Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisaman åtalas för sexualbrottshärva – redan dömd för grov våldtäkt på barn

Från 2022
Ett stort hus med glasfönster. Tingsrätten i Borgå.
Bildtext Sexualbrottshärvan ska behandlas i Östra Nylands tingsrätt. Samma man har redan tidigare dömts till fängelse för grov våldtäkt på barn. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

En ung man från Lovisa åtalas för flera sexualbrott mot barn.

Tidningen Loviisan Sanomat skriver att det handlar om sammanlagt 23 diarienummer, alltså åtminstone 23 fall, som ska behandlas i Östra Nylands tingsrätt. När behandlingen börjar klarnar efter att en domare utnämnts för rättegången, vilket troligen sker nästa vecka.

I fyra fall åtalas mannen för grovt sexuellt utnyttjande av barn och i 16 fall för sexuellt utnyttjande av barn. De misstänkta gärningarna har skett i östra Nyland.

Mannen har redan dömts för liknande brott i Päijänne-Tavastlands tingsrätt i mars. Han fick 5 år och 3 månaders fängelse för grov våldtäkt på barn och för försök till att köpa sexuella tjänster av en minderårig. Den dömde Lovisamannen ska också betala skadestånd på 12 000 euro.

Våldtäkten skedde i Lahtis i november 2021. Päijänne-Tavastlands tingsrätt uppger att mannen använde våld och att offret var i ett sådant tillstånd av rädsla att personen inte kunde uttrycka sin egen vilja.

Enligt obekräftade uppgifter från Loviisan Sanomat ska Östra Nylands tingsrätt ännu i år behandla ytterligare två fall av sexualbrott mot barn som skett i Lovisa.

Det här tycks vara ett dystert år för staden. En 57-årig kvinna och en 42-årig man från Lovisa dömdes nyligen för flera sexualbrott mot barn.