Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Var Johann Hägerströms dödsfall ett beställningsmord? Centralkriminalpolisen har fått nya tips om det närmare 18 år gamla fallet

Från 2022
Bild av en sigillring, en man med glasögon och en telefon.
Bildtext Johann Hägerström försvann i Helsingfors hösten 2004 och hittades död i Rimito sommaren 2005.
Bild: Poliisi

Inom en vecka fick Centralkriminalpolisen ett tiotal nya tips gällande det olösta misstänka mordet på affärsmannen Johann Hägerström. En del av utredningsspåren leder utomlands. Polisen tror att man kommer att lösa brottet.

En fredag i juli år 2005 lade ett par som åkte båt märke till en klump som flöt omkring i vattnet.

Paret trodde först att det var ett sjunktimmer, men när de tog sig en närmare titt insåg paret att det var frågan om något annat. När paret bogserat klumpen till stranden insåg de att det var frågan om en matta och att mattan hade lindats runt ett lik.

Den avlidne hade dött till följd av ett brott mot liv.

Kroppen hittades i sundet Kirveenrauma i Rimito i Egentliga Finland och identifierades med hjälp av fingeravtryck och tandkarta.

Offret försvann i Helsingfors

Den avlidne var Johann Willem Hägerström, en affärsman från Helsingfors född år 1945 och som hade försvunnit föregående höst. Liket hade varit i vattnet i flera månader.

Den sista iakttagelsen av Johann Hägerström gjordes på torsdagen den 21 oktober 2004. Då hade han rört sig med sin Smart-personbil och uträttat ärenden i Helsingfors centrum.

Ännu på eftermiddagen samma dag länkades Hägerströms mobiltelefon till Museigatan i Helsingfors, men där tar spåren slut.

Varför hittades offret i Rimito?

Hägerström hade ett kontor på Valhallagatan i Tölö. Tidningen Ilta-Sanomat skrev år 2013 att ett par glasögon som Hägerström inte klarade sig utan hade hittats på hans kontor efter hans försvinnande.

Till skillnad från glasögonen hade Hägerströms bärbara dator, hans Sony Ericsson P900-kameratelefon och en ring med den adliga släkten Stubbes sigill försvunnit.

Enligt Ilta-Sanomat härstammade mattan, som Hägerström var inlindad i från hans kontor.

Hägerströms gråa Smart-personbil hittades på Barnklinikens parkeringsplats i Helsingfors cirka en vecka efter hans försvinnande. Det är oklart vem som körde bilen till platsen.

Det är också oklart hur och varför Hägerström hamnade i Rimito. Han hade enligt polisen inga kopplingar till orten.

Smart-henkilöauto
Bildtext Hägerström körde med denna sorts Smart-personbil. Hägerströms bil hittades i Helsingfors efter hans försvinnande.
Bild: Poliisi-tv

Polisen har fått nya tips

Fallet Hägerström har varit olöst i snart 18 år.

Till följd av ny information kring fallet återupptog Centralkriminalpolisen mordutredningen i år. Förra veckan meddelade polisen att man fortsätter med utredningen och efterlyste tips och observationer från allmänheten.

Undersökningsledaren, kriminalinspektör Aki Lahtinen, berättar att polisen på en vecka fått in åtta tips, varav en del verkar lovande.

– En del av tipsen är sådana som vi kan gå vidare med i utredningen, säger Lahtinen.

Polisen utreder flera olika spår.

– En del av spåren leder utomlands, säger Lahtinen.

Mer än så kan undersökningsledare Lahtinen inte berätta i det här skedet.

Polisen har en uppfattning om att fler än en person har information om Hägerströms öde. Tidigare under utredningen har man övervägt att Johann Hägerströms dödsfall möjligen var ett beställningsmord. På grund av utredningstekniska orsaker tar Lahtinen inte ställning till detta, eller andra potentiella spår i utredningen.

Beställningsmord är väldigt sällsynta i Finland. Enligt en utredning som Yle gjorde (på finska) har det skett fyra beställningsmord i Finland på 2000-talet.

Kirveenrauman silta
Bildtext Liket hittades vid ett sund i Rimito i juli 2005.
Bild: Poliisi-tv

"Pastorn" var en gammal bekant för polisen

Polisen efterlyste genast tips och observationer om Hägerström efter att han försvunnit.

Det kom in få tips trots att fallet behandlades i Yle TV2:s aktualitetsprogram Poliisi-tv i augusti 2005.

I programmet presenterades flera detaljer om fallet och om Hägerström. Det visade sig att affärsmannens sysslor inte alltid tålde dagsljus. Hägerström som kallade sig själv för "Pastorn", var nämligen bekant för polisen sedan flera årtionden tillbaka och hade sedan 1970-talet dömts för flera brott, bland annat grov förskingring och skattebedrägeri.

Även vid tidpunkten då hans kropp hittades var han misstänkt för flera ekonomiska brott.

Polisen ansåg att det är möjligt att det fanns en koppling mellan Hägerströms skumma affärer och hans död. Hägerströms affärer sträckte sig också utomlands. Han lär också ha varit mycket skuldsatt.

– Miljön som du tillbringar din vardag i påverkar sannolikheten för om du blir offer för ett brott eller inte. Med tanke på detta kan Hägerströms bakgrund som gammal bekant för polisen vara en av faktorerna som också kommer att undersökas, berättade Centralkriminalpolisens kriminalöverkommissarie Teijo Ristola för Poliisi-tv.

Polisen har inte offentliggjort på vilket sätt brottet mot liv har begåtts. Det är inte heller känt var och när det misstänkta mordet hände.

Polisen ber fortfarande om allmänhetens tips gällande Hägerströms mobiltelefon och sigillring.

Enligt undersökningsledare Aki Lahtinen har man återupptagit utredningen gällande det misstänkta mordet på Johann Willem Hägerström med tanken att fallet ska lösas.

Polisen ber att personer som har information om fallet Johann Hägerström kontaktar polisen på numret 050 456 4903 eller via e-post till adressen rikosvihje.krp@poliisi.fi. Personer som redan tidigare meddelat om sina observationer ombeds ta kontakt med polisen på nytt.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Joutuiko poliisin tuntema "Pastori" palkkamurhan uhriksi? KRP on saanut 18 vuoden takaisesta murhasta lupaavia vihjeitä skriven av Jesse Mäntysalo. Översättningen är gjord av Maria Lammassaari.