Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yle svartlistas i Ryssland – också andra Ylesidor blockeras

Från 2022
Yles tv-torn till vänster, till höger ett träd. Himlen är blå och solen skiner.
Bildtext Yles verksamhet begränsas nu i vårt östra grannland på grund av artiklar som journalister vid bland annat Yle Uutiset, Svenska Yle och Yle News skrivit.
Bild: Matti Myller / Yle

Om ryssarna skriver in svenska.yle.fi i sökmotorn på internet just nu kommer de ingen vart. En tillsynsmyndighet i Ryssland har nämligen blockerat de flesta av Yles sajter.

Ur Yles nyhetsutbud har också Yle Uutisets webbsida yle.fi blockerats, likaså Yle News och Yle Novosti.

De här av Yles avdelningar lades till först på listan över förbjudna Ylesidor. Listan kompletterades med Svenska Yle på torsdagseftermiddagen.

Listan över förbjudna nätsidor har sammanställts av Roskomnadzor, ryska myndigheten för tillsyn och övervakning av kommunikation, informationsteknologi och massmedier. Beslutet om att lägga till Yle på listan fattades den 27 maj.

Orsaken till att de här sidorna blockerats är rapporteringen om kriget i Ukraina. Roskomnadzor är den ryska myndighet som beslutar om censur av webbplatser på internet.

Skärmdump av sidan Roskomnadzor.
Bildtext Skärmdump från Roskomnadzors webbplats där man kan se att svenska.yle.fi blockerats.
Bild: Skärmdump / Yle

Svenska Yles direktör: "Tråkigt, men väntat"

Yles nyhetssidor nås fortfarande med hjälp av VPN-anslutning i Ryssland, men utan VPN går Svenska Yle, Yle Uutiset, Yle News och Yle Novosti inte att öppna.

För Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs kommer beslutet inte som någon överraskning.

– Beslutet är tråkigt, men väntat. Nu gör man allt i Ryssland för att förhindra att den ryska befolkningen får ta del av oberoende information om Rysslands krig mot Ukraina, säger Törn-Mangs.

På bilden Johanna Törn-Mangs
Bildtext Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs.
Bild: Ilmari Fabritius

Inte heller Yle Uutisets ansvariga utgivare Jouko Jokinen är överraskad.

– Vi har väntat på det här beslutet under hela våren då flera västerländska medier, senast Helsingin Sanomat, blockerades i Ryssland. Det är naturligtvis beklagligt, säger Jokinen i samband med att beslutet publicerades på Yle.fi.

Finska medier som finns med på listan sedan tidigare är Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat. Internationella medier som blockerats i Ryssland är bland annat det brittiska rundradiobolaget BBC och den tyska tidningen Deutsche Welle.