Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Robin Stenhäll studerade till ungdomsledare: "Utbildningen var helt rätt för mig som vill bli polis"

Från 2022
Uppdaterad 03.06.2022 11:06.
Robin Stenhäll
Bildtext Robin Stenhäll är utexaminerad ungdomsledare och hoppas bli polis i framtiden.

I dag får Robin Stenhäll sin ungdomsledarexamen. Att välja en yrkesutbildning visade sig vara ett riktigt lyckokast för hans del. – Jag har lärt mig otroligt mycket som jag har nytta av också senare i livet, säger Robin Stenhäll.

I dag blir Robin Stenhäll utexaminerad ungdomsledare. Han har studerat pedagogisk verksamhet och handledning på Optimas yrkesutbildningar i Jakobstad.

Det var lusten att jobba med människor som avgjorde Robins studieinriktning. Plus att en vän tipsade honom om utbildningen.

– Jag beslöt att prova på och märkte att det här är riktigt kul och intressant, säger Robin Stenhäll.

Robin inledde sin utbildning direkt efter grundskolan. Det innebär att han fick handleda människor som var i samma ålder som han själv, och ibland äldre.

– Först var det lite spännande och jag var ju inte säker på om de skulle lyssna på mig. Men när jag vande mig så gick det bra, även om det var lite utmanande, säger Robin.

Lärde sig tala inför publik

Utbildningen fokuserar på pedagogik och att handleda och aktivera personer, men en viktig del är också att kunna kommunicera och uttrycka sig.

– Vi har också fått lära oss mycket om hur vi människor fungerar och om kroppsspråk. Jag har blivit mera uppmärksam på hur människor uttrycker sig och vad kroppsspråket berättar, säger Robin.

Att uppträda och tala inför publik är något som Robin själv lärt sig under utbildningen.

– Jag skulle aldrig ha ställt mig framför klassen för en presentation när jag gick på nian, inte en chans. Men i dag kan jag ställa mig upp och prata nästan var som helst, säger Robin.

Robin säger att den goda klassandan hjälpte honom. Det var ingen som skrattade eller pekade finger fastän någon skulle ha gjort bort sig.

Praktiserat på skola och dagis

Robin Stenhäll uppskattar att utbildningen varit så konkret och också innehållit många praktikperioder på till exempel skolor, dagis och ålderdomshem.

– Vi har gjort mycket praktisk, därför är jag så nöjd med utbildningen, säger Robin.

Robin har bland annat praktiserat inom utomhuspedagogiken i Kyrkostrands skola. Det innebär att undervisningen sker utomhus, inte bara i klassrummet.

– Jag lärde mig mycket under praktikperioderna. Då lärde man sig förstå varför undervisningen sker på ett visst sätt. Vad som fungerar och vad som inte fungerar, säger Robin.

På dagis var det populärt med en ung praktikant. Men Robin själv trivs allra bäst med att jobba med ungdomar.

Robin Stenhäll säger att han inte hade så många förväntningar på utbildningen. Han hade inte så klar bild av vad som väntade.

Men i retrospektiv är Robin mer än nöjd med sitt yrkesval.

– Jag är otroligt nöjd och jag kan varmt rekommendera utbildningen för den som vill jobba med människor. Jag har lärt mig väldigt mycket som jag kommer att ha nytta av i framtiden.

Siktet inställt på fortsatta studier

I dag får Robin sin yrkesexamen. Men siktet är inställt på fortsatt utbildning. Han har redan gjort urvalsprovet till socionomutbildningen och vill småningom bli polis.

Robin Stenhäll har tänkt studera till socionom och under tiden han studerar planerar han att söka in till polisutbildningen.

– Polis har varit mitt drömjobb ända sen jag var liten. Det handlar också mycket om kommunikation och att samarbeta med människor. Därför tror jag att den här utbildningen var helt rätt för mig, säger Robin Stenhäll.

En hand som håller i en examensmössa mot en blå himmel

Grattis till yrkesexamen! Här är de som avlagt yrkesexamen 2021–2022

Namnen på de som avlagt yrkesexamen på svenska under året.

Diskussion om artikeln