmark får delta i generella diskussioner om EU:s försvarspolitik, men får inte rösta när försvar behandlas.

Storsatsning på försvaret efter kriget

Danmark har sedan början av 90-talet fyra undantag i sitt EU-medlemskap. Det här på grund av den stora EU-skepsisen i landet. När man tidigare har röstat om att slopa något av undantagen har nej-sidan vunnit.

Efter Rysslands invasion av Ukraina inleddes en stor omställning av den danska försvarspolitiken. Statsminister Mette Frederiksen (S) presenterade i början av mars en storsatsning på försvaret samtidigt som hon utlyste en folkomröstning om försvarsförbehållet.

Hennes socialdemokratiska parti har likt en majoritet av partierna i danska folketinget varit för att delta i det europeiska försvarssamarbetet.

“Jag röstade mot vapen”

Utanför Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn träffar Svenska Yle väljare som precis röstat i folkomröstningen. Fotografen Kim Ahm säger att han röstade för att bli en del av EU:s försvarssamarbete.

– I dag röstade jag ja i motsats till den förra folkomröstningen. Då röstade jag nej, säger Ahm.

Kim Ahm tittar in i kameran på Rådhusplatsen.
Bildtext Kim Ahm röstade på valdagen på Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

2015 röstade Danmark om att slopa rättsförbehållet, som håller landet utanför ett antal direktiv och förordningar i EU, men då valde folket att behålla undantaget.

– Då bodde jag i Paris, men nu bor jag här och jag har tänkt att det är viktigt att vi är enade och därför röstar jag ja den här gången, säger Ahm.

Också studenten Julius Terp röstade ja.

– Jag tror att det är bättre för Europa att vi samarbetar, och så som jag förstår det så betyder ett ja att det är Folketinget som beslutar om vi ska delta i EU-operationer. Och om jag inte kan lita på Folketinget, vem kan jag då lita på? Det är ju dem vi röstar på i vanliga fall, säger Terp.

Julius Terp tittar in i kameran utanför Rådhuset.
Bildtext Julius Terp vill se ett mer enat Europa, därför röstade han ja.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Konstnären Malina Muse är skeptisk till att slopa försvarsförbehållet. Hon röstade nej.

– Jag röstade mot vapen, säger Muse och berättar att hennes generation kämpade mot Vietnam- och Koreakriget och fortsätter:

– Jag tror inte på aggression. Jag tror att aggression skapar aggression och jag tror inte att man kan lösa konflikter med vapen.

Melanie Muse har en cykelhjälm på sig och tittar in i kameran.
Bildtext Malina Muse cyklade till Rådhusplatsen för att rösta nej i dagens folkomröstning.
Bild: Lucas Dahlström / Yle