Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kön till mathjälpen blir allt längre – över 1 400 behöver hjälp varje vecka

Från 2022
Uppdaterad 08.06.2022 06:29.
En kö med människor med ryggen mot kameran.
Bildtext Över 300 personer stod i kön till Vasa mathjälps utdelning förra helgen.
Bild: Johanna Ventus / Yle

I takt med att livsmedelpriserna stiger växer också kön till mathjälpen i Vasa. Ordförande John Åsvik tror att utvecklingen kommer att fortsätta.

Kön till före detta Steinerskolan på Handelsesplanaden i Vasa är lång en halvtimme efter att Vasa mathjälp börjat fredagens utdelning.

I kön står människor i alla åldrar. En ung kvinna håller ett litet barn som har på sig en grön halare i famnen. En man i pensionsåldern röker en tobak. Många småpratar medan de väntar, andra står tysta och ser ner på telefonen.

En familj håller på att packa in varor i bilen. I vindrutan finns den ukrainska flaggan.

En kvinna med en vit pudel börjar tala med mig. Tur att det äntligen slutat regna säger hon och jag håller med. Jag presenterar mig som journalist och frågar varför hon kommit till matutdelningen. Hon svarar kort att det är första gången och flyttar sig sedan till en annan plats i kön.

En äldre man bredvid är mer pratsam. Han är pensionär berättar han. Pensionen räcker inte långt och eftersom han ändå inte har något annat att göra på dagarna, hinner han stå här i kön och vänta på en matkasse.

Maten i butikerna blir dyrare och kön allt längre

På plats vid skolan är också Vasa mathjälps ordförande John Åsvik. Han berättar att kön blivit allt längre under våren.

– För två månader sedan hade vi ungefär 900 personer per vecka. Nu kommer det mellan 1 300 till 1 400 personer varje vecka, säger Åsvik.

Under våren har flera ukrainska flyktingar hittat till matkön. Men det förklarar inte hela ökningen.

– En vanlig dag kom det tidigare ungefär 230 personer. Nu har det som mest varit 345 personer i kön här vid Handelsesplanaden. De ukrainska flyktingarna är uppskattningsvis 50 personer. Så också finländare i behov av hjälp har blivit flera.

En förklaring till att så många inte får pengarna att räcka till tror Åsvik är att det blivit allt dyrare att leva. Livsmedelspriserna har stigit kraftigt under våren.

Svenska Yle publicerade på onsdag en jämförelse av prisutvecklingen på populära matprodukter sedan slutet av mars och fram till slutet av maj. Enligt den här priskollen är det framförallt priset på ägg och mejeriprodukter som sprungit iväg under våren där priset stigit med nästan 20 procent. Det här är tätt följt av köttprodukterna som har sett en prisökning på 15 procent.

Både barnfamiljer och pensionärer behöver hjälp

På frågan vem det är som vänder sig till mathjälpen svarar Åsvik att det i kön finns både 15-åringar och 95-åringar.

– Pensionärerna är en grupp som behöver mycket hjälp. Många äldre pensionärer har en pension som inte räcker till nästan något alls. I kön finns också de som av en eller annan orsak blivit arbetslösa, också långtidssjukskriva behöver hjälp.

En man i svart tröja och glasögon och grått hår framför en gul stenbyggnad.
Bildtext Vasa mathjälps ordförande John Åsvik tror att kön kommer att bli längre i takt med att matpriserna stiger.
Bild: Johanna Ventus / Yle

I kön finns också en hel del barnfamiljer. För familjer som har det kämpigt ekonomiskt är sommaren på många sätt extra utmanande.

– Behovet av hjälp ökar då de barn som brukar äta mat i skolan eller på dagis är hemma på sommaren. Föräldrarna vänder sig då till kön för att få maten att räcka till. Sommaren är utan vidare en extra utmaning för barnfamiljerna, säger Åsvik.

345 personer i kön på fredag

Då det gått en timme börjar kön till matutdelningen ta slut och de sista personerna tar sina kassar och cyklar i väg. Många kommer just med cykel. Det är inte läge att tanka bilen i onödan då pengarna inte räcker till mat.

Den här fredagen besökte 345 personer matutdelningen. John Åsvik ser inga tecken på att kön skulle bli kortare. Tvärtom.

– Jag tror vi måste räkna med att utvecklingen fortsätter och att kön kommer att bli ännu längre. Oavsett kommer vi att fortsätta dela ut all den mat vi får in och försöka dela ut den så jämt som möjligt till alla behövande, säger Åsvik.


Vasa mathjälp delar ut mat på fem olika ställen. Före detta Steinerskolan, Dragnäsbäck kyrka, Korsnäs församlingshem, ungdomsgården Ristikka i Korsnäståget och Smedsby församlingscentrum. Ungefär 40 butiker ger mat till utdelningen och under läsåret från föreningen också mat från flera skolkök. Dessutom samarbetar de med regionens församlingar.