Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Personal beskrivs som cancersvulster" – tidigare anställda på Röda korsets mottagningscentral vittnar om allvarliga ledarskapsproblem, hot och trakasserier

Uppdaterad 06.06.2022 12:54.
Mats Gädda på en parkbänk och en låda med röda korsets tejp.
Bildtext Mats Gädda slutade på mottagningscentralen i Kristinestad vid årsskiftet.
Bild: Louise Bergman / Yle

Enheten har redan 2020 prickats av RFV och i maj fälldes Röda korsets svenska distrikt för olaga uppsägning i hovrätten. Svenska Yles granskande redaktion har varit i kontakt med tio före detta anställda som utpekar ledningen för grova övertramp.

Några av dem har lämnat arbetsplatsen nyligen. Ytterligare två tidigare anställdas uppsägningar kommer att prövas av tingsrätten. Samtliga har jobbat vid Finlands Röda kors mottagningsenhet i Kristinestad.

Resul Erdals fall

Resul Erdal började sitt jobb på mottagningsenheten år 2009. Först som inhoppare, sedan som fast anställd från och med 2015. Ett par år senare, 2017, fick han sparken.

– Jag var handledare och brukade hjälpa klienter med att flytta, städa, tolka; man var flexibel och gjorde nästan vad som helst. Jag trivdes riktigt bra och saknar arbetet än.

Resul Erdal tittar på sin iPad
Bildtext Resul Erdal vann mot Röda korsets svenska distrikt i hovrätten. Hans uppsägning var olaglig.
Bild: Louise Bergman / Yle

Trots att Resul Erdalhade ett arbetsavtal som sträckte sig till årets slut blev han ombedd att lämna jobbet ett par veckor tidigare. Han upplevde att ledningen ville bli av med honom så fort som möjligt.

– De sade att jag har semester och övertid. Jag fick bara lämna mina saker och gå hem.

Tidigare hade han, tillsammans med andra kollegor, uppmanats att skriva på ett tidsbundet avtal. Alternativet var att helt och hållet sluta. Detta trots att han hade en tillsvidareanställning.

Motiveringen från ledningens sida var att de inte längre hade råd att anställa honom.

Hovrätten gav Resul Erdal rätt

Resul Erdal blev tveksam över uppgörelsen och vände sig till facket. Beskedet var att ett misstag begåtts, han borde i stället ha blivit omplacerad.

– Jag var och pratade med arbetsgivaren. Hon blev riktigt arg på mig och sade att vi har gjort allt rätt, drar sig Resul Erdal till minnes.

På det följde förhandlingar mellan Resul Erdal, chefen och en advokat. Men ingenting hjälpte och frågan gick vidare till tingsrätten där Resul Erdal fick rätt.

Ena chefen har beskrivit militäriskt ledarskap som det bästa ledarskapet där man lyder och inte ifrågasätter. De som inte lyder eller ifrågasätter är en cancersvulst som måste strålbehandlas

― Anonymt vittne 1

Motparten nöjde sig inte med det, utan förde frågan vidare till hovrätten. Beslutet kom i början av maj och Resul Erdal vann även denna gång.

Så här i efterhand kommer han ihåg en arbetsplats där han i princip trivdes bra, men uppfattade ledningen som hotfull.

– Det här är mycket värre än dålig personkemi, slår Resul Erdal fast. Det finns många som inte mår bra och känner på samma sätt som jag. Men de är rädda att förlora arbetsplatsen och vågar inte säga till.

Utreddes av Regionförvaltningsverket

Redan år 2020 utreddes Kristinestads mottagningscentral för svagt ledarskap, hot och trakasserier. Regionförvaltningsverket konstaterar att arbetsgivaren (Finlands Röda kors, Österbottens svenska distrikt) och ledningen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att få slut på de problem som förekommer på arbetsplatsen.

