Vad är Helsingfors internationella balettävling och varför borde man följa med den? Yle direktsänder finalerna och galan
Helsingfors internationella balettävling ordnas för nionde gången och samlar framtidens stjärnor till en spännande tävling under en vecka. En del av juniorerna fick stjärnballerinan Minna Tervamäki att gapa.
Helsingfors internationella balettävling ordnas för nionde gången och samlar framtidens stjärnor till en spännande tävling under en vecka. En del av juniorerna fick stjärnballerinan Minna Tervamäki att gapa. Du kan följa med helgens finaler och måndagens prisutdelningsgala via Yles direktsänding.
Helsingfors internationella balettävling är en erkänd internationell balettävling med både unga 15-19-åriga tävlande och 20-25-åriga seniorer. De deltar med både klassisk och samtida repertoar.
Evenemanget ställdes in våren 2020 på grund av coronaläget men efter sex års väntan går tävlingen äntligen av stapeln.
Minna Tervamäki, stjärndansare och styrelseordförande för tävlingen, varför ska man följa med tävlingen?
– De unga har en otrolig passion för grenen och en rörande nervositet. I tävlingen ser vi också ett tvärsnitt över hur danskonsten ser ut på olika håll i världen.
Kan en som aldrig sett balett förut hänga med?
– Absolut. Här finns ingen berättelse man behöver hänga med i. Man kan se på de tävlande med idrottslinser, hur högt dansarna hoppar, eller hur musikaliska de är. Idrottssidan framhävs i en sådan här tävlingsmiljö, vi ser alldeles otroliga hopp och piruetter. Konståkning ligger kanske närmast som idrottsgren.
Framtidens stjärnor
Tävlingen är ett ställe att visa upp sig på. En tävlingsframgång kan vara viktig för en ung dansare och ge arbetserbjudanden. Övningsperioden inför är också viktig, då dansarna kan finslipa tekniken och ge erfarenhet att stå på scenen.
Att bemästra tekniken är viktigt, men minst lika viktig är inlevelseförmågan. Minna Tervamäki säger att hon framför allt fäster sig vid den konstnärliga sidan hos de tävlande.
– Jag älskar ren teknik, det är stommen. Men ett stilrent framförande suger inte med en på samma sätt som när någon verkligen är dansant, utnyttjar musiken och använder övre kroppen på ett fint sätt och strålar.
Tervamäki tycker nivån är hisnande i år.
– I juniorserien har jag sett alldeles förbluffande teknisk skicklighet, en del av numren har fått mig att bara gapa. Det lönar sig verkligen att följa med och se hur långt de kan nå.
Hitta din favorit, flera finländare med
De tävlande är sinsemellan väldigt olika som dansare, både tekniskt och konstnärligt. En del är redan professionella, andra söker ännu sin plats. Se vem som är de stora känslornas tolkare, vem som utmanar fysikens lagar och vem som är teknikens mästare. Eller är kanske du är intresserad av hur de finländska deltagarna klarar sig? Hitta din egen favorit och följ med hur den klarar sig!
Endast en finländare har vunnit tävlingen då Maria Baranova nådde första plats i juniorserien 2009. I år får vi se henne på scenen igen på måndagens prisgala.
I år deltar sju finländare: Matleena Lundelin, Tuuli Ezer, Anni Martinsen, Pinja Rissanen, Aino Louhivaara, Viola Länsivuori ja Heidi Salminen. Finlandssvenska Edith Stenvall och Aapo Kokkonen blev på grund av en skada tvungna att avbryta.
Av Nationalbalettens internationella dansare deltar Yuka Masumoto, Thomas Brun, Martin Nudo, Vanessa Vestita, Seo Yeun Kim, Giulio Diligente, Clark Eselgroth och Luciano Ghidoli. De representerar sina hemländer. Violetta Keller, som dansade huvudrollen i Svansjön och baletten Sibelius ställde också in på grund av en skada.
Av juniorerna gick Pinja Rissanen och Anni Martinsen vidare till semifinalen, Viola Länsivuori och Aino Louhivaara gick vidare i seniorserien.
Följ framtidens stjärnor
I juniorserien deltar 15-19-åringar, i seniorserien 20-25-åriga dansare. De tävlande deltar med två klassiska solonummer, och paren framför ett pas de deux. Numren väljs ur en lista av klassiska balettnummer. Dessutom framför deltagaren samma kväll ett solo och paren en duett ur ett nutida dansverk, vars koreografi är gjord efter år 2010.
Prisen delas ut i slutet av måndagens gala och förutom junior- och seniorpriserna delar juryn åt Jane Erkko Grand Prix, prissumman är 20 000 euro och Doris Laine-priset som delas ut för första gången. Prissumman är 12 000 euro. Dessutom delas ett eller flera koreografipris á 5000 euro ut.
Är du av samma åsikt som domarna?
Juryn består av sju domare som bestämmer om dansarnas tävlningsframgång. Till juryn hör flera av balettvärldens hetaste namn, från kända balettchefer till internationella stjärndansare.
Yles programledare Liisa Vihmanen och Jenny Jägerhorn bjuder också på diskussionsämnen och kommentator är Marko Juusela, som är den första finländaren som anställts på den ansedda Mariinskijbaletten i St: Petersburg. Trion fyller en godisburk varje gång de tävlande framför ett visst nummer. På vilka grunder får du se i den första finalen!
Under pausen i direktsändningen träffar vi också gäster och bekanta ansikten från dansvärlden. Välkommen att följa med vare sig du är en balettfantast eller precis har bekantat dig med grenen! Programledare är Liisa Vihmanen och Jenny Jägerhorn. Sändningarna är tvåspråkiga.
Yle direktsänder Helsingfors internationella balettävlingar, båda finalerna och galan 4.–6.6.2022 kl 19 på Yle Arenan. På Yle Teema kan du se finalerna med fördröjning från och med kl 20 och galan och prisutdelningen från och med kl 21.