Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Pensionsbolag i internationell jämförelse: Stora risker gav den bästa avkastningen

Från 2022
Grafik av händer som sträcks mot en uppåtgående kurva
Bild: Sebastian Dahlström

Finland håller god medelnivå i en internationell jämförelse mellan olika pensionsplacerare. Stor risk gav bästa resultat.

I en stor undersökning med pensionsplacerare från både USA, Asien och Europa klarade sig den pensionsfond bäst som tog de största riskerna.

Finländska Varma tar femte plats när Pensionsskyddscentralen gör en internationell jämförelse av avkastning mellan pensionsbolag och -fonder.

Också i övrigt klarar sig finländarna bra.

Jämförelsen gäller år 2021 - det andra coronaåret. Det var ett bra år för nästan alla pensionsplacerare, som följd av en uppgång på börserna runt om i världen. De bolag och fonder som placerat i aktier fick se kapitalet växa.

De stora spelarna har biljoner

De riktigt stora aktörerna är med i jämförelsen - bland annat Japans och Norges statliga pensionsfonder som har kapital på över tusen miljarder euro var, det vill säga en biljon.

För att sätta detta i perspektiv uppgår de finländska pensionspengarna sammanlagt till cirka 250 miljarder om man tar med alla fonder och bolag.

Sverige tar guld

Bäst i klassen i den internationella jämförelsen är svenskarna.

Den överlägset största avkastningen samlades redan andra gången av det svenska arbetspensionssystemets buffertfond AP-6. Avkastningen låg på 46,2%.

Mika Vidlund på Pensionsskyddscentralen, som har varit med om att göra undersökningen, konstaterar att risktagningen har lyckats.

- Fonden placerar endast i aktier och är specialiserad på icke-börsnoterade högriskobjekt.

Fonden AP6 har mindre strikt reglering än många andra pensionsfonder och kan därför ta större risker.

Man ska förstås komma ihåg att undersökningen gäller bara ett år.

- Ett år är för kort tid för att dra slutsatser om hur bra placerare man är, säger Vidlund.

Men Pensionsskyddscentralen har också data tio år bakåt i tiden och kan slå fast att svenska pensionsfonder klarar sig utmärkt också i tioårsstatistiken.

Också de finländska pensionspengarna förvaltas hyggligt bra också i ett längre tidsperspektiv.

Pensionsskyddscentralens logo på en vägg inomhus.
Bild: Vesa Laitinen

Danskarna på jumboplats

Finländska pensionsbolaget Varmas avkastning var år 2021 16,2 procent och gav alltså en bra placering i den internationella jämförelsen, medan den sämsta aktören gjorde ett minusresultat.

- Danmarks största arbetspensionsfond ATP hade mest ränteplaceringar och det gav en avkastning på minus 1,8 procent, berättar Vidlund.