Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Risk för regeringskris i Sverige – avgörande politisk röst till DN: "Måste välja mellan svensk lag eller låta Erdogan bestämma"

Uppdaterad 06.06.2022 04:46.
Amineh Kakabaveh står i riksdagen.
Bildtext Amineh Kakabavehs röst kan fälla regeringen. Hon menar att Sverige inte ska låta Turkiets president få kidnappa Sveriges möjligheter att besluta.
Bild: STELLA Pictures/Patrik Österberg

Sveriges riksdag kommer att pröva förtroendet för landets justitieminister den här veckan. Den partilösa riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh säger till DN att hon kan rösta för att fälla ministern, vilket kan leda till att hela regeringen avgår.

Med endast tre månader kvar till Sveriges riksdagsval kan landets regering falla. Det stod klart på söndag kväll då den politiska vilden Amineh Kakabaveh sade till DN att hon kan rösta för att fälla justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

För att oppositionen ska få igenom misstroendet mot Johansson krävs det att en majoritet av riksdagens ledamöter röstar för det, alltså 175 röster. Så här långt har oppositionen samlat 174 röster, men med Kakabavehs röst skulle de få en majoritet.

Statsminister Magdalena Andersson har sagt att regeringen faller om oppositionen får igenom sitt misstroende, som bland annat grundar sig på att de anser att justitieministern misslyckats med att få bukt på gängbrottsligheten i landet.

Misstroendeomröstningen väntas ske på tisdag klockan 13 finsk tid.

Kakabaveh: "Sverige blir gisslan"

Amineh Kakabaveh, som tidigare tillhörde Vänsterpartiet, har sedan hösten en uppgörelse med Socialdemokraterna om att stödja det prokurdiska partiet PYD i norra Syrien, ett parti som Turkiet har terrorstämplat. Det här för att säkra en majoritet i riksdagen med en ledamots marginal.

I och med att Sverige och Finland nu förhandlar med Turkiet för att få igenom sin Natoansökan har uppgörelsen med Kakabaveh plötsligt blivit högaktuell. Hon har sagt att hennes röst i misstroendeomröstningen beror på om Socialdemokraterna håller fast vid uppgörelsen eller inte.

Recep Tayyip Erdoğan fotograferad från sidan medan han talar.
Bildtext Uppgörelsen med den politiska vilden Amineh Kakabaveh har blivit aktuella i och med Natoförhandlingarna med Turkiet och landets president Recep Tayyip Erdoğan.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

Kakabaveh har i samtal med Socialdemokraterna fört fram krav på att Sverige inte ska vika sig för Turkiet när det gäller vapenexport och terrorstämpling av bland annat PYD, skriver DN. Hon säger till tidningen att hon inte är nöjd med de svar hon fått från Socialdemokraterna och beskriver samtalen som resultatlösa.

– Vi ska inte låta Erdoğan kidnappa våra egna möjligheter att besluta. Det finns inga terrorister i Sverige. Nu blir Sverige gisslan i en kamp mellan Erdoğan och Biden, säger Kakabaveh.

Hon menar att Socialdemokraterna nu måste välja om de ska följa svensk lag eller låta Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bestämma.

– Jag är kritisk till deras förhållningssätt mot Turkiet så jag kommer att rösta för ett misstroende om jag inte får igenom mina krav, säger Kakabaveh till DN.

Magdalena Andersson lovar fundera på oppositionens erbjudande

Under en partiledardebatt i TV4 på söndag kväll behandlades misstroendeomröstningen. Oppositionen menar att det är fel av Magdalena Andersson att skapa en regeringskris och själv hota avgå då det endast är en minister som oppositionen väcker misstroende mot. Statsminister Andersson menar att regeringen tagit beslut tillsammans, och därför gäller misstroendeomröstningen hela regeringen.

Andersson menar vidare att det är oansvarigt av oppositionen att ordna en omröstning under en så känslig tid med krig i närområdet och en Natoansökan som ännu inte gått igenom.

Ebba Busch talar i en mikrofon
Bildtext Ebba Busch (KD) kom med ett erbjudande till statsminister Magdalena Andersson (S).
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Under debatten kom Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch med ett erbjudande om borgfred fram till valet, om statsministern sparkar Morgan Johansson.

– Misstroendet handlar om Morgan Johansson. Han måste gå. Släpp honom. I gengäld så lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar till valet och att ni får all hjälp ni behöver för att föra Natoansökan i hamn. Morgan Johansson måste gå. Vi löser ut Amineh Kakabaveh åt er, säger Busch.

Statsminister Magdalena Andersson lovade fundera på erbjudandet.

– När såna här erbjudanden kommer måste jag fundera på det, säger hon.