Chefredaktör Erja Yläjärvi: Det är inte hälsosamt att följa med nyheterna för mycket
Under perioder av sitt liv har Erja Yläjärvi levt i ständig oro. Efter en närståendes död blev hon orimligt rädd för det mesta. I dag sommarpratar hon om rädsla och om hur hon till sist tog sig ur rädslans skräckvälde.
Vi lever i en tid av ångest, då många är rädda eller nervösa. Hufvudstadsbladets chefredaktör Erja Yläjärvi har stor förståelse för det. Under perioder av sitt liv har hon själv varit orimligt rädd.
– Allt började en solig vårdag för 20 år sedan, då min 22-åriga lillebror inte svarade i telefonen. Jag ringde och ringde och ringde, tills det inte längre gick fram några signaler. Mikko svarade aldrig igen, säger Erja Yläjärvi.
Hon var då en ung utrikesjournalist på uppdrag på Västbanken i Palestina, ett på många sätt farligt område. Lillebror Mikko var hemma i trygga Tammerfors. Men det var ändå han som hade otur och dog.
– Efter en tid kom rädslan smygande på mig. Jag blev orimligt rädd för allt möjligt. Till slut glömde jag nästan bort att leva.
I dag sommarpratar Erja Yläjärvi om rädsla. Och om att det är ohälsosamt att läsa, lyssna och titta för mycket på nyheter om krig och sjukdomar.

Chefredaktör Erja Yläjärvi – om att bli så rädd att man nästan glömmer leva
HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi har jobbat med nyheter i mer än 20 år. Hon har bland annat varit europakorrespondent för nyhetsbyrån STT, redaktionschef på Helsingin Sanomat och chefredaktör för Finlands största kvällstidning Iltalehti.
– För varje år blir jag mer övertygad om att ingen borde läsa, lyssna eller titta för mycket på nyheter. Att följa med så där ”lagom” räcker mer än väl, säger Erja Yläjärvi.
Hon understryker att det förstås är viktigt att följa med vad som händer i världen.
– Men att konsumera nyheter överdrivet mycket dag efter dag gör inte gott för någon. Om man sitter i sin ensamhet och bara läser om världens grymheter på sin lilla skärm blir man antingen oroad, eller bara cynisk.
Enligt Erja finns det egentligen bara ett botemedel mot det här.
– Den enda medicinen är att träffa riktiga människor och göra helt vardagliga, vanliga saker i stället, säger hon.
Ukrainakriget fick henne att följa nyheterna slaviskt
Samtidigt vet hon hur svårt det är att låta bli att följa nyheterna, speciellt vid olika kriser.
– När kriget i Ukraina bröt ut satt jag den första veckan med telefonen i handen, mer eller mindre dygnet runt. Det var omöjligt att låta bli, säger Erja.
Till sist sa hon till familjen därhemma att nu får det ständiga scrollandet ta slut.
– Annars hade jag blivit galen. Det är faktiskt ingen enskild människas uppgift att sitta och följa med precis allt som händer i ett krig.
Hon tvingade sig själv att lägga telefonen åt sidan.
– Men snart satt jag där igen med apparaten i handen. Helt automatiskt. Det är svårt att sluta.
För många och för skrämmande nyheter om corona
Som journalist och chefredaktör har hon funderat mycket på, vilket ansvar media har för folks rädsla.
– Sett i backspegeln, tycker jag till exempel inte att media skulle ha behövt följa coronapandemin så intensivt och så länge, precis varenda dag. Nog hade informationen om viruset och alla risker ändå nått fram.
Det var många andra viktiga ämnen som drunknade i det nyhetsflödet.
– Många viktiga diskussioner blev inte förda. Och det finns många som ännu i dag har svårt att släppa sin coronarädsla.
Själva rädslan kan lätt bli större än det man är rädd för, det vet hon av egen erfarenhet.
– Om det pratas tillräckligt mycket och med tillräckligt skrämmande ord om vilket hot som helst, blir nog också de modiga rädda så småningom.
Plötsligt var ingen rädd för något annat än corona
Eftersom Erja själv under så många år brottades med rädslor, har hon förvånats över hur lätt den kollektiva rädslan för coronan tog över hela samhället.
– Plötsligt var alla orimligt rädda för just det här och ingenting annat. Och media lyckades verkligen inte lugna ner situationen den gången. Tvärtom.
I dag sommarpratar Erja Yläjärvi bland annat om medias ansvar för folks rädsla. Och om sin lillebrors död och rädslan som följde och om hur hon till slut kom över den orimliga oron.
Vegas sommarpratare sänds 27.6–12.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.
Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.
Musik
Kent: La Belle Epoque
Green Day: Boulevard Of Broken Dreams
Avicii: Hey Brother
Erin: Mitä tänne jää
Rihanna: Diamonds
Nightwish: Élan
Robbie Williams: Love My Life