Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heta känslor efter nordiska rivalmötet i Franska öppna-kvarten – Rune tappade fattningen på plan, anklagar Ruud för osportsligt beteende

Holger Rune undviker att titta på Casper Ruud som firar.
Bildtext Fira på plan bäst du vill, tycker Holger Rune. Men att Casper Ruud fortsatte strö salt i såren i omklädningsrummet var inte okej.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Norge mot Danmark i en grand slam-kvartsfinal? Självklart gick känslorna heta på tennisplanen. Det är mycket drama ibland, säger vinnaren Casper Ruud efteråt.

– Det är mycket skrik, mycket vrål, summerar Casper Ruud sin motståndare Holger Runes sätt att uppträda på plan för NRK.

Strax innan 23-åringen gav intervjun hade han säkrat en plats i semifinalerna i Franska öppna med en 3–1-seger i set över sin danska rival. Segersiffrorna skrevs 6–1, 4–6, 7–6, 6–3.

Samtalsämne nummer ett? Den hetlevrade 19-årige Runes uppträdande på plan.

Bland annat skrek Rune, mitt under matchen, åt en person som liknade hans mamma att sticka "om hon vill göra något för att hjälpa", varpå en kvinna lämnade sin plats på läktaren. Själv hävdar Rune att det inte var ett missföstånd, att det inte alls varit hans mor.

– Jag känner inte honom personligen, men jag har sett på tv att det kan bli rätt mycket drama. Han är ju ung och kanske det beror på det, men då man står på en stor scen så kan det vara dags att växa upp, säger Ruud efteråt.

"Tala inte till mig"

Och visst, Ruud verkade vara den mognare av de två på plan. Då spelarna möttes vid nätet var stämningen kylig framför allt från danskens håll.

Men det får norrmannen skylla sig själv för, hävdar Rune. Enligt dansken hade Ruud betett sig osportsligt under matchen.

Casper Ruud.
Bildtext Casper Ruud tog segern i kvartsfinalen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Han blev störd på att jag hade bett om granskning efter "varje poäng". Det var mörkt på plan och jag var osäker så då ville jag bara kolla ibland. Så jag svarade med "tala inte till mig", säger Rune.

– Jag ville inte ge honom en kram. Han fick en high five, då jag bara ville bort.

Men det slutade inte där, berättar Rune senare för danska Ekstrabladet.

"Vem gör så där?"

Enligt Rune ska Ruud ha kommit fram till honom en gång till – i omklädningsrummet efter kvartsfinalen.

– Han och hans team gick förbi mig. Alla andra beter sig, men så kommer Ruud fram till mig och skriker "Jaaaa!" rakt i ansiktet på mig, hävdar Rune.

– Jag kunde bara tänka att vad i helsike håller han på med. Man gör inte så där. Jubla på planen bäst du vill, var lycklig där. Det där är bara dålig stil. Jag har ändå lite respekt för andra, som 99 procent av alla på världstouren har för mig. Han är väl undantaget jag får leva med, fortsätter han.

Ruud ställs härnäst mot Maren Cilic, som i sin tur besegrade Andrej Rubljov i fem set före det nordiska rivalmötet. I den andra semifinalen i herrsingeln är det OS-vinnaren Alexander Zverev som möter den mesta Roland Garros-mästaren Rafael Nadal.

Semifinalerna spelas på fredag.

Diskussion om artikeln