Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre masskjutningar i USA natten mellan lördag och söndag

Från 2022
En man ser mot ett skjutet fönster.
Bildtext Polisen fick larm om en skjutning i Philadelpia strax före midnatt på lördag lokal tid.
Bild: Lehtikuva

Natten mellan lördag och söndag har tre separata masskjutningar ägt rum i USA. Åtminstone nio personer har fått sätta livet till.

I staden Philadephia i delstaten Pennsylvania har tre personer dött och elva skadats i en skjutning på lördag kväll lokal tid.

En oidentfierad person sköt omkring sig i en folksamling i ett nöjeskvarter i centrum av staden.

Polisen säger att man sannolikt skjutit den misstänkta, men det har inte ännu bekräftats och ingen har ännu gripits. På söndag kväll finsk tid finns rapporter om att det ska handla om att två personer skjutit mot varandra och att åtminstone fem pistoler har använts i skjutningen.

Nio döda, upp till 30 skadade

In på småtimmarna på söndag har tre människor dött och 14 skadats i en masskjutning i en bar i staden Chattanooga i delstaten Tennessee.

Enligt polisen har två av dödsoffren dött av skottskador medan den tredje blivit påkörd då gärningsmannen försökt fly. En av de skadade är minderårig och flera är allvarligt skadade.

Det ska ha handlat om fler än en skytt. Än så länge har polisen inte gripit någon.

Klockan halv tre tre på morgonen natten mellan lördag och söndag lokal tid får polisen i Saginaw, Michigan, larm om en skottlossning.

Tre människor har skjutits till döds och två personer har skadats. De vårdas enligt lokalpolisen på sjukhus.

Det här är den tredje masskjutningen på mindre än 24 timmar i USA – sammanlagt har nio personer dödats och upp mot 30 personer skadats. Offren är mellan 17 och 69 år gamla.

Vapenlagarna på bordet igen

Det här händer en dryg vecka efter skolskjutningen i Texas då 21 personer dödades, 19 av dem barn i lågstadieåldern. Sedan skolskjutningen har det förekommit minst 20 masskjutningar.

Efter Texas har USA:s vapenlagar igen tagits upp bland landets politiker. President Joe Biden har länge krävt skärpningar i de federala vapenlagarna, men presidenten har inte befogenheter att underteckna lagar som inte först godkänts av kongressens båda kammare.

De två stora partierna är starkt delade i vapenfrågan.

Den demokratiska senatorn Chris Murphy, som tillsammans med republikanen John Cornyn leder en senatgrupp som diskuterar vapenlagarna, säger till CNN att han är hoppfull om att man kan få till stånd blygsamma förändringar.

För att demokraterna, som är för strängare kontroll, ska få sin vilja igenom i senaten måste åtminstone tio republikanska senatorer rösta för förslaget.

Gun Violence Archive definierar masskjutningar som skottlossningar då minst fyra personer blivit träffade, bortsett från gärningspersonen.

Källor: NYT, CNN, Reuters, AP, Washington Post, Gun Violenche Archive