Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Långa väntan över för Wales – kvalade in till VM efter Jarmolenkos olyckliga självmål

Uppdaterad 05.06.2022 22:09.
Bale och Jarmolenko tackar varandra.
Bild: EPA-EFE/Peter Powell

Ett mål avgjorde kvalmatchen mellan Wales och Ukraina. Andrij Jarmolenko gjorde det men i egen kasse och därmed har Wales kvalat in till VM för första gången sedan 1958.

En VM-plats från Europa var fortfarande öppen och den stod mellan Wales och Ukraina. Allt avgjordes i ett regnigt Cardiff och efter 90 minuter var det glädje hos hemmaspelarna och tårar hos de ukrainska.

– Det var mycket känslor i matchen men vi klarade det. Alla chanser de skapade stod vi emot. Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger backen Ben Davies till Sky Sports.

Matchen slutade 1–0 till Wales efter ett olyckligt självmål av Andrij Jarmolenko i 34:e minuten. Ukrainas lagkapten försökte nicka bort en frispark av Gareth Bale men styrde istället in bollen i eget mål.

Ukraina saknade inte chanser att kvittera efter paus men Wales hade en storspelande Wayne Hennessey i målet. Hennessey stod på huvudet flera gånger och tog allt.

"VM toppar allt"

Bland annat gjorde han en matchavgörande räddning då Artem Dovbyk nickade i den 83:e minuten. Hennessey sträckte ut och lyckades stoppa bollen med en hand.

– Jag är otroligt stolt över killarna. Jag säger hela tiden hur bra grupp vi har och de förtjänar verkligen det här. Det enda de inte upplevt är ett VM och nu är vi där, säger Wales förbundskapten Rob Page.

Wales har nu kvalat in till ett VM för första gången på 64 år. Förra gången landet var med gick man till kvartsfinal i VM i Sverige. I EM har Wales spelat i de två senaste mästerskapen.

– Lilla Wales i VM, va! Att gå till tre mästerskap är otroligt och VM toppar allt, säger Aaron Ramsey.

Wales kommer att placeras i grupp B i höstens VM och möter England, Iran och USA i gruppspelet.