Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Firandet av drottningens 70 år på tronen fortsätter i Storbritannien – men huvudpersonen missar ett av sina favoritmoment

Uppdaterad 04.06.2022 17:04.
En rad människor med brittiska flaggor och ett porträtt av drottning Elizabeth framför sig. I bakgrunden lövträd.
Bildtext Britterna firar sin drottning i dagarna fyra.
Bild: Lehtikuva

Firandet av drottning Elizabeths platinajubileum fortsätter hela helgen runt om i Storbritannien. Drottningen själv tvingas ändå avstå från ytterligare ett evenemang på lördag av hälsoskäl.

Drottningen kan inte delta i hästkapplöpningsevenemanget Epsom Derby, i stället uppges hon följa med tävlingen på tv hemma i Windsor.

Elizabeth är mycket hästintresserad och en stor vän av hästkapplöpningar. Det här är tredje gången under hennes 70 år på tronen som hon inte sitter i publiken vid Epsom Derby.

Drottningens dotter prinsessan Anne representerar henne i stället.

Prinsessan Anne representerade den frånvarande drottningen på hästkappöpningsevenemanget Epsom i samband med drottningens platinajubileum den 4 juni 2022.
Bildtext Prinsessan Anne anlände till Epsom Derby på lördagseftermiddagen.
Bild: Lehtikuva

Redan på fredagen tvingades den 96-åriga monarken hoppa över ett programnummer i fyradagarsfirandet, tacksägelsegudstjänsten i S:t Pauls Cathedral.

Buckingham Palace har meddelat att drottningen inte deltar på grund av att hon inte mår bra. Redan en tid har det rapporterats om att Elizabeth har problem med att röra på sig och hon har setts i offentligheten med en käpp.

Spektakulär konsert på kvällen

Festligheterna fortsätter hela helgen, den kungliga familjens medlemmar deltar i en lång rad evenemang runt om i riket.

På lördagen besökte prins William med familj Wales, medan prins Edward åkte till Nordirland.

Prins William och hans hustru hertiginnan av Cambridge Catherine samt deras barn prinsessan Charlotte och prins George på besök i Cardiff i samband med drottningens platinajubileum den 4 juni 2022.
Bildtext Prins William, hertiginnan Catherine och deras barn prinsessan Charlotte och prins George i Cardiff.
Bild: Lehtikuva

Lördagsprogrammet kulminerar i en påkostad konsert utanför det kungliga residenset Buckingham Palace i London.

Publiken väntas bestå av över 20 000 personer och bland artisterna som uppträder finns stjärnor som Diana Ross, Queen+Adam Lambert, Alicia Keys, George Ezra och den brittiska representanten i årets Eurovision, Sam Ryder.

Också de brittiska superkändisarna Sir David Attenborough, David Beckham och Stephen Fry väntas vara på plats.

Den kungliga familjen ska representeras av prins Charles och prins William. Drottningen själv väntas inte delta, även om detta inte har bekräftats officiellt.

Källa: BBC