Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vapenvilan i Jemen förlängs i sista minuten – FN: "En sällsynt gnutta hopp"

Barn i tältby i Jemen ser mot kameran.
Bildtext Miljontals människor har tvingats lämna sina hem till följd av kriget, som de här tre barnen.
Bild: YAHYA ARHAB/EPA-EFE/All Over Press

De krigförande parterna i Jemen kom i dag överens om att förlänga den vapenvila som ingicks i april. Förhandlingsläget är ändå fortfarande låst i många frågor.

Det blir en förlängd vapenvila, bekräftar FN, med bara timmar till att den ursprungliga överenskommelsen skulle löpa ut. Villkoren är de samma som när vapenvilan ingicks i april.

Kriget har pågått i åtta år och de huvudsakliga krigförande parterna är Saudistödda regeringsstyrkor och de Iranstödda Huthirebellerna.

"En sällsynt gnutta hopp"

Vapenvilan som utlystes i april var den första av sitt slag på sex år. Den satte i stort stopp för större militäroperationer i landet som har skakats av ett krig som FN har beskrivit som det värsta i världen.

Inte heller gränsöverskridande attacker har rapporterats i lika stor utsträckning som tidigare. Det har bidragit till att underlätta den humanitära kris som har resulterat i att miljontals människor går hungriga.

– Under de två senaste månaderna har jemeniterna fått se de mest påtagliga effekterna av vapenvilan, sa FN:s särskilda sändebud Hans Grundberg i ett uttalande.

Vapenvilan är det första stora steget på flera år mot att få ett slut på konflikten, och Grundberg beskriver dagens besked som en "sällsynt gnutta hopp".

Man i kostym och röd slips ser rakt in i kameran.
Bildtext Hans Grundberg är FN:s särskilda sändebud i Jemen.
Bild: YAHYA ARHAB/EPA-EFE/All Over Press

Flygtrafik från Sanaa möjlig

Att avtalet förlängs innebär i praktiken att bränslefartyg fortsatt får anlöpa hamnen i Hodeidah som kontrolleras av rebellerna, vilket kan råda bot på bränslebrist i huvudstaden och på andra håll i landet. Framför allt kan flygtrafiken från den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa nu fortsätta.

Så sent som i går lyfte det första kommersiella planet sedan 2016 från Sanaa till Kairo. Det var det sjunde kommersiella planet att flyga från Sanaa sedan vapenvilan utlystes i april. De sex andra planen har haft Jordaniens huvudstad Amman som destination.

Utöver att en del kommersiella flyg nu kunnat flyga till och från flygplatsen i Sanaa är flygplatsen också viktig för biståndstransporterna till landet.

Flygplatsen utgör dessutom en livlina för de jemeniter som är i desperat behov av läkarvård utomlands.

Bild på ett vitt hus och ett flygplan i luften ovanför.
Bildtext Under de senaste två månaderna har sju kommersiella flyg kunnat lyfta från flygplatsen i Sanaa.
Bild: YAHYA ARHAB/EPA-EFE/All Over Press

Flera frågor ännu olösta

Det var ingen självklarhet att avtalet om vapenvilan kunde förlängas och ännu återstår det att lösa en rad svåra frågor. Nu ska parternas delegationer återvända till Jordaniens huvudstad Amman för att fortsätta förhandlingarna.

Förhandlingarna om att återöppna vägarna i den omstridda staden Taiz har stannat av vilket hotade att äventyra vapenstilleståndet. Huthirebellerna har belägrat staden i flera år. Regeringen kräver att rebellerna lättar på belägringen.

I utbyte mot att man återöppnar vägarna till Taiz vill huthirebellerna att regeringen betalar ut löner till arbetare inom den offentliga sektorn också i områden som de själva kontrollerar.

– För att vapenvillan ska leva upp till sin fulla potential måste vidare steg tas, särskilt i fråga om att öppna vägar och säkerställa kommersiell flygverksamhet, säger Grundberg i pressmeddelandet.

Grundberg säger också att hans arbete med att få parterna att omsätta alla de element som ingår i avtalet i praktiken fortsätter.

Kriget är i dödläge

Kriget utvecklades mer eller mindre till ett ombudskrig mellan Saudiarabien och Iran och det har varit i ett dödläge redan länge.

Den saudiska koalitionen gav sig in i konflikten år 2014 efter att Huthirebellerna tog kontroll över huvudstaden Sanaa genom en kupp mot den internationellt erkända jemenitiska regeringen.

Kriget har dödat över 150 000 människor, försatt miljontals människor på randen till hungersnöd och över fyra miljoner människor har tvingats lämna sina hem. Av dödsfallen är fler än 14 500 civila.

Jemeniterna väntar på att kriget ska ta slut. Nabil al-Qanis bor i Sanaa och han, precis som många andra, är trött på läget.

– Jemeniterna är trötta på det här kriget och den nuvarande situationen. Alla parter måste arbeta för att få ett slut på kriget, säger han i en intervju för AFP.

Källor: AFP, Reuters, AP, FN