"Personal beskrivs som cancersvulster" – tidigare anställda på Röda korsets mottagningscentral vittnar om allvarliga ledarskapsproblem, hot och trakasserier
Enheten har redan 2020 prickats av RFV och i maj fälldes Röda korsets svenska distrikt för olaga uppsägning i hovrätten. Svenska Yles granskande redaktion har varit i kontakt med tio före detta anställda som utpekar ledningen för grova övertramp.
Några av dem har lämnat arbetsplatsen nyligen. Ytterligare två tidigare anställdas uppsägningar kommer att prövas av tingsrätten. Samtliga har jobbat vid Finlands Röda kors mottagningsenhet i Kristinestad.
Resul Erdals fall
Resul Erdal började sitt jobb på mottagningsenheten år 2009. Först som inhoppare, sedan som fast anställd från och med 2015. Ett par år senare, 2017, fick han sparken.
– Jag var handledare och brukade hjälpa klienter med att flytta, städa, tolka; man var flexibel och gjorde nästan vad som helst. Jag trivdes riktigt bra och saknar arbetet än.
BildtextResul Erdal vann mot Röda korsets svenska distrikt i hovrätten. Hans uppsägning var olaglig.
Bild: Louise Bergman / Yle
människan (art)
Trots att Resul Erdalhade ett arbetsavtal som sträckte sig till årets slut blev han ombedd att lämna jobbet ett par veckor tidigare. Han upplevde att ledningen ville bli av med honom så fort som möjligt.
– De sade att jag har semester och övertid. Jag fick bara lämna mina saker och gå hem.
Tidigare hade han, tillsammans med andra kollegor, uppmanats att skriva på ett tidsbundet avtal. Alternativet var att helt och hållet sluta. Detta trots att han hade en tillsvidareanställning.
Motiveringen från ledningens sida var att de inte längre hade råd att anställa honom.
Hovrätten gav Resul Erdal rätt
Resul Erdal blev tveksam över uppgörelsen och vände sig till facket. Beskedet var att ett misstag begåtts, han borde i stället ha blivit omplacerad.
– Jag var och pratade med arbetsgivaren. Hon blev riktigt arg på mig och sade att vi har gjort allt rätt, drar sig Resul Erdal till minnes.
På det följde förhandlingar mellan Resul Erdal, chefen och en advokat. Men ingenting hjälpte och frågan gick vidare till tingsrätten där Resul Erdal fick rätt.
Ena chefen har beskrivit militäriskt ledarskap som det bästa ledarskapet där man lyder och inte ifrågasätter. De som inte lyder eller ifrågasätter är en cancersvulst som måste strålbehandlas
― Anonymt vittne 1
Motparten nöjde sig inte med det, utan förde frågan vidare till hovrätten. Beslutet kom i början av maj och Resul Erdal vann även denna gång.
Så här i efterhand kommer han ihåg en arbetsplats där han i princip trivdes bra, men uppfattade ledningen som hotfull.
– Det här är mycket värre än dålig personkemi, slår Resul Erdal fast. Det finns många som inte mår bra och känner på samma sätt som jag. Men de är rädda att förlora arbetsplatsen och vågar inte säga till.
Utreddes av Regionförvaltningsverket
Redan år 2020 utreddes Kristinestads mottagningscentral för svagt ledarskap, hot och trakasserier. Regionförvaltningsverket konstaterar att arbetsgivaren (Finlands Röda kors, Österbottens svenska distrikt) och ledningen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få slut på de problem som förekommer på arbetsplatsen.
Man skriver också att det saknas rutiner för att ta tag i dylika problem, och att en av de utpekade cheferna själv aktivt deltagit i utredningen. "Det ter sig väldigt konstigt att arbetsgivaren låtit den som har trakasserat en arbetstagare vara aktiv i åtgärder gällande utredningen" står det i RFV:s inspektionsberättelse.
BildtextI ett utdrag ur Regionförvaltningsverkets rapport från år 2020 beskrivs problemen på arbetsplatsen och hur man misslyckats med att ta tag i dem.
