Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Benita Karjalainen brinner för hundträning – driver nu eget företag med djurskötarexamen i bakfickan

Från 2022
Uppdaterad 03.06.2022 10:09.
Ung hundtränare gör high five med hund.
Bildtext Benita Karjalainen älskar att träna hundar och vill gärna hjälpa andra också.
Bild: Jesper Alm / Yle

Vid yrkesutbildaren Axxells naturvårdsenhet i Brusaby på Kimitoön kan de som brinner för djurens välmående utbilda sig till bland annat djurskötare.

– Jag har sedan barnsben varit mycket intresserad av djurens välmående så att studera till djurskötare kändes som ett naturligt val, säger Benita Karjalainen. Allt från myror till kossor har jag varit intresserad av under min uppväxt och då det fanns möjlighet att studera detta på hemorten så tog jag chansen.

Ung tjej går med kopplad hund i samband med träningsuppdrag.
Bildtext Djurens välmående har alltid varit viktigt för Benita Karjalainen.
Bild: Jesper Alm / Yle

Karjalainen har inte ångrat sig en sekund och säger att det har varit lärorikt att studera till djurskötare.

Enligt yrkesutbildaren Axxell passar utbildningen för en person, som har ett genuint intresse av djurens välmående. De som väljer att studera till djurskötare skall ha en utvecklad känsla för djur och kunskaper för att på rätt sätt kunna tolka djurens beteende och kunna bedöma deras hälsotillstånd.

– Jag hade inte en klar bild av vad jag ville bli. Men studierna har varit intressanta och det har varit möjligt att själv påverka vad man läser och när, säger Karjalainen. Det kräver förstås att man är initiativrik men stödet från skolan har varit bra och nu känns det bra att ha en djurskötarexamen i bakfickan.

Djurträningsintresse blev eget företag

Att Karjalainen skulle bli egenföretagare var inte klart från början, men tanken mognade under studiernas gång.

– Det kom upp som ett alternativ under utbildningen och eftersom sysselsättningsläget för djurskötare är utmanade så lät företagandet som ett bra val, säger Karjalainen. Nu kan jag skapa en egen arbetsplats och använda mig av den kunskap som examen har gett mig.

Finsk lapphund tittar in i kameran.
Bildtext Sepi är av rasen finsk lapphund och är en så kallad rescuehund som Karjalainen jobbat mycket med.
Bild: Jesper Alm / Yle

Ganska snabbt efter att Karjalainen fick sin examen så grundade hon sitt eget företag, All Around Pets, som erbjuder hundträning för både hundägare och hund.

– Jag erbjuder hundträning på distans och det har visat sig vara ett fungerande recept nu under coronapandemin, säger Karjalainen. Det går att delta i allmänna kurser eller så kan man också få individuell undervisning.

Ung tjej promenerar i centrum med kopplad hund.
Bildtext Att erbjuda hundträning på distans har fungerat överraskande bra. Förutom träningstips får hundägare allmän information om hur man ska sköta sin hund så att den mår bra.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Karjalainen passar hundträningskurserna vem som helst och hon riktar sig till alla sorters hundar.

– Det kan handla om ägare med aggressiva eller skygga hundar, som ägaren behöver hjälp med för att kunna hantera dem, säger Karjalainen. Jag brinner för hundträningen och det är verkligen givande att se då hundar lär sig nya saker och utvecklas.

Framtiden är öppen

För tillfället ska Karjalainen satsa på sitt företag eftersom det krävs en hel del arbete. Att jobba som egenföretagare är dessutom ganska utmanande och därför blir det också mer studier i framtiden.

Ung tjej med glasögon står och ler för kameran.
Bildtext Vardagen som egenföretagare är utmanande men samtidig mycket givande, anser Benita Karjalainen som gärna fördjupar sina kunskaper i framtiden.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Jag har insett att man måste ha fler ben än ett att stå på och jag vill gärna specialisera mig på hundträning, säger Karjalainen. Så en fördjupning vad gäller djurträning blir säkert aktuellt någon gång i framtiden.

Benita Karjalainen är nyutexaminerad och jobbar med att träna hundar

4:41