Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaskö stad hoppas ukrainska flyktingar stannar i staden: "Om jag var äldre skulle jag kanske stanna"

Från 2022
En ukrainsk kvinna med långt hår sitter i ett kök och blickar ut genom fönstret.
Bildtext Victoria Blokhina kommer att återvända till Ukraina då kriget är slut.
Bild: Juho Teir / Yle

Kaskös invånarantal har ökat med över tio procent sedan kriget i Ukraina bröt ut. Kring 200 ukrainska flyktingar bor för tillfället i den lilla hamnstaden. En av dem är 27-åriga Victoria Blokhina.

De ukrainska flyktingarna har varit med om mycket sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot deras hemland. I Kaskö har de ändå hittat sin plats och vissa är även villiga att stanna i staden.

27-åriga Victoria Blokhina har kommit till Kaskö med sina föräldrar. Hon jobbar för tillfället som tolk och trivs bra i Kaskö. Hon är hemma från Kiev, så kontrasten mellan städerna är stor.

– Det är annorlunda. Kiev är en så stor stad och Kaskö väldigt liten. Å andra sidan är det intressant då alla känner varandra och hälsar glatt varje dag, säger hon.

Hon säger ändå att hon kommer att återvända till Ukraina då kriget är slut.

– Om jag skulle vara äldre så skulle jag kanske stanna, men för unga är det svårt att bo i en liten stad, säger hon.

Roma Kapytsyna har i sin tur kommit till Kaskö med sin fru och deras tre barn.

– Vi gillar staden och det är mycket vackert här. Invånarna är också vänliga och hjälpsamma. Vi planerar nog att stanna här.

Familjen kommer från en liten by nära staden Tjerkasy i centrala Ukraina så skillnaden är inte så stor jämfört med Kaskö. De har inte ännu något jobb men de hoppas hitta något som skulle passa dem.

Flyktingarna ger staden hopp

I Kaskö hoppas man givetvis att så många ukrainare som möjligt stannar i staden. Staden har under den senaste tiden fått en allt mer internationell prägel, med många inflyttade vietnameser och bosnier.

– Det är så klart fint då det är allt mer internationellt i Kaskö. Men vi måste ta i beaktande att vi är en liten kommun och vi har lite svårt att ordna service åt alla då invånarantalet vuxit, säger stadsdirektören Minna Nikander.

– Vi fick i princip en tredje skola till staden. Vi har ungefär 30 elever i svenska skolan och lika många i finska skolan. Nu har vi kring 20 ukrainska barn, säger välfärdskoordinatorn Mari Hiltula.

Men både Hiltula och Nikander konstaterar ändå att fler skattebetalare till en stad som tampas med stora ekonomiska problem skulle vara ett välkommet tillägg.

– Alla kommer inte att stanna, men vi hoppas att åtminstone en del stannar här. Företagen är också intresserade av arbetskraft, men språket ställer till med problem, säger Hiltula.

Men i alla fall har ukrainarna hämtat lite mer liv till staden, även om det bara skulle vara tillfälligt.

– Lite tillspetsat kan man säga att vanligtvis har det bara kommit katter emot på gatan, nu ser man människor, konstaterar Nikander.

Diskussion om artikeln