Bild: kuvakaappaus / Yle
handlingar
Saker tystas ner
När Mats Gädda flyttade till Närpes för tre år sedan fick han jobb som handledare på FRK:s mottagningsenhet i Kristinestad. Han slutade vid årsskiftet 2021–2022 eftersom behovet av arbetskraft hade minskat. Då jobbade kring 10 personer där.
– Det fanns utmaningar, speciellt med förtroendet mellan ledarskapet och personalen, säger Gädda.
Mats försökte själv att inte ta parti, men det var väldigt svårt enligt honom. Han säger att han flera gånger hamnade i situationer där han var tvungen att ta ställning eller göra val som cheferna inte gillade.
Arbetsledningen försökte vända kollegor mot varandra
― Anonymt vittnesmål 6
– Det hettade till mellan olika parter, men ingen talade öppet om det. Det var mer att tysta ner och gå vidare och glömma det gamla. Och aldrig att man skulle erkänna fel, eller se sig i spegeln.
"Som att gå på äggskal"
Det som Mats Gädda märkte på arbetsplatsen var att små saker ofta blev stora, och om cheferna var på dåligt humör riskerade man att bli utskälld eller smättad på fingrarna.
– Det var just sådana här saker som gjorde att man hela tiden gick som på äggskal, sammanfattar han atmosfären i Kristinestad.
Och värre ändå:
– Man försökte som jag såg det psykiskt bryta ner en person och på olika sätt förminska personen.
De gånger Mats Gädda har haft öppna samtal med cheferna och berättat vad han anser om personalkulturen har de alltid slagit ifrån sig och sagt att det är fel på andra, på personalen.
– Om ens ledarskapsstil bygger på fruktan, hot och dolda hot, så då har man inte de egenskaper som man ska ha för att vara ledare. Jag hoppas människor blir utbytta, det räcker inte att säga skärp er, det har man haft chans att göra länge.
När jag såg annonsen där de sökte mera personal för ett tag sen ville jag lägga ut varningstrianglar och blinkande lampor
― Anonymt vittne 2
Många vittnesmål
Resul Erdals och Mats Gäddas fall är bara toppen av isberget. Svenska Yles granskande redaktion har varit i kontakt med åtta andra personer som har redogjort för sina erfarenheter av jobbet på Röda Korsets mottagningsenhet i Kristinestad.
De vågar inte ställa upp med namn, men vill ändå dela med sig av sina historier i hopp om att åtgärder vidtas för att förbättra situationen för andra.
Anonymt vittnesmål 1: Arbetstagare beskrivs som cancersvulster
En tidigare anställd som jobbade på mottagningsenheten en längre tid trivdes bra med jobbet i sig. Men hen beskriver "en polariserad arbetsplats där de på fel sida benämns som cancersvulster".
"Ena chefen har beskrivit militäriskt ledarskap som det bästa ledarskapet där man lyder och inte ifrågasätter. De som inte lyder eller ifrågasätter är en cancersvulst som måste strålbehandlas".
Anställda har enligt personen sinsemellan haft en bra samvaro, men man måste veta på vilken sida man står.
Hen fortsätter: "Jag har sett flera anställda som har utsatts för "strålbehandlingen", alltså mobbning".
Blev du utsatt för osakligt beteende?
Händelserna är så många att man kunde skriva en bok.
Då du tänker tillbaka på tiden på FRK:s flyktingmottagning i Kristinestad, vilka tankar och känslor får du?
Manipulation är en del av vardagen. Man får veta att man är utbytbar och har sett många gånger hur kollegor efter ett besök på chefens kontor inte mera återvänt till arbetsplatsen. Allt kan ske på en mycket kort tid.
För att få hjälp tog den anställda kontakt både med facket och med FRK:s distriktsordförande, men trots det fortsatte det mesta som förut.
Anonymt vittnesmål 2: "Man fick tassa på tå"
Redaktionen blir kontaktad redan våren 2020 av en annan arbetstagare på mottagningsenheten i Kristinestad. I det skedet har hen redan slutat, eller som så många andra, tvingats sluta.
"När jag inte längre kunde bete mig så som ledningen önskade, så fick jag lämna in mina nycklar mitt under en arbetsdag och åka hem".
