Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles enkät: Var tredje ryskspråkig i Finland anser att Rysslands invasion kränker Ukrainas suveränitet

Mies katsoo tuhoutunutta asuinrakennusta Harkovassa.
Bildtext Krig eller militär specialoperation? Ryskspråkiga i Finland är försiktiga när det gäller att ta ställning i Yles enkät.
Bild: Sergey Kozlov / EPA

Många ryskspråkiga i Finland är osäkra på vilka källor man kan lita på. De som ser Rysslands anfall som en kränkning är ändå fler än de som talar om en berättigad militär operation, visar Yles enkät.

Det bor över 80 000 ryskspråkiga i Finland. En tredjedel av dem anser att Rysslands anfall mot Ukraina innebär en kränkning av Ukrainas suveränitet.

Hälften så många, 15 procent, betecknar det hela som en "berättigad militär operation". Det är den term som Rysslands president Vladimir Putin och ryska massmedier har använt sedan krigets början.

Det som ändå är slående i enkäten är att så många uppger att de inte vet eller kan säga, vad kriget Ukraina handlar om. De är lika många som de som ser händelserna som en kränkning, alltså drygt 30 procent.

– Det är lättare att säga så när man inte vet hur svaren tolkas och vad de leder till. Vill man ha mitt namn här och kommer det att kopplas ihop med något? Den sortens misstroende ligger i bakgrunden.

Det säger professor Olga Davidova-Minguet som forskar i Ryssland och gränsområden. Enligt henne är ryssar som bor i Finland och i andra västländer nu väldigt förvirrade och misstänksamma.

Taloustutkimus vd Jari Pajunen bekräftar att enkäten väckte misstankar hos många av de svarande som befarade att det handlade om ryska försök att snoka i folks åsikter.

Misstro mot ryska medier – men stor osäkerhet

På frågan om vilka informationskanaler man litar på sa bara 13 procent att de upplever de ryska massmedierna som pålitliga.

Men även i den här frågan var andelen personer som inte vill eller kan ta ställning mycket stor. Hela 69 procent valde det alternativet.

Professor Davidova-Minguet berättar om hur ryskspråkiga i Frankrike brukar agera. De tittar både på de ryska och de franska tv-nyheterna och har svårt att veta vad de ska tro på.

– I ryska familjer (i Frankrike) anser man att situationen är förfärlig och det beskyller man västländerna för, i och med att de förser Ukraina med vapen och förlänger konflikten.

I enkäten får Yles ryskspråkiga nyheter Yle Novosti högt förtroende.

– Folk tittar på oss och litar mest på oss. Det är ett tecken på att man vill ha västerländsk nyhetsbevakning på sitt eget modersmål, säger Yle Novostis producent Katja Liukkonen.

Taloustutkimus intervjuade 501 ryskspråkiga personer som bor permanent i Finland mellan den 25 april och den 23 maj per telefon. Intervjuspråket var ryska. Felmarginalen är fyra procentenheter i vardera riktningen.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Yle Uutisets "Ylen kysely: Joka kolmas Suomessa asuvista venäjänkielisistä pitää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan loukkauksena" skriven av Kristiina Tolkki.