Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s president Joe Biden efterlyste striktare vapenlagar i tal i Vita huset: "Hur många fler blodbad vill vi acceptera?"

Från 2022
USA:s president Joe Biden.
Bildtext Joe Biden talade om vapenlagarna i Vita huset.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Ett förbud mot vissa halvautomatiska vapen, en utvidgning av riksomfattande bakgrundskontroller och så kallade röd flagg-lagar var några av de förslag som USA:s president Joe Biden lade fram i ett tal där han efterlyste strängare vapenlagar.

Förslagen är inte nya i den amerikanska vapendebatten, men de har fått rykande aktualitet efter förra veckans skolskjutning i Texas där en 18-årig gärningsman dödade 19 elever och två vuxna.

Tio dagar tidigare dödades tio personer i en annan masskjutning i Buffalo och på onsdagen dödades fyra människor av en gärningsman som angrep ett sjukhus i staden Tulsa i Oklahoma.

Bland Bidens förslag fanns också så kallade röd flagg-lagar, som skulle göra det lättare att identifiera personer som kan utgöra en risk, och ett förbud mot vissa högkapacitetsmagasin.

– Hur många fler blodbad vill vi acceptera, frågade Biden retoriskt i talet som var presidentens hittills mest utförliga uttalande i vapenfrågan efter Texasskjutningen.

Biden riktade sig till kongressen som har befogenheter att stifta vapenlagar, och krävde ett förbud mot halvautomatiska vapen, så kallade "assault weapons".

– Och om vi inte lyckas förbjuda halvautomatiska vapen så bör vi höja åldersgränsen för köpet av dem, från 18 till 21 år, tillade Biden.

Biden efterlyste också mer resurser för mentalvården och sa att ansvarsfriheten som hittills skyddat vapenförsäljare borde avskaffas.

Demokrater vill rösta om vapenlagar nästa vecka – men möter republikanskt motstånd

Biden har länge krävt skärpningar i de federala vapenlagarna, men presidenten har inte befogenheter att underteckna lagar som inte först godkänts av kongressens båda kammare.

De två stora partierna är starkt delade i vapenfrågan.

Demokrater är redo att skärpa vapenlagarna och har berett nya lagförslag efter skolskjutningen i Texas. Men en klar majoritet av republikanerna har hittills motsatt sig de flesta förslag till begränsningar och menar att striktare lagar i regel skulle inskränka rättigheterna hos laglydiga vapenägare.

För att nya vapenlagar ska godkännas i den jämnt fördelade senaten krävs att minst 10 av 50 republikaner tillsammans med demokraterna är redo att stödja dem. En partiöverskridande arbetsgrupp med nio senatorer har bildats för att främja pågående förhandlingar.

Demokrater som i kraft av sin smala majoritet i kongressens kammare kan styra agendan vill se en omröstning redan nästa vecka.

Men politiska bedömare ser det som osannolikt att stora förändringar i vapenlagstiftningen kommer att äga rum. Opinionsmätningar visar att en majoritet av amerikanerna stöder skärpningar i de federala vapenlagarna.

President Joe Biden hoppades att väljarna kommer att reagera om kongressen misslyckas i att införa nya begränsningar.

– Majoriteten kommer att förvandla sin ilska och göra vapenfrågan till en orsak att rösta.

USA ordnar mellanårsval till kongressen i början av november.

Källor: CNN, axios, AP, NYT)