Före det dramatiska slutet kändes jobbet dock värdefullt och givande, trots att det stundvis var utmanande eftersom man mötte mycket sorg och mänskligt lidande.
Men efterhand blir arbetsplatsen "dysfunktionell". Personalen "riskerar rejäla utskällningar, eller i värsta fall att straffas med en varning".
"Man fick tassa på tå", beskriver den tidigare arbetstagaren och tillägger: "Jag både såg och hörde hur många av mina kollegor blev utsatta för utfrysning, mobbning och också avskedades på märkliga grunder".
Hen beskriver hur ledningen var hänsynslös och hur biträdande chefen Raimo Varpula använde "härskartekniker som var åtminstone förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam, våld, eller hot om våld".
Arbetsplatsen beskrivs som ett ställe där det krävdes full lojalitet mot ledningen för att inte hamna i kylan: "Man förväntades även fungera som öron och ögon gentemot andra i personalen och gärna rapportera till ledningen. Om man hade för mycket kontakt med någon som var “ute” riskerade man själv att trilla ner".
Skulle du rekommendera någon att söka jobb där?
"Absolut inte! När jag såg annonsen där de sökte mera personal för ett tag sen ville jag lägga ut varningstrianglar och blinkande lampor".
I likhet med andra arbetstagare har personen försökt vända sig till FRK:s ledning i Vasa, men med dåligt resultat: "Inte heller från FRK:s distriktsstyrelse har det kommit något tecken på att vilja ta itu med problemen, även om de varit väl informerade om problematiken".
Anonymt vittnesmål 3: En tyst arbetare rädd att förlora jobbet
En annan tidigare anställd med flera års erfarenhet från förläggningen säger rent ut att hen "aldrig har kontaktat någon angående detta, jag var för rädd att göra det".
Personen i fråga beskriver sig själv som en anställd som inte ifrågasatte något, utan en "tyst" arbetare på grund av rädslan att förlora jobbet.
"Jag trivdes bra med klienterna, men annars var det inte så bra atmosfär på jobbet".
På frågan om vad som hände på mottagningsenheten lyder svaret: "Som straff fick några arbetare mindre jobb, eller en lägre ställning på arbetsplatsen. Man frös ut dem också psykologiskt".
Hen sade till slut upp sig för att: "Jag kände mig trött och hade ingen motivation att jobba där längre". Detta trots att jobbet i övrigt kändes givande och människonära.
"Jag är väldigt ledsen för utvecklingen där. Efter att ingenjör Raimo Varpula blev vicechef har personalen mått extremt dåligt och ingen har hjälpt dem".
Det inkluderar högsta ledningen i Vasa: "På arbetsplatsen fick man inget stöd från FRK:s styrelse".
Vittnesmål 4: Fult maktspel
Kritiken mot FRK:s högsta ledning går igen hos en annan tidigare anställd.
"Det som förundrat mig genom åren är att ingen från Österbottens distrikt velat höra på personalens rop på hjälp. Jag vet att både den dåvarande distriktschefen och styrelsen fått information från personalen om vad som hände, men ingen vill lyssna och reda ut sakerna".
Samma person säger att orsaken till att hen slutade var den lokala ledningens agerande: "Jag mådde illa av hur de behandlade vissa av mina kollegor och även klienter".
Hen beskriver en arbetsplats som präglades av "fult maktspel" och ju mer resurser chefskapet fick desto värre blev det. Personalen kunde plötsligt få en utskällning och "det kändes som att det alltid fanns någon i personalen som ledningen ville få uppsagd".
Det gick så långt att ledningen kunde prata illa bakom ryggen på vissa personer för att få andra i personalen att tycka illa om dem. Till slut blev det här “vardagsmat”.
"Jag har svårt att se att det kunde förändras med nuvarande ledning".
Anonymt vittnesmål 5: Ångest, oro och ilska
En femte före detta anställd säger att tankarna och känslorna gällande tiden på Röda Korsets mottagningscentral i Kristinestad framkallar ångest, oro och ilska.
Arbetstagarna behandlades olika och det började gallras bort uppgifter från vissa för att frysa ut dem.
Blev du utsatt för osakligt beteende?
