Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Politiker Anita Westerholm: Jag glömmer inte den fullmäktigeledamot som sa att jag har "piss i huvudet"

Uppdaterad 02.08.2022 13:03.
Blond kvinna mot somrig bakgrund.
Bildtext Anita Westerholm, 27 år, är ministermedarbetare, stadsstyrelseordförande i Raseborg och ordförande för Svenska Kvinnoförbundet.
Bild: Parad Media, Grafik: Yle/Clas Christiansen

När Anita Westerholm tampas med känslor av otillräcklighet påminner hon sig om att unga kvinnors röster också behövs. I sitt sommarprat tar hon upp vikten av att våga vara med, fast man inte är fullärd.

Redan som 13-åring skrev Anita Westerholm "komma in i kommunalvalet" när hela klassen skulle skriva ner sina framtidsdrömmar. Tidigt väcktes drömmen om att vara med och påverka.

– Jag har inte skrämts av ansvar – tvärtom har jag ofta sökt mig dit. Jag minns att jag redan som riktigt ung tänkte att det är bättre att aktivera sig än att stå bredvid och klaga.

Anita Westerholm sommarpratar om bäste broder-nätverk och ojämlik behandling.

Politikern Anita Westerholm – om att bana väg in i politiken som ung kvinna

56:55

I kommunalvalet 2012 var Westerholm ännu några månader för ung för att kandidera, men 2017 blev hon invald.

– När jag var 22 år och nyinvald i fullmäktige kändes det lite som att kastas in i djupa änden av bassängen. På första fullmäktigemötet skulle vi välja ny stadsdirektör. Vilket ansvar!

En kvinna och en man står med röda och gröna lappar i händerna.
Bildtext Under sin första valkampanj 2017 deltar Anita Westerholm i en valdebatt i Ekenäs gymnasium tillsammans med Thomas Blomqvist.
Bild: Privat

– Jag brottas fortfarande med hjärnspöken ibland, trots att jag nu har mer erfarenhet. Det finns absolut gånger jag tvivlar på att jag är tillräckligt klok och påläst. Jag vill ju så gärna vara värdig allt ansvar.

Anita Westerholm känner att ribban ibland är onödigt hög för unga kvinnor.

– Det händer lätt att kravnivån skenar iväg.

Hon poängterar att hon ändå snabbt kan omvandla självömkan till bränsle.

– Vi behöver se till att det finns representation. Det har betydelse vem som sitter kring bordet då klubban faller. Kvinnor är ofta underrepresenterade i beslutsfattandet. Så ja, min röst behövs faktiskt!

"Lilla du, vet du nu vad du talar om?"

Att vara ung och kvinna har påverkat hur hon har behandlats. "Lilla du, vet du nu vad du talar om?" fick hon höra flera gånger under sin första fullmäktigeperiod.

– Vi ska inte heller glömma den fullmäktigeledamot som sa att jag har ”piss i huvudet” när jag röstade på ett annat sätt än han.

Samtidigt vet Anita Westerholm att hon har kommit rätt lindrigt undan.

– Jag är en vit, snart färdig jurist med god självkänsla. Det finns många som har det betydligt tuffare.

Men hatprat och trakasserier oroar henne.

– Vad händer när människor inte vågar tycka och tänka högt för att de är rädda för att bli hånade. Eller när människor till följd av det här inte vill ställa upp i val? Om ingen vill vara med har vi ett stort demokratiskt problem.

Personer står och ler med en banner där det står "Feminism ger frihet". I bakgrunden ett SFP-tält och prideflaggor.
Bildtext I dag är Anita Westerholm (t.v.) ordförande för Svenska Kvinnoförbundet.
Bild: Privat

Westerholm påpekar att de som vill axla ansvar måste få komma in i värmen.

– Här har också jag själv ett stort ansvar. Vad är min egen roll? Ger jag plats åt andra, lever som jag lär? Låter jag folk i min omgivning försöka och misslyckas? Vad kan jag göra för att stötta medmänniskor i politiken?

Anita Westerholm pratar också om förmågan att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Om att känna sig överlycklig när drömjobbet dyker upp och samtidigt ledsen över mammas cancer. Om att glädjas över Finlands jämställdhetsarbete, men ändå vilja sträva efter mer.

Vegas sommarpratare sänds 27.6–12.8 vardagar efter klockan 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Sia: Courage to change

Tina Turner: The Best

Laleh: Goliat

Laleh: Bara få vara mig själv

Melissa Horn: Lämna honom

Kikki Danielsson: At The Border

Alicia Keys: Girl on Fire