Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Din slitna skjorta kan bli akustikskiva - Rosk'n Roll och Emmaus samlar in gamla kläder

Maarit Kinnunen förklarar hur sorteringen går till hos Emmaus. - Spela upp på Arenan

Rosk’n Roll startade sin insamling av avlagda textilier i Raseborg i november 2021. Insamlingen skedde bara på vissa av Rosk’n Rolls avfallsstationer. I år utvidgas insamlingen.

Rosk'n Roll har planer på att utvidga sina insamlingsställen av avlagda textilier till alla deras avfallsstationer. För tillfället finns det insamlingsställen i Ekenäs, Vichtis, Lojo, Borgå och Lovisa.

Emmaus-Westervik i Ekenäs har ända sedan början varit ett insamlingsställe och samarbetat med Rosk'n Roll.

– Vår uppgift är här nu i dom här lokalerna att gå igenom det här, allt det här materialet som vi tar emot, säger Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus.

Portträtt bild av kvinna.
Bildtext Maarit Kinnunen är verksamhetsledare för Emmaus-Westervik.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Emmaus är inte bara en loppis och ett insamlingsställe, utan de hjälper även till med sorteringen. De avgör vilka textilier som kan återanvändas och säljas på deras loppis eller doneras, om de duger för återvinning eller om de måste slängas i blandavfall.

Största delen sorteras antingen till blandavfall eller återanvändning.

Vad är avlagda textilier?

– Sådana kläder eller hemtextilier som är slutslitna och som inte längre går att använda, förklarar Rosk’n Rolls miljöutbildare Rakel Allén.

Porträttbild av en kvinna.
Bildtext Rakel Allén, miljöutbildare på Rosk'n Roll, tycker den återvunna textil-branschen är spännande och händelserik.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Vilka kläder eller textilier som helst duger inte för återvinning, utan det är viktigt att de är rena och torra fortsätter Rakel Allén. Däremot behöver man inte fundera på att ta bort knappar eller dragkedjor, utan huvudsaken är att de är tvättade. Enstaka fläckar här och där på plaggen gör ingenting heller. Plagg som underkläder och strumpor duger emellertid inte, helt enkelt på grund av hygienskäl.

Vilka textilier duger för återvinning?

Avlagda textilier som duger för återvinning är:

  • jackor, byxor, skjortor och kjolar

  • lakan, handdukar och bordsdukar

Avlagda textilier som inte duger för återvinning är:

  • underkläder, strumpor eller strumpbyxor

  • skor, väskor eller bälten

  • mattor, dynor, täcken, stoppade föremål och kramdjur

  • fuktiga, mögliga eller starkt luktande textilier

  • textilier som innehåller spår av skadedjur

Dessa hör hemma i blandavfall.

De avlagda textilierna ska packas i en tätt sluten sopsäck, för att undvika att bli fuktiga, då de lämnas in till antingen avfallsstationerna eller något annat mottagningsställe, till exempel till Emmaus i Ekenäs.

Kläder blir sittunderlag och laminat

Efter att Emmaus har gjort en första sortering av textilierna, åker en del vidare till Sydvästra Finlands Avfallsservice sorteringsanläggning. Där sorteras de ytterligare enligt material och slits till slut sönder till fibrer som de kan tillverka nytt material av.

Akustikskivor, ljudisolering, sittunderlag för bastun och golvlaminat nämner Rakel Allén och Maarit Kinnunen som några exempel på vad som tillverkas av de återvunna textilierna.

En kvinna står och håller upp ett klädesplagg. Två andra kvinnor strå och tittar på plagget.
Bildtext Ibland kan det vara svårt att avgöra vilka plagg som duger för återvinning.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Gör en kudde av gamla plagg

Rakel Allén och Maarit Kinnunen berättar att den återvunna textil-branschen är väldigt spännande och mångsidig. Det finns massor av saker man kan göra av återvunna textilier. En sak som du själv kan göra är att sy inredningskuddar av lumpfilt.

Lumpfilt är gjort av 100 % återvunna textilier och passar utmärkt som material för just heminredningsdetaljer. De går som på Strömsö då Lee Esselström visar hur du syr din egen kudde av lumpfilt. Här hittar du instruktionsvideon.

Om du är intresserad av att lära dig mer om sortering och vilka avfall som hör vart, hittar du en avfallsguide på Rosk’n Rolls hemsida som hjälper dig.