"Ja, jag blev utsatt för mycket osakligt beteende. Jag fick höra saker som jag tolkade som ett direkt hot. Jag fick höra indicier om att jag hade svåra mentala problem".
Då hen under en väldigt stressig period år 2017 kontaktade verksamhetsledaren i Vasa för att påtala personalens mående ledde det inte till någonting.
"Jag fick inte svar".
Men informationen gick vidare till den egna chefen i Kristinestad: “Det var efter det här som allt bara blev värre och värre.”
"Inte för att hänga ut någon, men denna osämja och ohälsa som finns på denna arbetsplats hänför sig till ledningen helt och hållet. Ingen ska behöva bli behandlad på detta sätt".
Anonymt vittnesmål 6: "Man blev hotad, utskälld och utfryst"
En sjätte före detta mångårigt anställd kommer ihåg hur man hela tiden fick vara på sin vakt ifall någon skulle bli irriterad: "Ingen vågade prata något extra med varandra".
Hen minns en arbetsplats där man kände sig mycket illa omtyckt: "Man blev hotad, utskälld och utfryst. Det var ett fult maktspel från ledningens sida. Arbetsledningen försökte vända kollegor mot varandra".
"Jag sades upp efter en tids försök till skuldbeläggning av olika former. Skulle aldrig ha velat sluta om arbetsplatsens ledning skulle sköta den och personalen väl".
Den tidigare arbetstagaren tror inte att någonting blir bättre med den här ledningen. För att kunna ta hand om arbetstagare borde bland annat de här kriterierna uppfyllas: klar, rak och ärlig kommunikation, lyhördhet, hålla det man lovat, förmåga att berömma arbetstagare, rättvisa samt tillåta arbetare att ha en åsikt och ställa frågor.
Anonymt vittnesmål 7: En dysfunktionell organisation
En sjunde anställd pekar också på att anställda inte tilläts ha egna åsikter, att ledningen försökte spela ut anställda mot varandra, utskällningar och hot förekom både mot anställda och klienter, en del sades upp av oklara orsaker, andra sade upp sig själva för att de inte orkade med ledningens nycker.
Sammantaget alltså en “dysfunktionell organisation” som bland annat tog sig uttryck i en stor omsättning på anställda.
Enligt uppgifter till Svenska Yle skulle nästan 40 anställda ha avslutat sitt arbetsförhållande på Kristinestads mottagningscentral på ett eller annat sätt under en period om två år; det här mellan åren 2017-2019.
Anonymt vittnesmål 8: Psykisk terror
En åttonde person som har jobbat som handledare menar att stämningen ofta var tryckt och orolig när cheferna var på plats.
Vad var inte bra med arbetsplatsen?
"Chefernas sätt att leda organisationen. Mycket hemlighetshållande; det osakliga bemötandet från cheferna gentemot personalen och klienterna".
Den "psykiska terrorn" fick allvarliga konsekvenser för många: "Det är sorgligt att se att många som genomgått terrorn har mått väldigt dåligt och haft problem med hälsan lång tid efter att de slutat på jobbet".
Vad är värst med det du sett och varit med om?
Att kollegor utan förvarning fått lämna in sina arbetsredskap mitt under pågående arbetsdag och åka hem med uppmaningen att de är uppsagda och inte behöver komma tillbaka är en sak.
Tror du att ledningen kan förändras och skapa en sund arbetsplats?
Nej! Människor med den här sortens problematik som cheferna har förändras inte.
Hen säger dessutom att den lokala ledningen i Kristinestad ofta hotade arbetstagarna med Röda Korsets distriktsstyrelse i Vasa om de ansågs ha agerat fel på något vis.
"Då fick vi höra att detta minsann gått ända till styrelsen"!
Svenska Yle har försökt nå både mottagningscentralens chef Annica Janfelt och biträdande chef Raimo Varpula utan framgång. Röda korsets svenska distrikts ordförande Ann-Marie Audas Willman svarar på anklagelserna i artikeln nedan.
Bildtexten på Mats Gädda har förtydligats kl.12.53. Hans arbetskontrakt på FRK:s mottagningscentral tog slut vid årsskiftet.