Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Robin Tihi kan få välja mellan tre olika landslag – juniorlandslagets back siktar på spel i toppliga

Robin Tihi i den blåvita träningsdressen.
Bildtext Robin Tihi spelar för tillfället för Finland, men vad blir valet i herrklassen? Arkivbild.
Bild: Bollförbundet

Spela för Finland eller Sverige – eller kanske Marocko? För fotbollslöftet Robin Tihi kan frågan bli aktuell inom några år.

Robin Tihi är född och uppvuxen i Sverige, har en finländsk mamma och en marockansk pappa. Han är en lovande 20-årig fotbollsspelare, som är uppfostrad av Stockholmklubben AIK och spelar för tillfället i Allsvenskan-nykomligen IFK Värnamo.

I ungdomslandslagen spelade Tihi för Sveriges under 16-åringar, men de senaste åren har han spelat i Finlands juniorlandslag. Tillsammans med Ville Koski är han ordinarie i öppningselvan i U21-laget.

Efter junioråren kan varje spelare enbart representera ett landslag under resten av karriären, och Tihi har ett kvistigt val att vänta.

– Det är en bra fråga. Vi får se, något annat kan jag inte säga nu, säger han vid en intervju för sajten Suomifutis.com.

– På sistone har Sveriges och Marockos lag inte hört av sig. De vet och respekterar att jag för tillfället är med i Finlands lag.

Jenkinson och Eremenko valde annat land

Under de senaste cirka tio åren har några spelare med dubbelt medborgarskap varit aktuella för spel i Finlands herrlandslag.

Efter junioråren i finländsk tröja valde Carl Jenkinson dock England och Sergei Eremenko Ryssland.

Jenkinson var för tiden ordinarie i Premier League -klubben Arsenal och kom att spela en lanskamp för England.

Jaro-produkten Eremenko har återvänt till Finland efter åren utomlands, men debuten i det ryska landslaget har utblivit.

För tillfället har Jasin Assehnou tagit tidsfrist från Finlands landslag, då han överväger att spela för Marocko.

Stark säsongstart i klubblaget

Tihi debuterade i Allsvenskan år 2020, då han fick medverka i några matcher för moderklubben AIK. I år är han utlånad till Värnamo, där han fått gott om speltid.

Han har öppnat i samtliga matcher och blivit utbytt en gång. Två gånger har han rentav blivit utsedd till omgångens lag i Allsvenskan.

– Säsongen har varit ganska bra. Jag har fått mycket speltid och varit med från start.

– Varje fotbollsspelare vill spela i en större liga, en top5-liga. Det är klart att också jag vill ut i Europa. Tidtabellen har jag inte funderat på. Jag har ingen brådska, det kan ske när som hellst, säger Robin Tihi.

Robin Tihi och Finlands U21-landslag i fotboll möter Österrike i EM-kvalet på fredag kl. 19. Matchen kan ses på Yle Arenan.