Körledaren Eva-Lott Björklund: Det krigsveteranerna inte kunde tala om, det sjöng de om
I 19 år ledde hon en kör bestående av enbart krigsveteraner. I dag sommarpratar Eva-Lott Björklund om vad hon lärde sig av "sina" veteraner. Och om musikens helande kraft.
Omsorgsmusikern och kompositören Eva-Lott Björklund ledde Veteransångarna, en sånggrupp bestående av enbart krigsveteraner, i 19 år. I fjol begravdes den siste av dem och med honom gick en hel era i graven.
– Jag grät floder när jag fick beskedet att den siste veteransångaren dött. Trots att jag förstås var förberedd och förstod att den dagen kommer, säger Eva-Lott Björklund.
Kören som grundades år 2003 bestod till en början av 16 sångare i 80-årsåldern, som med tiden blev allt äldre och allt färre.
– Jag har stått med mina kära veteraner vid en sångarbroders kista, med vår bukett i handen. Jag har hållit deras armar och händer och känt hur de alltmer mist sin styrka.
Veteransångarna grundades av Eva-Lott Björklunds pappa Göran, som själv var krigsveteran. Efter hans död fortsatte Eva-Lott Björklund att leda sånggruppen. Det sista avskedet i fjol var extra tungt.
– Jag hade många gånger tänkt att en gång är den allra sista gången vi sjunger Veteranens aftontapto. "Kom ihåg, snart är borta vi bröder ..."
I dag sommarpratar Eva-Lott Björklund om allt det hon lärde sig av "sina" veteraner och om musikens helande kraft.

Veterankörledaren Eva-Lott Björklund – om musik som terapi för krigsveteraner
För Eva-Lott Björklund kom åren med Veteransångarna att bli direkt livsavgörande. En kort tid efter att hon börjat ackompanjera dem, drabbades hon av en stor sorg, då en av hennes närmaste vänner tog sitt liv.
– Umgänget med mina veteraner var viktigt under sorgearbetet. Deras värme och tacksamhet, respekt och tillit var direkt helande för mig. Också musiken hjälpte till att hålla fokus. Att hålla "hövo i skick", säger hon.
Att sjunga är som att massera kroppen inifrån
Eva-Lott Björklund, som också jobbar som musikterapeut, vet att musiken kan hela.
– Sjungandet kickar igång alla må bra-hormoner vi har. Det är som att massera kroppen inifrån. Lungkapaciteten tränas, liksom alla de muskler vi behöver när vi talar, tuggar och sväljer.
Också som minnesverktyg är musiken ypperlig.
– Det finns människor som varken vet vad de heter eller vilken dag det är, men som ändå kan sjunga långa sånger från början till slut. Det är lika magiskt varje gång man ser det, säger Eva-Lott Björklund.
Det man inte kan tala om – det kan man sjunga om
Under sina 19 år hann Veteransångarna med en massa uppträdanden. De sjöng i skolor och på äldreboenden, under gudstjänster, jordfästningar och minnesstunder.
– Publiken blev alltid på lika gott humör av de här sjungande 90-plussarna, säger Eva-Lott Björklund.
Mellan sångerna blev det en hel del prat, eftersom musiken väcker minnen.
– Ganska snabbt insåg jag att det här är ett terapiarbete för Veteransångarna. Speciellt för dem som aldrig talat om kriget annat än på det här sättet – genom sångerna.
Hon citerar filosofen Wittgenstein.
– Han sa visst att "det man inte kan tala om, det måste man tiga om". Jag säger hellre – det man inte kan tala om, det kan man sjunga om i stället.
I dag sommarpratar Eva-Lott Björklund om vad hon lärde sig av sina krigsveteraner. Hon tar lyssnarna med på övningar och uppträdanden och delar deras minnen från fronten.
Vegas sommarpratare sänds 27.6–12.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.
Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.
Musik
Veteransångarna: Lili Marlene
Polyteknikkojen kuoro: Sillanpään marssilaulu
Veteransångarna: Till kvinnorna uti Finlands försvar
Sonja Aldén: Ljusa ögonblick
Sonja Biskop & Dani Strömbäck: The Morning Mist
Armadis rama: Spelar för livet
Camilla Nylund & Kronoby manskör: Ave Maria
Eva-Lott Björklund: Veteranens aftontapto