Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö på försvarets fanfest: "Finland ansvarar för sitt eget försvar i alla lägen"

Uppdaterad 04.06.2022 15:56.
Festparaden på försvarets fanfest den 4 juni 2022.
Bildtext Paradmönstringen ägde rum på Senatstorget.
Bild: Lehtikuva

Försvarets fanfest firas hela lördagen. I sitt tal i samband med dagens festparad underströk president Sauli Niinistö Finlands eget ansvar för försvaret, även som Natomedlem.

Det var i samband med paradmönstringen på Senatstorget i Helsingfors som presidenten talade om det finländska försvarets framtid.

– Vi är i alla lägen ansvariga för att försvara vårt land. Så är det också i fortsättningen, även om vi som medlemmar i en försvarsallians skulle få stöd av våra allierade, sa Niinistö.

Presidenten underströk försvarsmaktens betydelse i en osäker världssituation och sa att det är ett naturligt steg för Finland att nu söka sig till Nato.

– Samtidigt som Finland söker säkerhet, är vi också redo att erbjuda säkerhet, sa Niinistö.

Han fortsatte med att konstatera att en försvarsallians innebär att man tar ansvar för säkerheten för alla dess medlemmar.

Storstilat efter coronapaus

I årets parad deltog över 1 600 personer, över 40 fordon, 14 luftfarkoster och en hundsektion som är gemensam för flera myndigheter.

Den traditionella riksomfattande paraden ordnas nu för första gången sedan coronapandemin bröt ut.

Enligt polisens uppskattning följde tiotusentals personer med paraden i huvudstadens centrum. Det här motsvarar den folkmassa som brukar samlas under Valborg eller i samband med stora sportfester.

Försvarets fanfest firas årligen den 4 juni, på marskalk Mannerheims födelsedag.

Källa: STT

Artikeln uppdaterad kl. 15.45 med uppskattningen om publikmängd.