Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Enorma framsteg, men Awak Kuier nöter fortsättningsvis bänk i WNBA – tokhyllande tränaren utlovar ansvar i Yles intervju: "Kommer hjälpa oss vinna titeln"

Awak Kuier i farten.
Bild: Ralph Lauer Images/All Over Press

WNBA har kört igång igen och Awak Kuier är än en gång en inhoppare i Dallas. Förväntningarna var orealistiska, medger tränaren Vickie Johnson för Yle.

Få finländska idrottare har hajpats som Awak Kuier. Den 196 centimeter långa dunkande supertalangen skulle ta "damernas NBA", WNBA, med storm redan i fjol.

Men Kuier fick nöja sig med att vara inhoppare. Hon snittade 8,9 minuter per match.

– Hon kom över Atlanten som en ung spelare till världens bästa liga och förväntningarna var orealistiska, säger tränaren Vickie Johnson till Yle.

Drafttvåan återvände, som många andra WNBA-proffs, till Europa då den nordamerikanska ligan hade paus och visade i den bekanta italienska ligan att hon minsann blivit bättre.

Poängsnittet ökade från 10,3 till 16,6 – returerna från 6,6 till 9,6 per match.

– Mitt självförtroende är bättre, om man jämför med i fjol. Jag är tuffare att möta och mer erfaren, säger Kuier själv.

"Behöver henne"

Då WNBA-säsongen körde igång igen var förväntningarna med andra ord uppskruvade. Men helt som i fjol har Kuier fått nöja sig med en väldigt liten roll.

Under säsongens nio första matcher har hon snittat 9,1 minuter per match.

Tränaren Johnson lovar ändå att Kuier kommer få visa vad hon går för.

– Vi väntar oss fantastiska prestationer, som hjälper oss vinna titeln. Vi behöver henne både i anfallet och försvaret, säger Johnson.

Vickie Johnson.
Bildtext Vickie Johnson har höga förväntningar på sin supertalang.
Bild: imago images/Sports Press Photo/All Over Press

– Det hon gör är alldeles exceptionellt. Hon kan försvara, hon kan skydda korgen, hon kan sätta treor ... hon sätter alltid laget först och ger oss positiv energi. Jag tror hon kan bli en allstar. Hon kan sätta rekord i den här ligan, fortsätter tränaren.

Den positiva energin är också något lagkamraten Isabelle Harrison lyfter fram.

– Hon behövde en säsong här för att hitta sin plats. Hennes attityd och inställning är helt annorlunda i år. Hon är väldigt kunnig, en speciell talang. Och så har hon ett stort hjärta. Det är fint när en så talangfull spelare också är en härlig person, säger hon.

Förväntningarna motiverar

Harrison och Kuier spelade tillsammans också i Ragusa i den italienska ligan och bor nära varandra i Dallas.

– Då jag träffade henne för första gången så var hon väldigt blyg. Men det tog inte lång tid för oss att hitta varandra. Hon är som en lillasyster till mig. Vi klickade snabbt, då vi båda uppskattar att "chilla", säger Harrison.

De skyhöga förväntningarna stör inte Kuier. Tvärtom.

– De motiverar mig och får mig att orka. Jag vill hjälpa laget vinna, jag vill visa att jag gjort framsteg. Jag vill ha mer poäng, mer returer. Jag vill lämna ett avtryck, säger hon.

Vill vinna titeln

Det där med att orka behövs speciellt då laget reser. Spel i WNBA och Dallas innebär också bortaresor tvärs över USA till både New York och Los Angeles.

– Det tär på krafterna. I Italien är distanserna ändå rätt korta, här talar vi om flera timmar i flyg. Det kan kännas svårt att vara trött hela tiden, men jag orkar då jag trivs här och gillar att spela, säger Kuier.

Just nu ligger Dallas sjua i tabellen. Målet är att klättra mycket högre – och framför allt vara bäst då det gäller i slutspelet.

– Vi vill vinna titeln, slår tränaren Vickie Johnson fast.

– Vi har väldigt mycket talang i laget. Vi är en blandning av unga och erfarna spelare, vi måste bara hålla fokus och spela för fullt, kompar Kuier.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Urheilus Awak Kuierille sataa kehuja Dallasissa, vaikka peliminuutit ovat jääneet yhä vähiin WNBA:ssa – "Se, mitä hän tekee, on täysin poikkeuksellista" skriven av Riikka Smolander-Slotte och Hinni Hirvonen.