Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Spjutkastaren Mikaela Ingberg: Efter VM-bronset blev jag skickad till en idrottspsykolog

Från 2022
Kvinna i hatt mot somrig bakgrund.
Bildtext Mikaela Ingberg är tidigare spjutkastare och flerfaldig mästerskapsmedaljör.
Bild: Parad Media, Grafik: Yle/Clas Christiansen

Först gjorde hon succé när hon kastade hem ett VM-brons. Sen skickade tränaren henne till en idrottspsykolog. I sitt sommarprat berättar Mikaela Ingberg om sin väg till världseliten och om vad som krävs för att vara bäst när det gäller.

Femton gånger har Mikaela Ingberg deltagit i stora internationella mästerskap. Elva gånger har hon tagit sig till final. Tre gånger har det blivit medalj.

Det internationella genombrottet kom som 21-åring när hon överraskande tog VM-brons i Göteborg. På hemmaplan möttes hon av välförtjänta hyllningar, men hennes tränare – den tidigare OS-guldmedaljören Tapio Korjus – föreslog att hon skulle börja samarbeta med en idrottspsykolog.

– Det var verkligen inte vardag i mitten av 90-talet och många kommenterade det med: ”Men du har ju inga problem, du har ju just tagit medalj!”

Mikaela Ingberg sommarpratar om hur det är att tävla i internationella mästerskap – och förväntas prestera på topp.

Tidigare spjutstjärnan Mikaela Ingberg – om vad som krävs av en elitidrottare

Programmet är inte längre tillgängligt

VM-bronset 1995 var ett kvitto på att Mikaela Ingberg gjorde saker och ting rätt, men tillsammans med tränaren Tapio Korjus blickade hon framåt. Målsättningen var medaljen inte skulle bli en engångsföreteelse.

Under de två följande åren jobbade hon och idrottspsykologen en hel del på att ”find my pattern”, som hon kallar det. Det gällde helt enkelt att lära sig förstå och upprepa sitt eget framgångsrecept.

– För mig handlade det bland annat om gott humör och att hitta en stridsanda. Där hade musik en stor betydelse eftersom den hjälpte mig att fokusera.

Kombination av jävlaranamma och positivt tänkande

Förutom samarbetet med idrottspsykologen, lyfter Mikaela Ingberg i sitt sommarprat också fram vikten av att ha vuxit upp i rätt miljö.

– Jag har många gånger tänkt att jag fått en lämplig blandning av positivt tänkande, sisu och jävlaranamma.

– Det positiva tänkandet har jag fått genom att ta del av svensk tv och kultur – och sisu och jävlaranamma har jag lärt mig i under spjutkarnevalen i Pihtipudas och under olika landslagsläger.

Två personer med finlands flagga målade på kinderna sitter i en läktare.
Bildtext God laganda är viktigt. Lagkompisen Petra Stenman och Mikaela Ingberg har skoj på Finnkampen 1992.
Bild: Privat

Med 15 internationella mästerskap i bagaget vet Mikaela Ingberg bättre än de flesta att det är något alldeles extra att delta i internationella sammanhang, speciellt i ett OS.

Vikten av att våga ta för sig

Sedan gäller det också att ta för sig och se till att de egna behoven tillgodoses. På ett OS med tusentals deltagare och funktionärer kan du inte alltid räkna med att just du får hjälp av arrangörerna.

– Jag minns en gång när vi lyckades smuggla in en tränare med en annan persons ackrediteringskort, för att hen skulle kunna vara med på den sista förberedande träningen.

– Och så gäller det att lära sig njuta av att vara en del av det kaos som råder på ett mästerskap, att trivas med att det hela tiden är någonting på gång.

Porträtt av en kvinna med solglasögon, berg och skog i bakgrunden.
Bildtext På kinesiska muren under OS i Peking 2008.
Bild: Privat

I sitt sommarprat berättar Mikaela Ingberg om hur hon lyckades prestera på topp när det gällde som mest, om vikten av god laganda och om det något snöpliga slutet på karriären.

Vegas sommarpratare sänds 27.6–12.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Green Day: Good Riddance

Whitney Houston: One moment in time

Coldplay: The Scientist

Alicia Key & Jay Z: Empire state of mind

Lizzo: Good as hell

Kanye West: Stronger

Kent: 747