Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stående ovationer då Tim Sparv tog avsked av landslaget – nu blickar han mot en karriär som tränare: "Väldigt intresserad av att hjälpa unga spelare"

Uppdaterad 04.06.2022 19:38.
Tim Sparv: Efter sommaren ska jag bli tränare - Spela upp på Arenan

Minuterna innan Nations League-premiären tillhörde Tim Sparv. Den tidigare lagkaptenen tog farväl av fansen på Olympiastadion. Det här värmer i hjärtat, säger Sparv till Yle Sporten.

Tim Sparv debuterade i landslaget mot Japan 2009 och några ströminuter mot Kazakstan i fjol blev det sista vi såg av honom i landslagströjan.

Under tolv år innehöll Sparvs landslagskarriär mycket – till exempel: 84 landskamper och ett mål, mångårig lagkapten och den som ledde Finland i ett historiskt EM-slutspel.

I december lade han skorna på hyllan och då Finland i kväll sparkade igång en ny runda i Nations League hyllades Sparv av de finländska fansen på Olympiastadion. Sparv fick stående ovationer samtidigt som klacken i norra kurvan skanderade "Kiitos Sparv".

Sparv höll ett tal på gräsmattan och fick sedan en varm kram av Markku Kanerva. Han tog ett ärevarv på Olympiastadion som innehöll ett stopp vid klacken där han fick en gåva av supporterföreningen SMJK.

– Det är fantastiskt att få en möjlighet att få tacka fansen. Utan våra otroliga fans finns det inget landslag, de har stöttat oss i med- och motvind. Det här värmer hjärtat, säger Sparv till Yle Sporten.

Vad hann du tänka och känna?

– Inte så mycket, det var bara att njuta. Vi har gjort en lång resa tillsammans och jag är stolt över vad vi har åstadkommit, säger han.

Tim Sparv tar emot publiken hyllningar.
Bildtext Tim Sparv gjorde 84 landskamper för Finland under tolv år.
Bild: Tomi Hänninen

En tränarkarriär väntar

Sparv säger att han nu kommer att ta steget över till andra sidan – han kommer att följa landslaget som supporter.

– Jag saknar inte att vara på planen. Om jag skulle vara yngre och helt frisk så kanske. Jag har fått spela väldigt många landskamper och är tacksam över den tid som varit. Nu blickar jag framåt, säger han.

Sedan Sparv i december meddelade att karriären är över har han ägnat sin tid åt studier, resor och familjen. Suget efter fotbollen finns ändå där och efter sommaren kommer han att inleda en ny karriär som tränare.

– Mentalt har det varit viktigt att få komma bort lite men efter sommaren vill jag ta mina första steg som tränare. Det är ganska klart att det blir i Centraleuropa och förhoppningsvis blir det något konkret om en månad eller två.

Är det seniorlag, juniorlag eller akademilag?

– Det får vi se men jag är väldigt intresserad av att hjälpa unga spelare framåt. Så det är det jag siktar på, avslutar Sparv.