Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ukraina ett steg närmare fotbollsdrömmen: "Allt för dem som ligger i skyttegravarna och jobbar i sjukhusen"

Ukrainska fotbollsspelare firar mål.
Bildtext Total ukrainsk glädje i Skottland på onsdagskvällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ukraina behöver nu bara slå Wales på söndag för att ta sig till fotbolls-VM. Det här gjorde vi inte för oss utan för hela nationen, säger landslagets tränare efter segern över Skottland.

Det rådde inget tvivel om att det skulle bli känslosamt på Hampden Park.

På grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina sköts kvalmatchen mellan Skottland och det krigshärjade landet upp, men på onsdagskvällen var det dags att avgöra vem som skulle avancera i kvalet.

Inför matchen bröt Oleksandr Zintjenko ihop på presskonferensen då han förklarade hur viktigt det är för det ukrainska laget att göra väl ifrån sig. På planen visade han tillsammans med sina lagkamrater att han menade allvar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Oleksandr Zintjenko bryter ihop då han talar om kriget i Ukraina - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Skottlands målvakt Craig Gordon fick grovjobba för att hålla värdarna i matchen. Men efter en halvtimme fick också han kapitulera för första gången då Andrij Jarmolenko kom fri och petade in 1–0.

Fyra minuter efter pausvilan kom nästa ukrainska fullträff: den här gången var det Roman Jaremtjuk som nickade in bollen. En skotsk reducering blev en klen tröst då också Artem Dovbyk också nätade.

Slutresultatet stod alltså 3–1 – och Ukraina får spela en sista avgörande kvalmatch mot Wales på söndag.

– Den här segern var inte för mig, inte heller för lagkamraterna. Den var för vårt land. Det här var en enorm seger för Ukraina, säger förbundskaptenen Oleksandr Petrakov efteråt enligt AFP.

– Killarna gjorde allt för det ukrainska folket. För dem som tittade, för dem som kämpar i skyttegravarna, dem som jobbar i sjukhuset. De tackar oss och det här är vårt sätt att tacka dem, fortsätter han.

– Det är personer som kämpar tills den sista bloddroppen rinner ut. Det är personer som lider varje dag. Det är dem vi spelar för.

Historisk seger – miserabla sviten fortsätter för Skottland

Segern var Ukrainas första på fem försök i en playoffmatch i ett VM-kval. Alla senaste gånger Ukraina slutat tvåa i gruppen har de förlorat i kampen om de sista VM-biljetterna.

För Skottland innebär resultatet däremot att landets blytunga VM-svit fortsätter. Skottland har inte kvalat in till ett herr-VM sedan 1998.

– Det bättre laget vann, medger tränaren Steve Clark enligt BBC.

– Det är en besvikelse, men då motståndaren är så mycket bättre så går det så här. Nu får vi tycka synd om oss själva i ett dygn, sen börjar vi analysera och gå vidare, fortsätter han.

I Skottland fortsätter landslagsuppehållet nu, helt som för Finlands del, med Nations League.