Man skriver också att det saknas rutiner för att ta tag i dylika problem, och att en av de utpekade cheferna själv aktivt deltagit i utredningen. "Det ter sig väldigt konstigt att arbetsgivaren låtit den som har trakasserat en arbetstagare vara aktiv i åtgärder gällande utredningen" står det i RFV:s inspektionsberättelse.

ett dokument från regionförvaltningsverket
Bildtext I ett utdrag ur Regionförvaltningsverkets rapport från år 2020 beskrivs problemen på arbetsplatsen och hur man misslyckats med att ta tag i dem.
Bild: kuvakaappaus / Yle

Saker tystas ner

När Mats Gädda flyttade till Närpes för tre år sedan fick han jobb som handledare på FRK:s mottagningsenhet i Kristinestad. Han slutade vid årsskiftet 2021–2022 eftersom behovet av arbetskraft hade minskat. Då jobbade kring 10 personer där.

– Det fanns utmaningar, speciellt med förtroendet mellan ledarskapet och personalen, säger Gädda.

Mats försökte själv att inte ta parti, men det var väldigt svårt enligt honom. Han säger att han flera gånger hamnade i situationer där han var tvungen att ta ställning eller göra val som cheferna inte gillade.

Arbetsledningen försökte vända kollegor mot varandra

― Anonymt vittnesmål 6

– Det hettade till mellan olika parter, men ingen talade öppet om det. Det var mer att tysta ner och gå vidare och glömma det gamla. Och aldrig att man skulle erkänna fel, eller se sig i spegeln.

"Som att gå på äggskal"

Det som Mats Gädda märkte på arbetsplatsen var att små saker ofta blev stora, och om cheferna var på dåligt humör riskerade man att bli utskälld eller smättad på fingrarna.

– Det var just sådana här saker som gjorde att man hela tiden gick som på äggskal, sammanfattar han atmosfären i Kristinestad.

Och värre ändå:

– Man försökte som jag såg det psykiskt bryta ner en person och på olika sätt förminska personen.

De gånger Mats Gädda har haft öppna samtal med cheferna och berättat vad han anser om personalkulturen har de alltid slagit ifrån sig och sagt att det är fel på andra, på personalen.

– Om ens ledarskapsstil bygger på fruktan, hot och dolda hot, så då har man inte de egenskaper som man ska ha för att vara ledare. Jag hoppas människor blir utbytta, det räcker inte att säga skärp er, det har man haft chans att göra länge.

När jag såg annonsen där de sökte mera personal för ett tag sen ville jag lägga ut varningstrianglar och blinkande lampor

― Anonymt vittne 2

Många vittnesmål

Resul Erdals och Mats Gäddas fall är bara toppen av isberget. Svenska Yles granskande redaktion har varit i kontakt med åtta andra personer som har redogjort för sina erfarenheter av jobbet på Röda Korsets mottagningsenhet i Kristinestad.

De vågar inte ställa upp med namn, men vill ändå dela med sig av sina historier i hopp om att åtgärder vidtas för att förbättra situationen för andra.

Anonymt vittnesmål 1: Arbetstagare beskrivs som cancersvulster

Anonymt vittnesmål 2: "Man fick tassa på tå"

Anonymt vittnesmål 3: En tyst arbetare rädd att förlora jobbet

Vittnesmål 4: Fult maktspel

Anonymt vittnesmål 5: Ångest, oro och ilska

Anonymt vittnesmål 6: "Man blev hotad, utskälld och utfryst"

Anonymt vittnesmål 7: En dysfunktionell organisation

Anonymt vittnesmål 8: Psykisk terror

Svenska Yle har försökt nå både mottagningscentralens chef Annica Janfelt och biträdande chef Raimo Varpula utan framgång. Röda korsets svenska distrikts ordförande Ann-Marie Audas Willman svarar på anklagelserna i artikeln nedan.

Bildtexten på Mats Gädda har förtydligats kl.12.53. Hans arbetskontrakt på FRK:s mottagningscentral tog slut vid årsskiftet.

Diskussion om artikeln