Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Esapekka Lappi i sekundstrid om tätplatsen mot Ott Tänak i Sardinien-rallyt – VM-ledaren Kalle Rovanperä åttonde inför kvällens specialsträckor

Kalle Rovanperä i Sardinien-rallyt
Bildtext VM-ledaren Kalle Rovanperä försöker nå fjärde raka segern.
Bild: Lehtikuva

Då hälften av fredagens specialsträckor körts i Sardiniens VM-rally är det en sekundstrid i täten mellan Ott Tänak och Esapekka Lappi. VM-ledaren Kalle Rovanperä har plogat vägarna som första förare, men har ändå inte tappat allt för mycket till täten.

Britten Elfyn Evans som var snabbast på fredagens första specialsträcka fick tekniska problem och tvingades bryta rallyt redan efter tre specialsträckor.

Uppe i täten har Hyundai-föraren Ott Tänak och Toyotas Esapekka Lappi kört en jämn kamp om ledarpositionen.

Esapekka Lappi fick problem med däcket några kilometer från slutet av den femte specialsträckan, och tvingades ge sig med några sekunder i tätstriden.

– Sex kilometer före målet började däcket tömmas. Ingen aning vad det berodde på. Det är svårt att undvika stenar då man inte ser dem ordentligt. Sådant är det här, vi kom i mål och däcket gick inte sönder allt för tidigt, kommenterade Lappi.

VM-seriens ledare, Toyota-stallets Kalle Rovanperä var nära på att köra i diket på den fjärde specialsträckan, men lyckades köra vidare utan att tappa allt för mycket fart.

– Det var en okej specialsträcka. Ibland kändes det som om vi var till och med allt för försiktiga, men det är så lätt att få punktering här. Får se om det är rätt taktik att köra runt stenarna ibland, kommenterade Rovanperä.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kalle Rovanperä har tappat en aning till täten. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På den femte specialsträckan fick Thierry Neuville stora tekniska problem då kraftöverföringen inte fungerade. En mycket besviken Neuville tappade ordentligt jämfört med de snabbaste. Neuville som ligger tvåa i VM-seriens poängsammandrag efter Rovanperä ser därmed ut att få svårt med att knappa in på finländarens VM-ledning.

Rovanperä som leder i VM-seriens poängsammandrag startar till fredagens fyra återstående specialsträckor från en åttonde plats, 42 sekunder efter ledaren Ott Tänak.

Sardinien-rallyt, ställningen efter 5/21 specialsträckor:

1. Ott Tänak Hyundai 51.11,1

2. Esapekka Lappi Toyota + 3,7

3. P-L Loubet Ford + 8,9

4. Craig Breen Ford + 10,1

5. Dani Sordo Hyundai + 14,6

6. Adrien Fourmaux Ford + 26,1

7. Takamoto Katsuta Toyota + 41,2

8. Kalle Rovanperä Toyota + 42,5

9. Thierry Neuville Hyundai + 2.00,1

10. Gus Greensmith Ford + 2.19,0

Rallyt fortsätter med den sjätte specialsträckan klockan 16.18