Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pukkis nya mål mot favoritmotståndet räckte inte – Bosnien-Hercegovina hällde kalldusch över Finland på stopptid

Uppdaterad 04.06.2022 22:11.
Finland kryssade mot Bosnien-Hercegovina - se höjdpunkterna - Spela upp på Arenan

Fråga Teemu Pukki om favoritmotstånd i landslagströjan och Bosnien-Hercegovina är ett sannolikt svar. Det blev nytt mål i Nations League – men det blev ingen seger. På stopptid kom kallduschen.

Ständigt detta Bosnien-Hercegovina.

Så tänkte nog hela den finländska fotbollsfamiljen när Nations League-grupperna lottades. Å andra sidan, det här något dysfunktionella bosniska landslaget passar Finland riktigt bra.

Två av de senaste årens starkaste resultat (2–0 hemma i EM-kvalet 2019 och 3–1 borta i VM-kvalet 2021) har kommit mot just Bosnien-Hercegovina.

Men här kommer inte nästa positiva resultat: Finland–Bosnien-Hercegovina 1–1 i kvällens Nations League-premiär.

Det var en behaglig sommarkväll i Helsingfors, drygt 20 000 var på plats och det såg ut som att Teemu Pukki skulle bli hjälte. Då kom den bosniska kvitteringen och kallduschen på stopptid.

1–1 i Helsingfors och en tydlig besvikelse för Finland som start på junisamlingen.

– Vi dominerade matchen, vi vågade väldigt mycket. Hålla i bollen, utmana och hitta passningar. Det var väldigt bra men ett kryss är vi inte nöjda med, säger Nikolai Alho.

Straff efter VAR-koll

På pappret har Bosnien-Hercegovina ett rätt hyggligt landslag. Meriterna och klubbadresserna trumfar Finland alla dagar i veckan, men på planen satt Finland – än en gång – ihop klart bättre.

Efter en småtrevande start var det hemmalaget som hittade rätt i matchen. Finlands aktivare presspel bet allt bättre, i uppspelsfasen var Finland lite noggrannare än tidigare och i offensiven kom Finland framåt med fler spelare.

Glen Kamara i landskamp mot Bosnien.
Bildtext Glen Kamara kom in i matchen rejält efter en lite trevande start.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

På det hela taget fick Markku Kanerva effekt på de detaljer som landslaget har fokuserat på under veckan – och målchanserna kom ju längre första halvleken led. Precis före paus kom också utdelningen.

En bosnisk spelare täckte Rasmus Schüllers distansskott med handen, den skotska domaren pekade på straffpunkten efter VAR-koll och Teemu Pukki rullade iskallt in 1–0.

Inte två Pukki-mål den här gången

Pukkis hemmasaldo mot just Bosnien-Hercegovina är kalasbra. Han gjorde två mål i båda hemmamatcherna i de föregående kvalen – och direkt efter paus var det nära att han skulle upprepa den bedriften.

Pukki fick ett ypperligt volleyläge, men sköt utanför.

Det är onekligen ingen tvekan om vilket landslagsmotstånd som Pukki allra helst möter. Alla tiders målkung i herrlandslaget såg pigg och lurig ut, och han trivdes strålande bra då det fanns ytor att jobba med.

Den här gången fick Pukki nöja sig med en fullträff, och när anfallaren hade bytts ut fick han se sina lagkamrater kapitulera.

Sista tjugofem minuterna var Finland lite pressat, och på stopptid kom kvitteringen. Bosnien-Hercegovina fyllde boxen med folk, Edin Dzeko kom med ett inspel och Finlands försvar tappade bort Smail Prevljak.

Inhopparen tryckte in 1–1 och såg till att de bosniska supportrarna jublade mest vid slutsignalen. Oavgjort i Nations League-premiären och två tappade hemmapoäng.

– Så här är fotbollen emellanåt, det kan komma bakslag på slutet. Alla spelare gav allt på planen. Det var nära och det här är tufft.

– Jag tycker att Robert Ivanov fick en knuff i ryggen vid målet men domaren sa att det var si och så. Vi gick för seger och vi är besvikna, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

På tisdag fortsätter Finland hemma mot Montenegro.

Nations League

Finland–Bosnien-Hercegovina 1–1 (1–0)
45+1' Teemu Pukki 1–0 (straff)
90+3' Smail Prevljak 1–1

Finland (5–3–2): Lukas Hradecky (mv) – Jere Uronen, Daniel O'Shaughnessy (v), Robert Ivanov (v), Leo Väisänen, Nikolai Alho – Rasmus Schüller (61' Thomas Lam), Glen Kamara, Urho Nissilä (v, 61' Robert Taylor) – Robin Lod (78' Marcus Forss), Teemu Pukki (78' Benjamin Källman).

Bosnien-Hercegovina (4–3–3): Ibrahim Sehic (mv) – Sead Kolasinac, Dennis Hadzikadunic, Anel Ahmedhodzic, Jusuf Gazibegovic (67' Dino Hotic, v) – Sanjin Prcic (v), Miralem Pjanic (57' Amer Gojak), Amir Hadziahmetovic (82' Smail Prevljak) – Rade Krunic (57' Luka Menalo), Edin Dzeko, Miroslav Stevanovic.

Publik: 20 181.

Diskussion om artikeln