Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska statsministerns avgångshot – det här handlar det om: Nato, gängvåld och en omstridd minister

Uppdaterad 03.06.2022 14:20.
Moderaternas partiledara Ulf Kristerson och Sveriges stasminister Magdalena Andersson framför Sveriges flagga och EU:s.
Bildtext För bara några veckor sedan höll statsminister Magdalena Andersson (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) en gemensam presskonferens om Nato. Nu kritiserar de varandra hårt med knappt hundra dagar kvar till riksdagsvalet.
Bild: Lehtikuva

Sveriges riksdag kommer att pröva förtroendet för landets justitieminister nästa vecka. Om han blir fälld avgår hela regeringen, menar statsminister Magdalena Andersson (S) som nu får lita på stöd från en politisk vilde.

  • Sveriges Natoansökan i fokus när misstroendeomröstning hålls mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

  • Misstroendeomröstningen kan avgöras med en rösts marginal.

  • Om Morgan Johansson avgår går Sverige in i ännu en regeringskris, med bara tre månader kvar till riksdagsvalet.

När Sveriges riksdag på tisdag ska ordna en misstroendeomröstning mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) är det mycket som står på spel. Fälls ministern avgår hela regeringen och Sverige går mot ännu en regeringskris, enligt statsminister Magdalena Andersson.

Det är Sverigedemokraterna som begärt att riksdagen ska pröva förtroendet för Morgan Johansson. De tre andra partierna som kan räknas till högerblocket i svensk politik, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, ställer sig också bakom att fälla Johansson.

Morgan Johansson talar
Bildtext Högerblocket vill fälla inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S).
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

För att kunna fälla en minister krävs det att en majoritet, minst 175 riksdagsledamöter, röstar för misstroendeförklaringen. Tillsammans har högerblocket 174 ledamöter, om en tidigare SD-ledamot som numera är politisk vilde röstar som högerpartierna. Vilde betyder att man inte tillhör något parti.

På fredagen meddelade Centerpartiet att de inte kommer att stödja misstroendet, vilket innebär att högern får hoppas på stöd från den politiska vilden Amineh Kakabaveh, som vi återkommer till senare i texten.

Sverige styrs av en enpartiregering

Sverige styrs av en Socialdemokratisk minoritetsregering.

För att få igenom sin politik måste regeringen få stöd av andra partier i riksdagen, oftast Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har under valkampanjen bildat ett eget block i svensk politik.

Varför misstroende?

Misstroendeförklaringen kommer efter att riksdagens konstitutionsutskott (KU) riktat kritik mot justitieminister Morgan Johansson. Det gäller uttalanden han gjorde i samband med evakuering av tolkar och lokalanställda i Afghanistan. Johansson ifrågasatte då om det skulle vara förenligt med grundlagen att hjälpa tolkarna.

Enligt KU gav uttalandena inte en rättvisande bild.

Poliisin eristysnauha, taustalla lasten leikkikenttä.
Bildtext Gängvåldet i Sverige har blivit allt blodigare under de senaste åren.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Samtidigt brottas Sverige också med skjutningar i landets utsatta områden. Antalet skjutningar har under flera år legat på en högre nivå än vanligt, och början på 2022 har varit blodig. Enligt polisens statistik hade 26 personer dödats i år när april var till ända. Under motsvarande period förra året hade åtta personer dödats.

Skjutningarna är ofta gängrelaterade och Johansson anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att stävja brottsligheten i landet.

Natodebatten närvarande – stöd till kurdiskt parti avgör omröstningen

Misstroendeomröstningen sker samtidigt som Sverige, likt Finland, är mitt uppe i en känslig Natoprocess. Turkiet har uttalat ett motstånd mot att släppa in Sverige och Finland i Nato bland annat på grund av att länderna, enligt Turkiet, stöder terrorister i det terrorstämplade kurdiska arbetarpartiet PKK.

När Magdalena Andersson i höstas skulle tillträda som statsminister krävdes en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och den politiska vilden, den före detta vänsterpartisten Amineh Kakabaveh. Det här för att säkra en majoritet i riksdagen med en ledamots marginal.

Amineh Kakabaveh står i riksdagen.
Bildtext Amineh Kakabaveh kan avgöra omröstningen på tisdag.
Bild: STELLA Pictures/Patrik Österberg

I uppgörelsen slog Socialdemokraterna fast att man skulle fördjupa sitt samarbete med det Demokratiska unionspartiet PYD, som är ett prokurdiskt parti i norra Syrien.

Turkiet anser att PYD är terrorister och fungerar som en täckmantel för PKK, vilket nu sätter den svenska regeringen i en svår sits i Natoförhandlingarna och på hemmaplan.

Amineh Kakabaveh har meddelat att hennes röst beror på om Socialdemokraterna håller fast vid avtalet om att stödja PYD. Hon säger dock till Sveriges Radio att hon förstår att det inte är "jätteläge för en regeringkris till".

Nu måste alltså statsminister Magdalena Andersson komma överens med Amineh Kakabaveh, samtidigt som hon ska komma överens med Turkiet.

Kritik mot Andersson: "Inte värdigt en statsminister"

Magdalena Andersson menar att det är "fullständigt oansvarigt" att i det här läget ordna en misstroendeomröstning.

– Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val. Det pågår ett krig i vårt direkta närområde, säger Andersson och fortsätter:

– Vi befinner oss i ett känsligt läge för vår Natoansökan tillsammans med Finland. Att då skapa ett läge av politisk oreda och osäkerhet, det är fullständigt oansvarigt, säger hon.

Oppositionspartierna menar att Magdalena Andersson skrämmer sitt eget regeringsunderlag med hot om avgång. Det här för att rädda sin "misslyckade justitieminister", som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till TV4.

– Och hon drar dessutom in Sveriges Natoansökan i detta. Det är inte värdigt en svensk statsminister, skriver Ulf Kristersson till TV4.

Med knappt hundra dagar kvar till riksdagsvalet i Sverige verkar partierna nu alltså inleda valkampanjen på allvar.

Misstroendeomröstningen hålls på tisdag klockan 13 finsk tid.