Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dokumentär om Lovisa vill visa upp 1700-talsbyggnaderna och deras historia

Från 2022
Douglas Sivén står utanför Degerby Gille i Lovisa.
Bildtext Douglas Sivén älskar de gamla husen som kan hittas i de historiska finlandssvenska städerna.
Bild: Hanna Othman / Yle

I höst visas dokumentären Historier från en småstad – Lovisa av Yle. Det är den tredje delen i en serie om finlandssvenska småstäder.

I Lovisas äldsta hus står kameran uppriggad framför historiker Rainer Knapas. I sista minuten bestämmer sig dokumentärfilmaren Douglas Sivén för att öppna dörren bakom Knapas så att tittarna kan se in i rummet bakom.

Kamerorna slås på och Sivén ger klartecken åt historikern.

– Vi befinner oss nu i Degerby gilles hus som har sett mycket, bland annat Gustav III:s många besök i staden, berättar Rainer Knapas.

Ibland avbryter Sivén och frågar om olika detaljer. Han verkar känna till all historia redan, nu gäller det bara att få intervjuobjektet att berätta om de mest intressanta bitarna.

Douglas Sivéns dokumentär om Lovisa är nästan klar. Han tillbringade mycket tid i staden i somras och tog in nästan allt material då. Nu fyller han bara på med de bitar som saknas och hoppas få det hela färdigt före midsommar.

Douglas Sivén, Sirpa Sivén och Rainer Knapas sitter runt ett bord i Degerby Gille.
Bildtext Douglas Sivén, Sirpa Sivén och Rainer Knapas runt ett bord på Degerby Gille.
Bild: Hanna Othman / Yle

I höst ska den nästan en timme långa dokumentären visas av Yle, både på tv och på Yle Arenan.

Det är den tredje delen i en serie som handlar om små finlandssvenska städer från olika århundraden. Den första var Ekenäs från 1500-talet, den andra Kristinestad från 1600-talet och nu är det fokus på Lovisa som fick stadsrättigheter 1745.

– Vi börjar med grundandet av Lovisa och fortsätter fram till i dag. Vi träffar också några personer som bor här, som visar hur de bor och varför de vill bo här, säger Sivén.

Dokumentären fokuserar på hus som fortfarande finns kvar och berättar stadens historia utgående från dem. Från 1700-talet finns det exempelvis flera fästningsbyggnader i sten och några trähus.

Trähus på Smedsgränd i Lovisa.
Bildtext I Lovisa finns många gamla trähus bevarade, här på Smedsgränd.
Bild: Hanna Othman / Yle

Douglas Sivén konstaterar att de flesta som har skaffat sig ett gammalt hus och renoverat det i Lovisa inte ursprungligen är från staden. De visar ett större intresse för Lovisa än Lovisaborna själva.

– Det var mycket svårt att hitta sådana personer som har bott i Lovisa hela sitt liv och som dessutom ville visa upp sitt hus. Kanske de inte tycker att det är så märkvärdigt och så har de inte heller renoverat sina hus lika mycket som de som kommer utifrån.

Douglas Sivén säger att han inte visste så mycket om Lovisa innan han började med projektet. En gång i tiden hade han och frun funderat på att bosätta sig här, men då var kärnkraftverket en avskräckande faktor.

– Nu vill i stället alla ha det kvar och hoppas att det ska få fortsätta. Också de som har varit emot det tidigare, har Sivén märkt.

Sten utanför Degerby Gille i Lovisa.
Bildtext På stenen intill Degerby Gille står texten "Lovisa stad grundades år 1745 på Degerby rusthålls mark".
Bild: Hanna Othman / Yle

Han säger att han har blivit väldigt förtjust i staden nu då han har träffat människorna och har fått vänner bland dem. Han beskriver invånarna som hyggliga.

En stor skillnad som han har märkt då han gjort sin dokumentärserie om de små finlandssvenska städerna är vem som flyttar till dem.

– I Gamla stan i Ekenäs bor det mest helsingforsare, ingen vanlig Ekenäsbo har möjlighet att köpa ett gammalt hus där till de priserna. Men i Kristinestad får man ett fint gammalt hus för en bråkdel av priset i Ekenäs, det är så långt borta att ingen helsingforsare kommer dit.

Sivén säger att det skulle vara helt fantastiskt att bo i ett 1700-talshus. Han och hans fru var på jakt efter ett sådant, men ironiskt nog blev det i stället ett modernt hus i Nagu. Men i jobbets tecken får han åtminstone besöka historiska hus.

Dokumentären om Lovisa kommer ut i höst. Meningen är att fortsätta serien med inspelningar i 1800-talets Mariehamn under resten av sommaren.

Historier från en småstad - Kristinestad - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln