Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Båttrafiken vid stugstränderna kan vara helt galen: Nya båtägare behöver ofta råd och hjälp, säger polisen

Från 2022
Christer Forsström pitää loputonta tavaran kuljetusta mantereelta saareen ja takaisin ehkä mökkeilyn työläimpänä puolena. Juomavettä saareen ei enää tarvitse viedä porakaivon ansiosta.
Bildtext Christer Forsström åker med båt till sin sommarstuga som ligger på en ö i Lojo sjö. Det rör sig mycket båtar vid hans stuga.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Sedan coronapandemin slog till har det blivit allt mer populärt att röra sig till sjöss. På Lojo sjö har båttrafiken ökat så mycket att polisen skärpt sin övervakning. För nya båtägare finns det hjälp och råd att få.

Christer Forsström kommer ursprungligen från havsstaden Ekenäs och det fanns en tid då han svor att han aldrig skulle köpa stuga vid en sjö, berättar han för Yle Uutiset.

Familjen Forsström letade länge och grundligt efter en sommarstuga i Nyland. Sist och slutligen fick de napp på ett oväntat ställe: ön Helperi i Lojo sjö.

– Vi blev förtjusta i stugan och köpte den direkt, minns Forsström.

Lojosjöns läge nära Helsingfors där Forsström med familj bor var ett särskilt stort plus. Det tar under en timme att ta sig från Drumsö till Helperi.

Lohjanjärven mökkiläinen Christer Forsström Aurlahden rannassa.
Bildtext Helsingforsbon Christer Forsström har tillbringat somrarna på Lojo sjö i 20 år. Antalet båtar har under den här tiden enligt honom fördubblats.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Forsström berömmer också de vackra landskapen och sjöns storlek. Samma vattendrag sträcker sig till andra kommuner. Från sjön södra ända i Svartå till andra ändan i Vichtis är det 80 kilometer. Sjön är alltså tillräckligt stor också för en havsmänniska.

Nu har familjen Forsström haft stuga på ön i Lojo sjö redan i tjugo år och sett vilken förändring som skett på sjön.

Mest buller på sjön nära Lojo centrum

Christer Forsström tror att antalet båtar på Lojo sjö fördubblats under de senaste 20 åren.

Äldre konstapel Mika Heikkinen på Västra Nylands polisdistrikt säger att mängden båttrafik formligen exploderat ifjol somras.

Särskilt kring öarna som ligger nära Lojo centrum, som Helperi, fortsätter trafiken nästan oavbrutet. Det som speciellt mycket stör Forsström är folk som planlöst kör omkring med vattenskoter.

– Förstås är det okej om folk kör förbi, men det kan vara fem eller sex vattenskotrar som kör av och an ikapp i timtal. Ljudet är störande. Det är livligast på veckosluten. Körandet håller på från tio på morgonen långt in på eftermiddag och till fem eller sex på kvällen.

Christer Forsström pitää saarimökkeilyn huonoimpana puolena loputonta tavaran kuljettamista mantereelta saareen ja takaisin.
Bildtext Det hör till stuglivet att kuska saker med båt ut till ön.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Tapani och Eija Suoniemi som har stuga på samma ö blir däremot inte irriterade på trafiken.

– På vår sida av ön är det lugnt, här surrar inte vattenskotrarna omkring.

Minna Hauta-Aho, som tillbringar somrarna i sina föräldrars stuga i Vohloinen, sydväst om Lojos centrum, har noterat en ökad trafik och att båtarna är allt större. Men hon är van vid att båtarna flyter förbi.

– Det här är inte någon vildmarkssjö så det finns gott om trafik, Men förstås blir man irriterad över båtar som kör för nära stranden eller snurrar omkring framför stugan.

Enligt Traficom registrerades 5 166 nya vattenfarkoster i Finland 2021. Det är 10 procent mera än året före.

I slutet av 2021 fanns det 231 599 farkoster i båtregistret, av dem är närmare 10 000 vattenskotrar.

Polisen inte bara övervakar utan ger också allt mer hjälp

Polisen får med jämna mellanrum önskemål från dem som har en stuga vid Lojo sjö om att hastigheterna borde övervakas.

– Visst, körande med vattenskoter och annan störande trafik hör till det som vi får höra mycket om, säger äldre konstapel Mika Heikkinen vid Västra Nylands polisinrättning.

Vanhempi konstaapeli Mika Heikkinen ja ylikonstaapeli Pasi Huhta valvomassa vesiliikennettä Lohjanjärvellä.
Bildtext Polisen har tagit i bruk en ny båt på Lojo sjö. På bild äldre konstapel Mika Heikkinen och överkonstapel Pasi Huhta.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Förutom övervakning så hjälper polisen allt oftare folk som hamnat i knipa på sjön.

– Det finns många som är nya på sjön och inte har riktigt alla de kunskaper som behövs, och de känner inte nödvändigtvis till de farliga ställen som finns på Lojo sjö. Här finns till exempel grund som inte märkts ut på kartan och andra överraskningar under ytan. Det lönar sig att fråga om dem av lokalbor, tipsar Heikkinen.

Artikeln är en översättning av Paula Tiainens artikel Ostaessaan mökkinsä Christer Forsström ei arvannut, millainen ralli järvellä olisi 20 vuoden päästä – poliisi: liikenteen kasvu räjähdysmäistä för Yle Uutiset. Översättningen är gjord av Helena von Alfthan.

Diskussion om artikeln