Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tusentals studerande har låtit bli att betala hälsovårdsavgift – styrelseordförande vid Åbo Akademis Studentkår: "Dags för FPA och Studenthälsan att kolla sig själva i spegeln"

Från 2022
Uppdaterad 06.06.2022 13:22.
Ett påminnelsebrev gällande hälsovårdsavgiften hör högskolestuderande. En studerande håller pappret i händerna.
Bildtext Arkivbild. Tusentals studerande i Finland har låtit bli att betala hälsovårdsavgiften till FPA. Vid Åbo Akademis Studentkår tror man att studerande har glömt eller så har de låtit bli att betala i protest.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Många studerande har inte betalat hälsovårdsavgiften till FPA under vårterminen. Glömska och missnöje med den service som studenthälsovården erbjuder är troliga orsaker, säger styrelseordförande Veera Granroth vid Åbo Akademis Studentkår.

För ett år sedan i januari, trädde en ny lag gällande studerandehälsovård för högskolestuderande i kraft. Bland annat ska studerande nu självmant betala hälsovårdsavgiften till FPA, då den tidigare ingick i den obligatoriska kåravgiften som betalades då man närvaroanmälde sig vid universitetet.

Det här har lett till en del förvirring bland studerandena och nu har tusentals obetalda hälsovårdsavgifter skickats till utmätning.

– Jag har kommit ihåg att betala den, i alla fall på hösten, säger Hanna Liman. Hon studerar datateknik vid Åbo Akademi för tredje året.

– Men ibland är det oklart om det går att betala för hela läsåret på hösten, eller om man måste betala på våren också. Det är svårt att komma ihåg fortsätter Liman.

Så du har inte betalat på våren?

– Osäkert, det måste jag ta och kolla upp i så fall.

Benjamin Finell och Hanna Liman.
Bildtext Benjamin Finell och Hanna Liman studerar datateknik vid Åbo Akademi.
Bild: Pontus Nyqvist/Yle

Enligt Folkpensionsanstaltens webbplats betalas hälsovårdsavgiften enligt kalenderår. Det är alltså möjligt att också betala höstterminens avgift på våren, men inte tvärtom.

Mängden obetalda avgifter har ökat

Benjamin Finell, som också studerar datateknik vid ÅA har inte haft problem att komma ihåg avgiften.

– Studentkåren och alla ämnesföreningar brukar påminna, så då loggar man bara in och fyller i att man betalar för ena eller båda terminerna, säger Finell.

Men för många andra är det inte lika självklart.

Tidningsgruppen Uutissuomalainen rapporterade först om att 8 500 högskolestuderande har under vårterminen obetalda hälsovårdsavgifter som skickats till utmätning.

Det här motsvarar ungefär tre procent av alla högskolestuderande och är lite högre än på höstterminen.

Studerande Veera i en park vid domkyrkan
Bildtext Styrelseordförande Veera Granroth vid ÅAS tror att en del studerande är missnöjda med Studenthälsans service och har av den anledningen låtit bli att betala hälsovårdsavgiften.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Enligt Veera Granroth, som är styrelseordförande vid Åbo Akademis Studentkår, är det här ett tecken på ett felande system.

– Det kommer ingen räkning utan man måste själv förstå att logga in på FPA:s sidor och därifrån hitta avgiften och därifrån betala den, säger hon.

Fortfarande problem inom studenthälsovården

Men förutom glömska kan det också finnas de som vägrar att betala avgiften, då man är missnöjd med den service som erbjuds.

– Det har varit väldigt mycket problem med Studenthälsan den senaste tiden. Det kan för många kännas dumt att betala en avgift om man inte sedan får den service som man önskar, säger Granroth.

Syftet med reformen, som trädde i kraft i januari 2021 var att vården för studerande skulle bli mer jämlik, då också yrkeshögskolestuderande får ta del av studerandehälsovården. Tidigare var det kommunerna som ansvarade för yrkeshögskolestuderandenas vård.

"Dags för FPA och Studenthälsan att kolla sig själva i spegeln"

I och med reformen fördubblades studerandehälsovårdens kundunderlag i princip över en natt. Och övergången gick trögt, vilket ledde till långa köer.

Situationen har blivit bättre men en del problem kvarstår, säger Granroth.

– Har du mera akuta problem skickas du oberoende till den kommunala hälsovården just nu. Så det finns ganska mycket frågor kring varför Studenthälsan finns till, när den inte riktigt klarar av att fylla den kapacitet som skulle krävas, säger Granroth.

Vid Åbo Akademis Studentkår försöker man informera studerandena om hälsovårdsavgiften, men det är svårt att veta om informationen har nått fram.

– Det är också dags för FPA och Studenthälsan att kolla sig själva i spegeln. Det är helt absurda mängder det handlar om när vi har närmare tiotusen studerande som inte har betalat avgiften och som nu går till utmätning. Man måste ju kunna konstatera att systemet inte fungerar som det borde.

Många studerande har inte betalat hälsovårdsavgiften

5:25

Artikeln uppdaterad 6.6.2022 klockan 12.32: Tidigare stod det att FPA inte skickar påminnelsebrev om avgiften, men enligt FPA stämmer det här inte utan alla studerande som har närvaroanmält sig får ett påminnelsebrev av FPA.

Diskussion om artikeln