Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ruud förlorade finalen mot sin läromästare – gruskungen Nadal tog 14:e titeln i Franska öppna: "Ger mig energi att fortsätta"

Rafael Nadal jublar.
Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT

Den norska segeryran tog slut då Casper Ruud ställdes mot Rafael Nadal. Tidernas bästa grusspelare står fortfarande kvar på tronen i Franska öppna. Nu var det min tur att få känna på hur bra han är, säger Ruud efter finalen.

Tennisfebern i Norge har nått nya höjder för varje match Casper Ruud spelat i Franska öppna, och då han i dag var framme i final fanns bland andra kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit på läktaren.

I karriärens första grand slam-final ställdes Ruud mot sin läromästare Rafael Nadal. Ruud har i flera år tränat i gruskungens akademi på Mallorca.

Men i sin största match mötte Ruud sin överman. Veteranen Nadal regerar fortfarande på Roland Garros efter seger med 3–0 i set i finalen.

– Vi vet alla vilken stor mästare Rafael är och nu var det min tur att få känna på hur bra han är. Han är en inspirationskälla för mig och har tagit in mig i sin akademi.

– Det var otroligt och inspirerande att spela framför den här fantastiska publiken. Det här ger mig massor med motivation att komma tillbaka, säger Ruud efter finalen.

Nollade Ruud i sista setet

Nadal visade i första set att han var numret större än Ruud då han enkelt vann med 6–3, men i början av andra hamnade han i gungning.

Ruud hade 3–1 i setet men då det krävdes som mest tog Nadal fram sitt storspel. Nadal vann fem game på raken och tog hem setet med 6–3.

I tredje set bröt Nadal tidigt Ruuds serve till 2–0 och det avgjorde matchen. Ruud var slagen och Nadal vann setet med 6–0 och tog sin 14:e titel i Paris. Totalt har Nadal nu 22 grand slam-titlar.

– Det är svårt att beskriva känslorna just nu. Jag trodde inte att jag skulle stå här som 36-åring och spela ännu en final. Det här ger mig mycket energi att fortsätta.

– Jag vet inte vad som händer i framtiden men jag ska på alla sätt försöka fortsätta, sa Nadal till den jublande publiken.

Diskussion om artikeln