Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efter en gymnasietid som präglats av coronapandemin tar Pargasborna Moa Karlsson och Vilma Julin äntligen studenten på lördag: "Det känns nästan overkligt"

Uppdaterad 03.06.2022 10:20.
Moa Karlsson, Vilma Julin
Bildtext Moa Karlsson och Vilma Julin i Pargas tar studenten på lördag.
Bild: Arash Matin / Yle

För många är lördagen en festlig dag, då det är dags för studentdimission. Två av dem som tar studenten är Moa Karlsson och Vilma Julin vid Pargas svenska gymnasium. Efter flera års kämpande kan de båda nu pusta ut en stund.

– Det känns nästan lite overkligt, det är så mycket som har hänt, svarar Moa Karlsson på frågan om hur det känns att ta studenten på lördag.

Vilma Julin, som också tar studenten på lördag, håller med Moa.

– När vi började på gymnasiet så kändes det som en evighet tills vi skulle ta studenten och nu är vi plötsligt här, säger Julin.

Moa Karlssons och Vilma Julins gymnasietid har, liksom för årets övriga abiturienter, präglats av coronapandemin och dess restriktioner. Därför känns det nu extra roligt att ha klarat av studierna trots att en stor del av undervisningen de senaste två åren har ordnats på distans.

– Jag behöver mycket socialt umgänge, så att vara på distans och inte få träffa människor tycker jag att var kanske det mest jobbiga med distansundervisningen, säger Karlsson.

Moa Karlsson, Vilma Julin
Bildtext Moa Karlsson ska ta ett mellanår och resa runt i världen efter studenten.
Bild: Arash Matin / Yle

"Känns lite vemodigt"

Både Moa Karlsson och Vilma Julin tar studenten vid Pargas svenska gymnasium. Trots att coronapandemin har satt käppar i hjulet för det sociala umgänget, så tycker båda att det har varit ganska enkelt att knyta nya kontakter och få vänner. Årets abiturienter vid PSG har haft en bra sammanhållning, enligt dem.

– Det känns lite vemodigt att lämna årskursen för jag har trivts så bra i vår klass, säger Karlsson.

Men på lördag är det alltså dags för studentdimission. Det är en spännande dag på flera sätt.

– Jag har senast varit på en normal studentdimission då jag gick i lågstadiet, så det blir en helt ny upplevelse, säger Julin.

Efter dimissionen ska både Moa Karlsson och Vilma Julin fira hemma med släkt och vänner, och på kvällen blir det fest med de andra nyblivna studenterna i Pargas.

– Nu då coronarestriktionerna har lättat måste vi ta tillfället i akt och verkligen umgås tillsammans, säger Julin.

Moa Karlsson, Vilma Julin
Bildtext Årets studenter har genomfört nästan hela sin studietid under coronapandemin.
Bild: Arash Matin / Yle

Först resa – sen studier

Vad som händer i framtiden, med tanke på fortsatta studier och jobb, är fortfarande lite oklart för både Moa Karlsson och Vilma Julin. De båda planerar att ta ett mellanår och resa lite.

– Jag och en kompis vann ett interrail-pass så vi ska åka på interrail (tågluffa) i sommar, säger Moa Karlsson.

Det är i det här skedet oklart vad hon vill studera i framtiden, men åtminstone finns det inte en brist på ämnen som intresserar henne.

– Jag har nu sökt in till journalistiken vid Svenska social- och kommunalhögskolan, men jag har också funderat på att bli arkitekt och sjöbevakare. Så det är tre helt olika utbildningar, säger Karlsson.

Också Vilma Julin ska ta ett mellanår, jobba och passa på att resa runt lite.

Och efter det?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska studera, jag vet inte ens om jag vill studera i Finland. Men möjligtvis något med naturvetenskaper eller statsvetenskaper, säger Julin.

Moa Karlsson och Vilma Julin tar studenten i Pargas

5:13

Diskussion om artikeln