Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Magdalena Andersson rasande efter misstroendeförklaring mot minister – hotar att avgå själv

Från 2022
Uppdaterad 02.06.2022 19:28.
Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson pitää tiedotustilaisuutta.
Bildtext Magdalena Andersson säger att hon kommer att avgå om hennes justitieminister fälls i misstroendeomröstningen.
Bild: Daniel Ivarsson

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) säger att hon kommer att avgå om justitieminister Morgan Johansson (S) fälls i en misstroendeomröstning. Det är Sverigedemokraterna som väckte misstro mot Johansson.

Sverigedemokraternas misstroende får stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det här efter att landets justitie- och inrikesminister Morgan Johansson fått hård kritik av riksdagens konstitutionsutskott om att ha kommit med osanna uttalanden.

Partierna menar också att brottsutvecklingen i landet gått åt fel håll.

Statsminister Magdalena Andersson höll en pressträff kort efter oppositionspartiernas misstroendeförklaring.

– Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val. Det pågår ett krig i vårt direkta närområde, säger Andersson och fortsätter:

– Vi befinner oss i ett känsligt läge för vår Natoansökan tillsammans med Finland. Att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet, det är fullständigt oansvarigt, säger hon

Morgan Johansson talar
Bildtext Morgan Johansson säger att han vill fortsätta som justitieminister i fyra år till.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Enligt Magdalena Andersson är oppositionens misstroendeförklaring "farlig påriktigt".

Om de fyra partierna lyckas samla en majoritet bakom misstroendet följer en regeringskris, där statsministern själv kan tvingas avgå.

– Självklart. Om man avsätter en justitieminister på politiska grunder då avsätter man hela regeringen.

Magdalena Andersson säger att hon har fortsatt förtroende för Morgan Johansson.

Kritik från KU och gängskjutningar

Misstroendeförklaringen kommer efter att riksdagens konstitutionsutskott (KU) riktat kritik mot justitieminister Morgan Johansson. Det gäller uttalanden han gjorde i samband med evakuering av tolkar och lokalanställda i Afghanistan, skriver SVT. Johansson ifrågasatte då om det skulle vara förenligt med grundlagen att hjälpa tolkarna.

Enligt KU gav uttalandena inte en rättvisande bild.

Samtidigt brottas Sverige också med skjutningar i landets utsatta områden. Antalet skjutningar har under flera år legat på en högre nivå än vanligt, och början på 2022 har varit blodig. Enligt polisens statistik hade 26 personer dödats i år när april var till ända. Under motsvarande period förra året hade 8 personer dödats.

Skjutningarna är ofta gängrelaterade.

– Om man tror att detta problem bara handlar om en justitieminister, då har man inte förstått problemet alls. Vi har haft en justitieminister som intensivt har arbetat med att anställa fler poliser och att skärpa straffen. Problemet är mycket större än så, säger Andersson på pressträffen om kritiken mot Johansson skriver SVT.

SD: Johansson har låtit kriminaliteten breda ut sig i vårt land

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna bildar tillsammans ett högerblock inom svensk politik. Partierna har inte en majoritet i riksdagen, men hoppas kunna locka över fler partier i misstroendeomröstningen.

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, säger Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge vid en frågestund i riksdagen.

En mörkhårig man i glasögon och kostym sitter framför en mikrofon.
Bildtext Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson menar att Sverige har förvandlats till ett gangsterland. Därför måste Johansson avgå, menar han.

Morgan Johansson svarade själv på kritiken under frågestunden.

– Det jag står för är en fortsatt utbyggnad utav rättsväsendet, polis, åklagare, domstolar. Fortsatta straffskärpningar, nya verktyg till poliser så man kan gripa de kriminella. Det har jag gjort under de här fyra åren och det ser jag fram emot att kunna fortsätta med ytterligare fyra år, säger Morgan Johansson.

Sverigedemokraterna hoppas att man kan ordna en misstroendeomröstning nästa vecka.