Djur har betat på Galgbacken i Snappertuna sedan borgen övergavs – även i dag ser fåren till att backlöken överlever
Då man talar om Raseborgs slottsruiner så tänker säkert de flesta på själva borgen eller arkeologiska utgrävningar, men det finns också värdefull natur kring ruinerna.
Blåsuga, backlök och svartkämpar. Det är några värdefulla arter som man kan hitta kring borgen och på Galgbacken i Snappertuna.
De kallas för arkeofyter vilket innebär att de blomstrat där sedan medeltiden. Raseborgs ruiner byggdes på 1370-talet och övergavs 1558.
De här växterna och många flera arter behöver öppna marker för att klara sig. Forststyrelsen har därför ett projekt på gång, Lumovoimaa, som ska se till att vårdbiotoper, så som torrängar och hagmarker, sköts på naturskyddsområden och historiskt värdefulla kulturlandskap.
Forststyrelsen samarbetar med lantbruksföretagare för att se till att de värdefulla miljöerna blir omskötta. Därför kan man se får beta på Galgbacken i Snappertuna där de ser till att träd och buskar inte tar över. Det leder till att arkeofyterna kan överleva i de olika vårdbiotoperna som finns kring borgen och på Galgbacken.
Det har funnits betesmark på galgbacken nästan oavbrutet sedan borgen övergavs på 1550-talet.
Skyddsbiolog Martina Reinikainen på Forststyrelsen är projektchef för Lumovoimaa. Forststyrelsens naturtjänster samarbetar med ProAgria Etelä-Suomi och Lantbruks- och hushållskvinnorna kring projektet.
